Вече официално: Токът скача с близо 10% от днес

ДКЕВР потвърди увеличението средно с 9,79%
Обновена: 1 окт 2014 15:58 | 1 окт 2014 15:58,
187
Вече официално: Токът скача с близо 10% от днес
Снимка: Булфото, архив

След две закрити заседания, провели се на 30 септември и 1 октомври, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) най-накрая одобри решение за повишаване на цените на електрическата енергия от 1 октомври, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Още по темата
Промяната е в рамките на предварително обявените в доклада на работната група числа - със средно 9,79% в посока нагоре. Решението се взима в рамките на започналия от 1 юли нов ценови период и е мотивирано с настъпили промени в ценовите показатели.

Най-голямо е увеличението на дневната тарифа за абонатите на ЧЕЗ България – с 9,9%, а нощната тарифа се повишава с 9 на сто.

Клиентите на EVN България ще трябва да плащат с 9,7% по-скъпа електроенергия през деня, а през нощта цената се повишава с 9,31 на сто.

С 9,8% скача дневната тарифа за клиентите на Енерго Про, а потреблението им на електроенергия през нощта ще поскъпне с 9,5 на сто.

С 8,9% се повишава и таксата „Задължения към обществото“(в която се обединиха таксата "зелена енергия" и "кафява енергия") - от 17,37 лева за мегаватчас до 18,93 лева за мегаватчас.

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов представи преди дни план за оздравяване на сектора на енергетиката. Увеличението на цената на тока е само една мерките в него. Сегашното поскъпване ще покрие едва 200 млн. лева от близо 1 млрд. лева дефицит в системата, призна още Щонов.

От своя страна, новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова коментира, че има предпоставки и за по-рязко поскъпване на тока. За да бъдат покрити всички дефицити в системата само с увеличение на цената, токът трябва да поскъпне с 50 на сто, пресметна тя. Тодорова обаче беше категорична, че дотам няма да се стигне.

Решението за поскъпването на електроенергията беше взето след протести пред централата на ДКЕВР в столицата. Представители на индустриалните потребители пък се обявиха против увеличението на таксата „Задължения за обществото“, защото по този начин се оскъпява енергията, ползвана от бизнеса.

По време на общественото обсъждане на предложението на работната група на енергийния регулатор за увеличаване на цената от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) заявиха, че цената на електроенергията за бизнеса в съседна Гърция е с 20-30% по-ниска, отколкото в България. Гърция внася електричество от България, посочи още председателят на Управителния съвет на Федерацията Константин Стаменов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Погледнете високата цена на тока от добрата и страна,така ще се раздвижи пазара на бързи кредити,което води до ЧСИта и фирми за събиране на лоши кредити,ще въртите тази зима пак едни пари,ЕТО ТАКА ДС БОРИ БЕЗРАБОТИЦАТА
19
0
 
1
 
! Отговори
bolka преди 9 години
А как ще стане отчитането на електромерите, след като решението се взема от днес за днес????????????????????????Или пак ще ни минете с показанията, защото увеличението на цената ви се вижда малко??????????????????
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Случиха се поредни мека зима и хладно лято и логично хората не ползваха много ток за климатици фризери и т.н.Така че енергийната мафия отнякъде трябва да лапне предвидените милиони.Ако ГЕРБ вкарат повече от 50 депутата значи този народ е изтрещял тотално.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЗАЩО С 10% ЛИ?Ще ти се хаха
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новината скрита в раздел бизнес. Сиреч всеки обикновен човечец в БГ е чиста проба бизнесмен и ако има вести за тока, то той неминуема следва да ги търси къде? - в раздел бизнес. Браво на редакторите.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По отношение оптимизацията на разходите. Да се спрат кражбите на всички ръководители в енергетиката и техните баснословни заплати. Да се разследват всички концесионери за отвратителните условия на труд и убийствената политика спрямо предприятие и работници.
14
2
 
21
 
! Отговори
Ф преди 9 години
Сега гласувайте за всички десни партии ГЕРБ,РБ,НФСБ да видите как ще "стабилизират" енергетиката !
13
0
 
10
 
! Отговори
здр преди 9 години
Значи вече неофициално плащам данъци с 10% по-малко.
12
3
 
18
 
! Отговори
7 преди 9 години
Ако на тиквеника вотът му не падне поне с % на увеличението, значи тъпия матриал си залужава съдбата, и 50% увеличение ще му са малко!
11
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига ревахте за тоз ток! Тока ни е един от най-евтините в цяла Европа! Доходите са ни ниски! Портестирайте за това не за тока!
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1. Една от най-големите загуби на НЕК са гетата, които системно не плащат ток. Да им се спре достъпа! Защо трябва да са в тежест и ние да им плащаме сметките?2. Да се разследват зулумите на всички червени енергетици мафиоти в периода 1990-2013. Защо бяха спрени блок 1-4 на Козлодуй, защо ТЕЦ-овете не бяха модернизирани - някои продадени на безценица, други затворени.3. Затягане контрола върху ЕРП-тата. Или ще работят по законите, или вън от България.
9
1
 
29
 
! Отговори
Михайлов преди 9 години
За съжаление най- здравия аргумент за повишаване цената на тока е , че цената на тока у нас е най- ниска.Глупаво и непрофесионално.Трябва да се аргументира уважаемата комисия защо при тези най- ниски доходи у нас е такава висока цената.Но така ще бъде, когато начело на сериозни отрасли поставят юпита непрофесионалисти.Решението е съвсем другаде.
8
1
 
35
 
! Отговори
Ти да видиш преди 9 години
Кои ценови показатели са се повишили ???Слънцето ли свети по силно , газа ли се е повишил , въглищата ли ???? Май Януари ще се повтори с пълна сила , ама тоя път няма да е толкова мирен.Някой упорито иска и тук да стане гражданска война.
7
0
 
31
 
! Отговори
а семейния дефицит? преди 9 години
М......та ви,и при мен дефицита е огромен,при това без да назначавам любовници за по 3 бона заплата като в нек,само две деца са ми на ръцете,които уж били бъдещето на страната,аз как да попълня бюджета си и да отгледам бъдещето на страната,като вие непрекъснато пълните вашия и изцеждате нашия!?комисийка след комисийка,навързали се сто организации към това нек и после ние да ви покриваме дефицитите,като не можете да се справите,вървете си,изедници,проклети да сте,изгонихте децата ни!
6
1
 
36
 
! Отговори
койчо преди 9 години
НЯМАМ ДУМИ!!!! БЕЗСРАМНИЦИ!!!
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ вдигат и заплатите на депутатите.
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега и януари още 10% и нещата ще се оправят.
3
12
 
36
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Гласувайте за Боко Тиквата, пфу!
2
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече официално:Ние обикновенните граждани сме най-големите балъци!
1
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мен лично ми е все едно ама пенсионерите да му мислят.