ДКЕВР вече ще се избира от НС, разделят я на две

НС прие промените в Закона за енергетиката, БСП ги разкритикува
Обновена: 15 яну 2015 14:13 | 15 яну 2015 13:20, Камелия Цветанова
10
ДКЕВР вече ще се избира от НС, разделят я на две
Снимка: Reuters, архив

Членовете на ДКЕВР вече ще се избират от парламента, решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за енергетиката, внесени от служебното правителство с премиер Георги Близнашки.

Измененията бяха подкрепени от 133 народни представители, 1 беше против, а 19 се въздържаха.

Според вносителите на промените, ако съставът на регулатора се избира от Народното събрание, това ще спази изискванията за независимост на регулатора и ще увеличи прозрачността в работата на комисията.

Още по темата
Процесът по избор на членове ще е публичен, а изискванията за професионален опит на комисарите се увеличава от три на пет години в съответната специалност. Предвижда се и по-голямата част от заседанията на ДКЕВР вече да бъдат открити.

Комисията пък вече ще има два отделни състава - по енергетика и по водоснабдяване и канализация и няма да бъде Държавна комисия за енергийно и водно регулиране, а Комисия за енергийно и водно регулиране.

От БСП разкритикуваха голяма част от промените.

Според социалиста Красимир Янков се прави опит да се внуши, че до този момент комисията не е работила като независим регулаторен орган и се предлага опаковка от административни промени.

Той припомни, че по времето на първия кабинет на Бойко Борисов бяха сменени няколко председатели на регулатора, а хората масово се оплакваха от завишени сметки, което предизвика масови протести.

„Това принуди управляващите да наложат одит, реакцията обаче не успокои хората и в опит да овладее положението Борисов заяви, че ще предложи на ДКЕВР токът да поевтинее с 8 на сто и лицензът на ЧЕЗ да бъде отнет, и хвърли вината върху тези, които са подписвали договорите с ЕРП-тата, а своята вина видя единствено в назначаването на Ангел Семерджиев. В миналия парламент обаче се прие промяна в метода на ценообразуване и това даде възможност от 1 август 2013 г. да се постигне намаляване на цената на тока с около 5%, а от началото на 2014 г. цената падна с още - нощната тарифа с около 10 на сто и с 1% дневната“, каза Янков.

При служебния кабинет обаче цената пак се качи, като решението на ДКЕВР беше в условията на протести с яйца по сградата, добави Янков.

Според него разделянето на комисията на два състава няма да позволи по-ефективна работа, а само ще създаде възможност за увеличаването на администрацията. От името на левицата той обяви, че с изключение на предложението за избора на членове да е от Народното събрание, всички останали са несъстоятелни.

Борислав Великов от Реформаторския блок посочи, че трябва да се увеличи капацитетът на ВиК състава, защото сега той е само от двама души.

Според съпредседателя на ПФ Валери Симеонов би било добре дори комисиите да са две и всяка да си има председател.

Подобно становище застъпи и Рамадан Аталай от ДПС. Той посочи, че или комисиите трябва да са две, или да се оптимизира управлението им.

„Сега това е комисията, която се използва за спокойствие на политиците или за разбунване на духовете в обществото, тя трябва да е независима, но всъщност беше или под влиянието на министъра, или по времето на ГЕРБ директно на премиера“, коментира той.

Според Аталай никой не знае дали инвестициите на ЕРП-тата са реални, или не, а одити се правят през няколко месеца.

Заради това ДПС ще направи предложение регулаторът да има възможността целогодишно да наблюдава реда от производство до снабдяване всички предприятия.

Независимият Велизар Енчев обвини, че в парламента има енергийна мафия и най-малко 140 депутати притежават ВЕИ-та.

Той призова народните представители да заявят конфликт на интереси, но само Красимир Велчев се отзова и обяви, че има 12 фотоволтаици на покрива на къщата си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В ДКЕВР продължава да работи на Шушулов метресата Виктория Джерманова, която нито от вода разбира, нито от енергия. Тя само добре се справя със старци, които могат да и осигурят бъдещето, ама вече и тя одъртя, педесетака наднича от ъгъла.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Според социалиста Красимир Янков се прави опит да се внуши, че до този момент комисията не е работила като независим регулаторен орган..."Да понеже не сме плащали двоен ток по изборите... Да не ми се прави на ударена.
6
0
 
4
 
! Отговори
АК-47 преди 9 години
БравоС! Значи 2 пъти повече чиновници-хрантутници в ДКЕВР!Време е да запее Калашниковият и да не спре докато не си свърши работата на всички нива!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде, започват глупостите. Тези с фотоволтаиците да назначават комисия която трябва да решава съдбата им. Какво мислите, че ще се случи,а. Стига с тези подигравки.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази комисия трябва да бъде закрита, а не да се разделя.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕК, БЕХ, ДКЕВР - сега на две части, все държавни органи които са с дублирани функции и на всичко отгоре не ги изпълняват. Чудя се тази държава откъде намира пари за администрацията, при това неработеща.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДКЕВР да си помисли, защо плашаме загубите във водопроводната мрежа и не е ли това заплашане на недоставена стока?
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи увеличават двойно администрацията - типично по герберастки.Наля трябва да намерят работа в София на калинките от село.