Със средни доходи зареждаме колите си само 2,9 пъти в месеца

Данните са на румънското издание Gandul
Обновена: 9 яну 2015 14:28 | 9 яну 2015 14:22,
13
Със средни доходи зареждаме колите си само 2,9 пъти в месеца
Снимка: Reuters

Българите могат да заредят едва 2,9 пъти резервоара на автомобилите си със средния си месечен нетен доход. По този показател страната ни е на последно място в ЕС.

Данните са на румънското издание Gandul, като за изчисленията са използвани информация на Евростат за годишните нетни доходи в страните от общността, цените на горивата от портала energy.eu и осреднен обем на резервоара от 45 литра.

Според анализите на изданието Румъния е на предпоследното място в тази класация – със средния доход в страната румънците могат да заредят напълно резервоарите си 3,2 пъти.

За сравнение, в другите бивши социалистически републики количеството бензин, което може да се купи със средните доходи, е по-голямо. Унгарците например могат да напълнят резервоара на колите си 5,8 пъти в месеца, а поляците – 7,4 пъти.

В Италия, където цената на горивата е една от най-високите в ЕС, резервоарите могат да бъдат напълнени 13 пъти в месеца. В Германия, която в последните месеци е локомотивът на европейската икономика – 22 пъти.

Румънското издание посочва още, че цената на горивата в северната ни съседка също вървят надолу. В момента литър бензин се продава на цена между 5 и 5,20 леи (1,12 - 1,16 евро) за литър. Над половината от тази цена се формира от ДДС и акцизи.

Справка в портала Energy.eu показа още, че цената на бензина в България далеч не е най-ниската. Според статистиката у нас литър бензин се продава средно за 1,12 евро. В Латвия обаче цената на дребно е 1,03 евро, а в Унгария – 1,04 евро за литър.

Най-висока е цената в Италия – 1,57 евро, а в Холандия е 1,55 евро за литър. Германците плащат по 1,30 евро за литър, а средната цена на горивото в ЕС е 1,23 евро за литър.

Ситуацията на международните петролни пазари можете да следите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: горивабензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
колев преди 9 години
Този предния реши проблема на българина.Като не ти харесват българските фирми направиси фирма.*** Маринкин кой те пита при какъв работодател работи?.Утре тоя янки като си обере партошините каква песен ще ми пее!Средно хората работят за 550 лева.Ти сигорна половината от доходите вземаш под пасата .Но щастието ще ти бъде кратко.И ще познае батко!
9
2
 
0
 
! Отговори
helleye преди 9 години
До с.Като не ти харесват българските фирми и българските работодатели направи си фирма и бъди добър работодател, който плаща добре на хората си и те го харесват. Така няма да имаш работодател и ще си по-щастлив и вероятно с по-висока доходност.П.С. Аз работя при американски работодател и ми е средно добре.
8
1
 
1
 
! Отговори
с. преди 9 години
Какви минимални заплати те гонят!?Ако сметнем литър дизел на 2 кинта и резервоари от сорта на 80 литра,то един резервоар е 160 лева!В такъв случай 3 резервоара са около 500 лева,което за доста места в България е повече от мечтана заплата!А минималната от 1 януари стана 360 ако не се лъжа!Освен това дизела е малко повечко от 2 кинта!
7
2
 
4
 
! Отговори
с. преди 9 години
Бантустанеца бачка за няма и 3 резервоара на месец!Това е явно защото българските фирмаджии плащат добре!Няма такива *** никъде другаде!Между другото в момента средната работна заплата в България е най-ниска не само в ЕС,но и на Балканите!По доходи ни изпреварват дори държави като Габон!Като добавим наглото и робовладелско отношение на работодателите и незачитането на основни права никак не е чудно,че в чужбина работят 2.5 м. българи при 2.2 в България!Голям талант се иска да изгониш 2-3 м.!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз всеки месец издухвам по 7 резервоара-----------Чайка ли караш?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 3Средни са му доходите но работи с колата си а не с главата, иначе нямаше да пише такива глупости.
4
0
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 9 години
Очевидно доходите ти не са средни, а много над средните. ТУКА ПИШЕ СЪС СРЕДНИЯ МЕСЕЧЕН НЕТЕН ДОХОД!!!!!!!!!!! Четете бе! Или само да се изфукаме у форума.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинВ статията са посочени средни стойности за страните.Ти къде си видя името? Може да има хора дето пълнят и по 20 резервоара но средните стойности са това.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, па нали искахте ДЕМОКРАЦИЯ, ЕС, НАТО? В Македония бензина е с 90 стотинки по-евтин, защото ... го вземат от Лук Ойл Б-с и не са в ЕС
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така ще бъде докато не затворят лукоил както направиха румънците, *** талпата няма да има с кой да играе сантасе!