Лихвите по новите депозити продължават да спадат

Лихвите по депозитите в левове падат до 3,16%, а в евро - до 2,66%
27 авг 2014 14:23, Свилен Колев
2
Лихвите по новите депозити продължават да спадат
Снимка: Aрхив, Reuters

През юли банките не са покачили лихвите по депозитите с цел привличане на клиенти и парични ресурси заради паниката в сектора от юни. Дори напротив – явно заради характерното в подобен случай прехвърляне на парични средства от едни банки в други, банките са понижили още лихвените проценти по срочните спестявания.

През седмия месец на годината сме могли да вложим свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при среден лихвен процент от 3,19%, сочи лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ). През юни лихвата по срочните спестявания в левове бе 3,36%. През юли 2013 г., като възнаграждение за отложеното ни потребление, сме могли да получим лихва от 4,01%.

Още по темата
Лихвите по депозитите в евро спадат с 0,23 пр. пункта на месечна и с 0,99 процентни пункта на годишна база до 2,66%.

Данни на БНБ, публикувани в началото на седмицата, разкриха, че 369 млн. лв. са се върнали в банковата система след отлива на малко над 1 млрд. лв. през юни. Въпреки прехвърлянето на парични средства и напускането на близо две трети от сумата от системата все пак през юли размерът на спестяванията на населението е с 8,3% повече спрямо година по-рано до 38,708 млрд. лв.

В своето тримесечно издание „Икономически преглед“ БНБ прогнозира, че до края на годината лихвите по депозитите ще спадат още. Според експертите на централната банка понижението на лихвите по депозитите ще бъде определено най-вече от високата ликвидност на родната банкова система, понижаването на лихвените равнища на паричния пазар в еврозоната и сравнително слабото търсене на заемни ресурси.

През юли спрямо година по-рано лихвата, която получават фирмите за това, че държат спестяванията си в банките, се понижава с 0,79 пр. пункта до 1,80% за депозитите в левове, а по евровите се смъква с цели 1,22 пункта до 1,26%. За сравнение – през юли 2013 г. лихвата по левовите спестявания за компаниите е била 2,59 на сто, а по евровите – 2,48%.

За последния месец лихвите по новопривлечените фирмени депозити в левове се покачват с 0,13 пункта, а по тези в евро спадат с 0,73 пр. пункта. За сравнение – през юни лихвите по фирмените спестявания са били 1,67% в лева и 1,99% в евро, показват изчисленията на Investor.bg.

Още икономически и финансови новини четете в Investor.bg


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
От тези лихви по депозитите от порядъка на 3 - 4 % излиза че лихвите по ипотечните кредити не трябва да надхвърлят 5 - 6 %А дано но на дали.

Спонсорирани публикации