ДКЕВР: Цената на тока ще върви нагоре

Точният процент на поскъпването ще зависи от мерките на правителството
Обновена: 20 яну 2015 15:04 | 20 яну 2015 15:04, Екип на Investor.bg
72
ДКЕВР: Цената на тока ще върви нагоре
Снимка: архив Булфото

Няма съмнение, че цените на електрическата енергия ще растат, заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

По думите ѝ очакват се законодателни промени и резултатите от преговорите с американските централи, водени между Националната електрическа компания (НЕК) и инвеститорите, които да определят каква ще бъде спестената сума. В зависимост от това ще бъде определено в какви граници ще се повиши цената от новия регулаторен период, започващ от 1 юли 2015 г.

Още по темата
Вече всички експерти се произнесоха, че тази тенденция, а именно – задържане или дори намаляване на цената, вече не може да се поддържа, допълни още Тодорова.

До края на март енергийните дружества ще трябва да подадат своите заявления за цената електричеството и на базата на тях ще се правят оценките на регулатора, каза тя.

Пред представителите на бизнеса по време на 9-та среща на правителството и бизнеса председателят на енергийния регулатор посочи, че в последните месеци новият състав на ДКЕВР не е одобрил нито едно искане на енергийно дружество за увеличаване на цената, макар и това да означава, че някои от тях ще завършат на загуба 2014 г.

"Стъпките не са предмет на особена гордост, всички участници на пазара губят в момента", обясни Тодорова и допълни, че увеличението на цената на електричеството с 10% от 1 октомври е било абсолютно наложително.

Тя направи и коментар по отношение на една от целите на правителството, записани в управленската програма - либерализацията на енергийния пазар, което ще позволи на всички потребители да избират своя доставчик. "Ако нямаме пазар на едро, как да въведем пазар на дребно?", заяви Тодорова и допълни, че освобождаване на пазара в сегашната ситуация, тоест с НЕК като обществен доставчик, не е възможно.

Ако всички потребители имат възможност да избират, тогава регулираният пазар ще губи значително с всяко излизане на дребни потребители на свободния пазар. Това няма да бъде за сметка на производителите на енергия, защото те ще повишат цената на свободния пазар, за да намалят загубите си на регулирания пазар, допълни още Светла Тодорова.

Още за икономика четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: ценатокпрогнозаДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що ривети бе, искахте си Бойчето и сега ви влаза, а герберастчето мили. Сега ще си траете и скърцате със зъби щото Бойчето дойде и ще *** на гърбината ви. И вас няма да пожали овчовци дето крякахте, ела Бойче, спаси ни. Но другата част от народа ще излезе и ще измете емператорчето за втори път и ще му е за последно.
25
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената на тока трябва да върви нагоре!
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който е крал от НЕК сега да плаща.
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Юли месец(след вдигане на тока) народа ще се е хвърлил на ядене и пиене и няма да му е до стачки!!!
22
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 21Е как защо? Бойчето какво ви каза? Че тока трябва да скочи минимум с 50%. Е почна се. Тиквун, като докопа власт започва голямото дране на народа и яко крадене.
21
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като сте такива русофоби, сега ще го ядете. Сега си плащате цената и то жестоко.
20
2
 
28
 
! Отговори
До 18 преди 9 години
Истината е,че в Европа с много по-високи заплати от нас плащат много по-малко за ток и парно.Няма оправдание за повишаване на цената.А който е допуснал дупката в НЕК да носи наказателна отговорност,а не да прехвърлят тежестта върху народа.Защото ако ни кипне,лошо ще стане.
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вдигни лелко Тодорова тока за да усетиш народната любов. Отърва се с яйцата но сега ще са камъни! Опитай и ще видиш нещастнице. Вместо да извадите гаднити договори поради които цената е толкова висока вие искате ние обикновените хора да плащаме кражбите. Така ми е писнало че чакам с нетърпение.
18
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
иначе всички горива падат, но в булгаристаново всичко расте нагоре със страшна сила! маккейн следи да си получава дивидента от робското племе своевременно!
17
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в русия сметката за вода, електричество, газ и отопление на месец ми е 10 долара! яжте американския!
16
7
 
5
 
! Отговори
препатил преди 9 години
Убедих се, че качествения и съвършен климатик(Дайкин) улеснява живота с по-ниски сметки!
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато има некадърни и крадливи управляващи,обградени с обръчи от фирми,които ни пробутват скъпа заелена енергия и какви ли не такси за пренос,достъп и какво ли още не,докато плащаме тока на ***,държавни служители и други крадци,ще плащаме високи цени и ще мръзнем и мизеруваме.НО ЗАЩО МЪЛЧИМ???
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо нагоре, тази да не е ненормална? Цените на енергийните ресурси са сринати, заплатите не растат, икономиката е със слаб ръст, откъде накъде ще вдигат тока ??? Какви са тези безумия ?!
13
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На вас все Бойко ви е вйновен,сигурно пак е вйновен че сте ***....така ви се пада
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 11С важната подробност, че голямо количество от ел. енергията отиваше за износ. Ще гледаме умно, да не кажа нещо друго като ни затворят и останалите здрави реактори в Козлодуй. Тогава ще видиш как сам ще си налагаш режим на тока.
11
0
 
28
 
! Отговори
DAAA преди 9 години
Истината е една че не ревем за заплати а ни заблуждават с цена на тока!Бедни сме бедни.............
10
2
 
19
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 9 години
Аз съм ЗА глобалното затопляне!То ни спасява от страшните сметки засега!
9
20
 
11
 
! Отговори
Син преди 9 години
Проблема нее в цената на тока а в ниските доходи,стига сте мрънкали че цената на тока е висока като тя е най ниска в България от цяла Европа
8
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Do 9......Явно си забравил че по времето на Тошо имаше режим на тока,а някой бяха с режим и на водата
7
4
 
24
 
! Отговори
aha преди 9 години
До Анонимен 6 Като говориш за лиценз нашия изтича след няколко години Което значи ,че след няколко години може да се сбогуваме завинаги с Козлодуй Което сами знаете до какъв ултрашоков скок на тока и режим на тока ще доведе Ама нали сега трябва да се дървим на руснаците,после ще плащаме с лееееки лихви Найс нали Благодарете на Маккейн,Кери, И на техните хора тука ,ББ,Плевнъо,РБ и ДПС Но пък нищо ,ще я караме на свещи но пък ще сме евроинтегрирани