Със средни доходи зареждаме колите си само 2,9 пъти в месеца

Данните са на румънското издание Gandul
Обновена: 9 яну 2015 14:28 | 9 яну 2015 14:22,
13
Със средни доходи зареждаме колите си само 2,9 пъти в месеца
Снимка: Reuters

Българите могат да заредят едва 2,9 пъти резервоара на автомобилите си със средния си месечен нетен доход. По този показател страната ни е на последно място в ЕС.

Данните са на румънското издание Gandul, като за изчисленията са използвани информация на Евростат за годишните нетни доходи в страните от общността, цените на горивата от портала energy.eu и осреднен обем на резервоара от 45 литра.

Според анализите на изданието Румъния е на предпоследното място в тази класация – със средния доход в страната румънците могат да заредят напълно резервоарите си 3,2 пъти.

За сравнение, в другите бивши социалистически републики количеството бензин, което може да се купи със средните доходи, е по-голямо. Унгарците например могат да напълнят резервоара на колите си 5,8 пъти в месеца, а поляците – 7,4 пъти.

В Италия, където цената на горивата е една от най-високите в ЕС, резервоарите могат да бъдат напълнени 13 пъти в месеца. В Германия, която в последните месеци е локомотивът на европейската икономика – 22 пъти.

Румънското издание посочва още, че цената на горивата в северната ни съседка също вървят надолу. В момента литър бензин се продава на цена между 5 и 5,20 леи (1,12 - 1,16 евро) за литър. Над половината от тази цена се формира от ДДС и акцизи.

Справка в портала Energy.eu показа още, че цената на бензина в България далеч не е най-ниската. Според статистиката у нас литър бензин се продава средно за 1,12 евро. В Латвия обаче цената на дребно е 1,03 евро, а в Унгария – 1,04 евро за литър.

Най-висока е цената в Италия – 1,57 евро, а в Холандия е 1,55 евро за литър. Германците плащат по 1,30 евро за литър, а средната цена на горивото в ЕС е 1,23 евро за литър.

Ситуацията на международните петролни пазари можете да следите в Investor.bg


13
Още по темата: горивабензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.