Петролът удари рейтинга на Русия

Може да стане по-лошо от кризата през 2008 г., пишат руски издания
12 яну 2015 10:22, Александър Попов
200
Петролът удари рейтинга на Русия
Снимка: Reuters

Руската преса информира и коментира днес огласеното в петък решение на международната рейтингова агенция Fitch да понижи дългосрочния суверенен рейтинг на Русия в чуждестранна и национална валута с една степен, от "BBB" на "ВВВ минус" при негативна перспектива.

"Независимая газета" пише, че според руски икономисти дефолтът на правителството би бил възможен само в случай на поредица погрешни действия на властите и то не преди да изминат две години. Вестникът посочва, че снижаването на руския рейтинг е заради рязкото влошаване на перспективите за икономическо развитие на страната в сравнение със средата на 2014 г. и на фона на падането на цените на петрола, снижаването на курса на рублата и повишаването на лихвения процент.

Изданието цитира становището на неназовани анализатори, че се е оправдала прогнозата им за свиване на валутния резерв на Русия и че независимо от факта, че въвеждането на плаващ валутен курс е забавил този процес, в края на м.г валутният резерв е съставлявал 390 млрд. долара, с над 120 млрд по-малко от края на 2013 г.

Приведено е и мнението на заместник-председателя на икономическата комисия към Съвета на федерацията Сергей Шатиров, че рейтингите до голяма степен са политически обусловени.

"Често те се използват като средство за натиск върху икономиката и политиката на Русия", казва руският сенатор, която е убеден, че руската икономика е достатъчно балансирана и има натрупани огромни резерви, включително в злато.

Наличието на златен резерв е гаранция, че Русия няма да изпадне в суверенен дефолт, твърди пред вестника и Никита Маслеников от Института за съвременно развитие. Но според него опасността е в друго - държавните компании в Русия създават повече от половината БВП и ако в тези компании възникнат проблеми единственият техен гарант би бил държавата, пише "Независимая газета".

Във водещия си материал "Комерсант" констатира, че цената 50 долара за барел петрол не е предвидена в прогнозите.

Предновогодишните антикризисни разработки загубиха актуалност още през първите дни на новата година, защото те се базираха на средногодишна цена от 60 долара за брент. Деловият всекидневник посочва, че конюнктурата може да се промени към добро, но фактът сега остава - бюджетните проекти от миналата година вече са негодни.

Според "Комерсант" това е първият случай, когато икономиката на Русия започва годината без някаква горе-долу актуална икономическа прогноза. Досега най-неблагоприятният сценарий за властите са предновогодишни разчети на министерството на финансите, изготвени на база 60 долара за барел през 2015 и 70 долара за барел през 2017 г. Тези разчети сочат, че в такава ситуация икономиката на Русия ще се съкрати с 4 на сто. Ако цената на петрола падне до 40 долара, продължава вестникът, положението ще стане по-лошо, отколкото по време на кризата през 2008 г, и това ще наложи спешна промяна на
икономическия курс.

"Комерсант" отбелязва, че още в края на миналата година източници от Кремъл са давали знак, че може да бъде възстановен контролът върху движението на капитали.

"Ведомости" твърди, че за разлика от 2008 г. сега падането на цената на петрола може да бъде не циклично, а дългосрочно явление - за период от 10 и повече години. Вестникът пояснява, че сега сред факторите за намаляване на цената са най-напред развитието на нови технологии за добив, енергоспестяването и въвеждането на алтернативни източници на енергия. Друг фактор е очакваният спад в потреблението на петрол в Китай заради намалелият темп на растеж.

"Ведомости" отбелязва също, че "засега в света има предостатъчно петрол" и че тези дни запасите в петролните хранилища на САЩ са достигнали поредните рекордни размери.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: петролрейтингРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърбите не са отделно от нас, имат същия език и религия като българския. По гени сме много по-близо до сърбите и хърватите от руснаците но и Русия е далече географски от България. Разликата идва само от ромското и турското население в България които разбираемо не са от българската етническа група, но пък говорят пак български език като част от славянските езици. Така че България си е страна със славянско население.
123
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези който искат да Станем Руска губерня да одарят един зелен палец ТЪКМО ДА ВИДИМ колко предатели има ТУК
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен152 МАКЕТАТА е ясно там нито Византици нито латини ги оделят от Българите ВАСИЛИЙ 2 ОПРЕДЕЛЕНО ЗНАЕ С КОГО Е ВОЮВАЛ но сърбите са си оделно и ВСИЧКИ хроники и чужди и наши са категорични за това
121
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРАВОСЛАВИЕ ЧЕТМО И ПИСМО НА БЪЛГАРСКИ им дадохме ТЕ ни Върнаха ОСВОБОЖДЕНИЕТО сичко е пито платено СЕГА разумна търговия и добро Отношение ДА губерня НИКОГА
120
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърбите са били българи до турско през 1400 г. Няма как да сме много по-различни от сърбите и хърватите, а пък македонците даже са броени за българи до 1918 г., но днес са много по-малко заради ръста на албанското население. Българите от Банат и Бесарабия също го доказват. Вярно е турците са изклали много българи но все пак сме запазили езика и религията си ако не толкова гените в процент. Религия и език са славянски езици. Волжките българи са се смесили с татари дълги векове и ислямизирани
119
10
 
8
 
! Отговори
Крим преди 9 години
Най-добрият избор за България се търгува с Русия: зеленчуци, плодове, млечни продукти! Поради това ще повиши селското стопанство, което бил разрушен от ЕС. Трябва да разчита на работата си и себе си, братя! Никой, наистина- никой не ви дължи нищо, трябва да се разбира!
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВИЖ НА ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ ОТ КАЗАН приличаме
117
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКумани Печенеги Българи от старите СМЕ НАД 65 процента славяни 25 десет поцента други да кажем ГОТИ били са тук 250 години Сармати Траки тоже ФАКТ е че не приличаме на сърби или Руснаци Черепите са различни гените също
116
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите спадат към южнославянската група на сърби, хървати, словенци и т.н. Милиони българи са били потурчени за 500 години турско или просто избити и после откъснати и асимилирани и от Румъния и Гърция. С Русия България има близка история, език и култура и Русия се очертава в бъдеще най-важния съюзник на България срещу ислямизма и претенциите на Турция за връщане на Османската империя. Надеждата на България да не бъде потурчена както преди 140 години си остава само Русия.
115
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен144 Китайците ще я заемат и може би ще научат мързеливия мужик че Трябва и да РАБОТИ не да рекетира
114
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГОРД БЪЛГАРИНБългарите са славяни само на 25 процента НЕПРИЛИЧАМЕ НА РУСНАЦИ и това е По скоро Руснаците приличат на Англичани
113
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПЕСВ Русия има много повече работа даже недостиг на работна ръка, докато в България няма работни места и хората бягат в чужбина.Това е разликата така че 340 лева е куха статистика само като счетоводство без реално значение.
112
8
 
13
 
! Отговори
Крим преди 9 години
Това е вярно , живота в Русия е станало много по-трудно, защото целия свят се опитва да унищожи бунтовния руснака. Те правят всичко, което могат, обаче-напразно: Русия живее и ще живее вечно!
111
6
 
7
 
! Отговори
ПЕС преди 9 години
КАКТО И ДА ГО ГЛЕДАМЕ МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА В РУСИЯ Е ПОД 13000 рубли 200 лева ТУК Е 340 лева ТОВА Е
110
7
 
14
 
! Отговори
ГОРД БЪЛГАРИН преди 9 години
Русия е Великата сила, която е несломима! Не, че нещо, ама българите сме русофили! Това е обективно обусловено от ред дадености: исторически, културни, духовни, дори прагматически, ако щете, понеже факт е, че Русия е най-близкият, искрен и лоялен, приятел, и съюзник на България в политическо отношение! Българите осъзнават и ценят това, тъй като руснаците са братски славянски нам народ и в културно-духовен аспект принадлежим към Православната християнска цивилизация! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Картела ОПЕК се крепеше само от САЩ, защото САЩ гълтат 1/3 от световния добив на петрол. Но ако САЩ добиват шистов и не внасят повече петрол, ОПЕК ще се разпадне или просто ще спре да продава докато се изчерпат кладенците на САЩ.
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как така до преди година барела струваше 120долара ,и само за година падна до 50долара!???Според мен са си правили картелно споразумение САЩ,Русия,ОПЕК ,Иран в продължение на 10години и повече! Защото сега излиза ,че цената се движи според търсене и предлагане!Но сега САЩ и Русия се скараха, и ...
107
1
 
4
 
! Отговори
Смирноффф преди 9 години
До АнонименОбединението на Германия продължава да струва огромни пари на бившата ГДР...Виж само какви разлики имат в заплатите...взе им се огъня....
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
340 лева в България е мизерия, защото тока, парното и транспорта в България са доста по-скъпи даже и с огромните дългове на НЕК.
105
10
 
10
 
! Отговори
Смирноффф преди 9 години
Като ви е толкова готина Русия, стягайте багажа и здравей живот при братушките....Специалисти.....