БНБ: КТБ може да се преструктурира само след законодателни промени

План за преструктуриране следва да бъде подготвен с водещата роля на МФ
Обновена: 13 окт 2014 19:47 | 13 окт 2014 19:38, Екип на Investor.bg
16
БНБ: КТБ може да се преструктурира само след законодателни промени
Снимка: Reuters

Ако се наложи преструктуриране на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), то може да бъде извършено само след приемането на съответни законодателни промени, регламентиращи реда и условията за това доколкото инструментите за преструктуриране и тяхното прилагане не са уредени към настоящия момент в българското законодателство.

Това се посочва в изявление от пресцентъра на Българска народна банка (БНБ) във връзка с изявления по темата в медийното пространство.

Още по темата

Според централната банка в случай, че планът за преструктуриране изисква и държавна помощ, министърът на финансите е националният орган, съгласно Закона за държавните помощи, който осъществява наблюдението, координацията и взаимодействието с Европейската комисия в областта на държавните помощи.

"Такъв план следва да бъде подготвен с водещата роля на Министерството на финансите в съответствие с правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз. В случай че правителството се нуждае от консултант за тази дейност, то може да наеме такъв", отбелязва регулаторът.

"БНБ ще продължи да подпомага министерството с експертния си потенциал в рамките на своите компетенции и правомощия при подготовката и разработването на планове за преструктуриране, свързани с прилагането на схеми за държавна помощ в банковия сектор", посочват от органа.

Централната банка припомня също, че още през месец юли е назначила международни консултанти във връзка с осъществяване на надзорните ѝ функции по силата на Закона за кредитните институции. От институцията изтъкват, че и в момента в КТБ се извършва цялостна оценка на качеството на активите, която трябва да бъде осъществена в срок до 20 октомври 2014 г. от три независими одиторски компании – "Афа", "Делойт одит" и "Ърнст и янг".

"БНБ е отговорна за избора на консултанти единствено и само по отношение на оценката на качеството на активите и произтичащото от нея отражение върху оценката на капиталовата адекватност на КТБ, като в тази посока са предприети своевременно необходимите действия", отбелязва институцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
пешо преди 9 години
ДОКАТО ИСКРОВ СЕ НАУМУВА БАНКАТА ЩЕ ФАЛИРА, ТАКАВА Е ЗАДАЧАТА. КАКВИ МУ БЯХА ДЕЙСТВИЯТА СПРЯМО П И Б ?
11
1
 
18
 
! Отговори
цеци преди 9 години
К'во преструктуриране,к'ви 5 лева бе БНБ,когато требе да папкате на гърба на народа не мож ви стигнат,направихте случая със КТБ по оплетен от Туйн Пикс.Връщайте на хората кинтите че са гърбили за тях.Гарантирани Депозити се казва във закона,а др.Искров ако не му изнася нещо може да иде да стане гъбар.
10
1
 
18
 
! Отговори
вложител преди 9 години
има зокон до 100000 евро да се изплатят ако не се изплатят има съд в Брюксел и тогава ще се изплатят 120000 евро заради морални щети
9
1
 
9
 
! Отговори
иликтутатъ преди 9 години
Има си закони за гарантирани депозити. БНБ взима имуществуто на чесния часник и с него изплаща (или си връща вложените средства) за тези гарантирани от държавата депозити. И срокове има за тези процедури. Всичко останало е "шменти-капели", "пунт и пластика" с цел подпомагане на "честен частник" или "спасяване" на негарантирани от закона ПАК "честни частници" със средства от бюджета. Тоест нарушаване на закона. Не Ли?
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БНБ вече са станали тв канал и предават банкова чалга от пресцентъра на Искров.
7
0
 
16
 
! Отговори
БГ преди 9 години
С една дума , закона е такъв , и ние сме недосегаеми , и отговорност носиме...ама никаква !
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали Оманския фонд и ЕС щяха да си преструктурират и дават финансовата помощ. Всяка помощ от МФ е престъпление или грабеж, който ще фалира не КТБ, а държавата както през 1996 г.
5
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
*** MOGE DA OCELEE AKO IMA CAD --ATOI CACATA CI E ZATVORIL OHITE --50 MILIONA NE CA MALKO
4
1
 
10
 
! Отговори
бургазлия преди 9 години
То на иВАН ИСКРОВ И ДА НЕ МУ ПРИВЕДАТ ЗАПЛАТАНЯМАопасност да закъса както ние вече с месеци чакаме и заброчляхме на кварталните магазинчета и лафкиНа много родители децата им прекъснаха образованието си поради това че немогат да си плаштат таксите.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е работа на БНБ да се занимава с престуктуриране още повече да лобира за чатна банка. Др. Искров удържа на думата си да фалира банката. Хвала на такива *** от НДСВ!
2
2
 
9
 
! Отговори
Иван Искров преди 9 години
Проверих си интернет банкирането за да видя дали ми е преведена заплатата! Преведена е! К'ва КТБ, к'ви пет лева!
1
2
 
19
 
! Отговори
Вежди преди 9 години
Стига приказвахте, бе, ами ми върнете паричкитеееее!

Спонсорирани публикации