Ще бъде ли добра 2015-а за бизнеса?

Какви са очакванията на работодателите за икономиката на страната
Обновена: 4 яну 2015 13:41 | 4 яну 2015 10:40,
60
Ще бъде ли добра 2015-а за бизнеса?
Снимка: архив, БулФото

Каква година ще бъде 2015-а за бизнеса? Какви са очакванията на мениджърите за бизнес средата, пазара на труда, инвестициите, експорта и в какви условия ще работи бизнесът през годината. Представяме ви очакванията на фирмите през погледа на три работодателски организации – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Българска стопанска камара (БСК). 

Би следвало да очакваме по-стабилна 2015 година, тъй като имаме функциониращ парламент и редовно избрано правителство, смята Васил Велев, председател на АИКБ. В прогнозата си за икономиката на страната през следващата година, направена за Investor.bg, Велев посочва, че отделни събития както във вътрешен, така и в международен план, карат бизнеса да е внимателен в прогнозите си за 2015 година.

Той визира продължаващите санкции срещу Русия и отражението им върху българския бизнес, както и непремерени и несъгласувани със социалните партньори действия във вътрешен план.

Ако приетата на Коледа „реформа“ в пенсионния модел (т.нар. „доброволна национализация“) бъде осъществена, тя ще има за последица неизбежно негативно влияние върху капиталовия и финансовия пазар, ще рефлектира върху инвестиционния климат и върху публичните финанси. А това не работи в полза на стабилността, смята Велев.

„Нека да е ясно - всякакви бързи и кардинални изменения, направени без оценка на въздействието, без обществено обсъждане - не са в полза на стабилността. Начинът за осигуряването й е чрез прогнозируеми действия в резултат на предписания от закона режим за социален диалог”, посочи той.

При резки промени в законите, подготвени тайно, без публичен дебат, оповестени и приети за 5 дни по Коледа, при съпротивата на цялата инвестиционна общност – не чакайте сериозни инвеститори, предупреждава Велев.

Относно очакванията за икономически ръст от 0,8% догодина, АИКБ счита, че българската икономика има потенциал за по-голям растеж. Анкетата на асоциацията сред нейните членове също говори за очакван по-голям ръст на продажбите, печалбитe, на заетостта през следващата година. Прогнозата е била за ръст за 2015 г. от 1,2-1,3%, но Велев уточнява, че оттогава мина доста време, през което са се случили редица събития.

Какво се случи? Отношенията ЕС – Русия са проблем за българската икономика, посочва Велев. Ние основно продаваме в ЕС, а европейската икономика забави развитието си в резултат на сбърканата политика на ЕС по въпроса. Това е в допълнение на преките щети от драстичната обезценка на рублата и оттам намаляване на българския износ за Русия и сриналия се експорт за Украйна.

Този фактор – украинската криза, ще оказва много силно влияние върху българската икономика и през следващата година, смята Велев. Риск за политическата стабилност, която не можем да сме сигурни, че е постигната за дълго, са и действията на правителството, които постоянно ни изненадват, посочва той. Третият риск са последствията от кризата около КТБ и евентуални кризи при приетите промени по пенсионния модел.

Анкетата на АИКБ сред фирмите, членуващи в нея, показва очакване за нарастване на заетостта догодина. Но непремереното увеличение на минималната работна заплата (прието след провеждането на анкетата) ще работи в обратна посока, напомня той. Няма как да има работеща икономика, ако има такава административна намеса в нея. Така че през следващата година по-скоро ще продължи да се увеличава безработицата, да намалява заетостта и да се увеличава сивият сектор, прогнозират от АИКБ.

Оптимистично виждане за развитието на фирмите – за откриването на нови пазари и за разкриване на нови работни места, сочи годишната анкета между компаниите, членуващи в Българска стопанска камара (БСК).

В тазгодишното проучване на Камарата за икономиката през 2015 година единствената промяна спрямо миналата година е слабото покачване на процента на оптимистите – 35% от анкетираните предвиждат позитивно развитие на икономиката през 2015 г. По отношение на икономическите процеси за следващата година се запазват пропорциите от миналогодишното изследване, когато 34% от анкетираните прогнозираха ръст на икономиката, 33% бяха по-скоро песимисти, а 25% очакваха запазване на нивото от предходния период.

Подробности четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: БТППбизнесБСКАИКБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 9 години
ще бъде когато приемем еврото ,а това няма да е тази година или следващата петилетка
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще бъде много плодовита за герберските фирми !
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ще е добра като премиер е едно природно недоразувение с мозък на канарче.
38
0
 
2
 
! Отговори
пазарът преди 9 години
"За добрия бизнесмен, лошо време няма!"
37
0
 
7
 
! Отговори
111 преди 9 години
Знам много бивши държавни предприятия, сега приватизирани. 20 години не са поддържани, рушащи се с разбити помещения и улички. Но сегашните им собственици ги дават под наем, вземат не малко пари и не влагат нито лев за поддръжка. Къде е след приватизационния контрол и ако нищо не прави, защо. Новите собственици, които не са вложили нито лев да ги върнат, макар вече да са спечелили не малко пари. Иначе разрухата ще продължава безнаказано.
36
0
 
4
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
Не!
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато има държавно,ще има и далавера!Докато има държавни и обществени поръчки или така наречената "баджанашка баница",ще има далавери и кражби.Ще има и делене на "наши" хора и всички останали .За това всичко трябва да е частно и много,ама много прозрачно,там където е останало държавно ,при провеждане на всякакъв вид поръчки за продажби,отдаване под наем и възлагане на дейности на външни фирми.
34
0
 
11
 
! Отговори
Все тая преди 9 години
Каква икономика какви 5 лв.Всичкото тук е една порнография.В университета един преподавател ми ни го каза иконимката в България е "Примитивно земеделие" и "Секс туризъм".Понеже сме били много вървежни пред западяците.Нали фактите говорят всяка година "емигрантските" пари които влизат в държавата са много повече от колкото преките "чуждестранни" инвестиции!
33
5
 
8
 
! Отговори
Всъщност преди 9 години
На фона всички вътрешни, международни и геополитически събития, които се случиха през изтеклата 2014 година, все още нямам рационално обяснение за феномена как е възможно да има хора, които все още се прехласват пред илюзиите и лъжите на комунистическите ценности, които превърнаха света в арена на кръвопролития, а България в циркова площадка за некадърни клоуни и невменяема публика.
32
1
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Кой бизнес ,този дето е на държавна издръжка ли?
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На фона всички вътрешни, международни и геополитически събития, които се случиха през изтеклата 2014 година, все още нямам рационално обяснение за феномена как е възможно да има хора, които все още се прехласват пред илюзиите и лъжите на евроатлантическите ценности, които превърнаха света в арена на кръвопролития, а България в циркова площадка за некадърни клоуни и невменяема публика.
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сивата икономика я създават НАТО и ЕС , за да могат лесно да грабят..
29
2
 
5
 
! Отговори
HE преди 9 години
Нема да е по-добра, даже по-лоша ке да е. Терминал 2 е по-добре и беж кат' еж > ......
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С това ръководство на държавата - никога!
27
7
 
11
 
! Отговори
подкрепям БГ преди 9 години
абсолютно точен коментар...България няма да се оправи докато сивата икономика не бъде сведена до минимум и кокала с мазната печалба не бъде избит от зъбите на съвременните (потомци на бившите) капиталисти,чорбаджии и изедници упражняващи този позорен геноцид над собствения си народ...да живее социализма...напред към светлото комунистическо бъдеще;)))
26
2
 
11
 
! Отговори
АА преди 9 години
Напълно е прав БГ и коментара му е много точен ! И в моята фирма се процедира по същия начин и тъй като имам достъп до финансовите средства с които разполага фирмата, бих казал че заплатите + осигуровките на служителите се избиват за един уикенд. Вие си направете сметка, колко дни са разходите и колко дни е чистата печалба, която влиза в джоба на собственика. А по темата, да годината ще е добра, но е и за бизнеса в тази измислена "държава" ;)
25
8
 
8
 
! Отговори
No Islam In Europe преди 9 години
Добра ще е само когато си отидат завинаги всички комунисти, деца на комунисти и техните деца
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БГНивото на коментара ти показва че си останал някъде в 16 век.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жизненото равнище в ЕС ще спадне със 60% , така че не желателно да правите нищо , каквото и да направите ционистите ще ви ограбят..
22
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 13 явно си зле запознат с икономиката,руснаците не са ти унищожили нищо ,а напротив по време на комунизъма имаше хиляди работещи предприятия а сега са разпродадени за скрап