ББР: Последиците за банките от паниката през юни все още не са калкулирани

Българската банкова система остава добре капитализирана и ликвидна
8 сеп 2014 14:56,
2
ББР: Последиците за банките от паниката през юни все още не са калкулирани
Снимка: Архив, Reuters

Българската банкова система остава добре капитализирана и ликвидна, но преките последици за сектора от паниката през юни все още не са напълно калкулирани. Така описват състоянието на сектора експертите на Българска банка за развитие (ББР) в своя „Икономически и финансов наблюдател“ за второто тримесечие на годината.

Банкерите очакват разходите за обезценки в индустрията да нараснат през следващите месеци, което като цяло да намали печалбата на търговските банки.

Очакванията на ББР за по-сериозно възстановяване на пазара на труда през следващите месеци са умерени поради вероятността икономическият растеж да е по-ограничен през третото и четвърто тримесечие на годината. Ръстът на работните заплати се забавя, което е един от факторите населението да е все още предпазливо при вземане на решения за нови банкови кредити.

Още по темата

Прогнозите на банката са, че в следващите месеци индексът на потребителските цени постепенно ще започне да се завръща към положителни стойности.

Банкерите смятат, че несигурната среда е основна причина за ниските обеми на привлечените преки чуждестранни инвестиции Според тях основни фактори за относително високия бюджетен дефицит е слабото изпълнение на приходите от косвени данъци, както и блокиране на част от плащанията по две от оперативните програми. Експертите смятат, че годишната цел е застрашена, освен ако не бъде осъществена ревизия на Бюджет 2014 г.

Нетната печалба на банковата система през първата половина на 2014 г. е в размер на 332 млн. лв. През юни тя бе негативно повлияна от начислените загуби от обезценки на КТБ в размер от 95,907 млн. лв. Въпреки това общата печалба на системата се запазва по-висока от тази, реализирана през първата половина на 2013 г. с 14 млн. лв. (4,5%), отчитат банковите експерти.

Основни причини банките да поддържат относително добър финансов резултат като цяло са динамиките на нетните приходи от лихви и на разходите за обезценки. Административните разходи на банковата система са на същото ниво като през 2013 г. и нямат съществено влияние за динамиката на финансовия резултат през 2014 г. спрямо предходните години.

Преките последици за банковата система все още не са напълно калкулирани, доколкото проверката на качеството на активите на банките, поставени под особен надзор, не е приключила. Освен това не е ясен размерът на капиталовия недостиг, който ще се появи вследствие на преоценката им и необходимостта от допълнителна обезценка на активи във всички търговски банки.

Не на последно място е и силният негативен репутационен ефект върху една от най-надеждните институции в страната – БНБ, пишат от ББР. Кризата с КТБ и драматичната преоценка на нейните показатели в сравнение с представените до началото на 2014 г. отчети поставя под въпрос работата на дирекция „Банков надзор” в БНБ.

В резултат е отправеното искане за оценка на състоянието на българската финансова система към ръководителя на отдела за парични и капиталови пазари на МВФ от страна на управителя на БНБ. Искането за международна и независима оценка трябва да спомогне за укрепването на доверието в българската банкова система и за запазване на финансовата стабилност в страната.

Другите акценти в анализа на Българска банка за развитие можете да откриете тук

Още икономически и финансови новини от страната четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вземете им ги възстановете, че няма да могат да си купят декаровата вила в Испания и яхта и жените ще им ги оставят.Изедници. 1% влог, 7-9 процента лихви и пак реват