"Монд": Защо французите си крият парите в Швейцария?

Традиции в дискретността - лозунгът на местните финансови институции
4
"Монд": Защо французите си крият парите в Швейцария?
Снимка: Ройтерс

Чистият планински въздух и спокойният живот в швейцарските кантони не обясняват сами по себе си защо Швейцария е по-привлекателна от съседна Франция. Какво тегли така неудържимо френските граждани да слагат парите си в швейцарски банкови сейфове, както показа нашето разследване "СуисЛийкс" (SwissLeaks), пита френският в. "Монд" по повод голямото изтичане на банкова информация от швейцарския клон на втората по големина банка в света Ейч Ес Би Си (HSBC).

Още по темата
Традиции в дискретността - това е лозунгът на всички швейцарски финансови институции. "Банковата тайна в Швейцария винаги е имала за приоритет защитата на клиентите от всякакво вмешателство в личните им дела", посочва популярна швейцарска банка на уебсайта си.

Нови правила обаче се налагат на швейцарските банки. Последната голяма промяна по дата е подписаната от Конфедерацията конвенция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за борба срещу данъчните измами, укриването на данъци и данъчните убежища. Този международен договор подготвя преход към автоматично споделяне на данъчни данни, предвидено да влезе в сила през 2018 г., припомня френското издание.

Въпреки всичко швейцарските банки запазват репутацията си на дискретни институции. Традиция, чийто произход федералният департамент по външните работи обяснява по следния начин: "През 17-и век швейцарски търговци се специализират малко по малко във влагане на огромни частни и държавни капитали в чужбина. Сред най-лоялните клиенти на тези частни банкери са кралете на Франция, чиито нужди от финансиране са били почти ненаситни.

Тази връзка от самото начало е белязана с необходимостта от пълна дискретност: било е невъзможно кралете католици на Франция да признаят, че са взели заем от протестанти еретици". Швейцарските банки са подпомогнати в усилията им за дискретност от закона, който забранява да се разкрива съществуването на сметка без съгласието на клиента.

Макар че законът еволюира - административното съдействие в помощ на трети страни да получат информация за лица, избягващи данъчно облагане, бе улеснено от 1 август - той остава благоприятен и суров с тези, които дръзнат да нарушат банковата тайна.

За това може да свидетелства Ерве Фалсиани (б. ред.: бивш компютърен специалист в HSBC, откраднал банковите файлове) и предал ги на френските власти, който сега е преследван от правосъдието, отбелязва "Монд".

От 1998 г. швейцарските банкери не могат повече да приемат куфари (или раници) с банкноти и трябва по принцип да изискват документи за самоличност. Колкото до тегленията в брой, те не са забранени от закона, но повечето банки им слагат таван, за да не улесняват прането на пари. Не всички институции обаче са толкова бдителни и понякога оставят клиентите си да теглят колосални суми в брой.

Трима руснаци, например, изнесоха преди няколко години от банка "Бордие" еквивалент на 52 милиона евро в банкноти от по 100 долара, посочва "Монд".

Друг аргумент, привеждан от швейцарските банки: традицията да запазва неутралитет е опазила Конфедерацията от конфликти, в това число и от Втората световна война. "Като неутрална и отворена към света страна, Швейцария се радва на забележителна политическа, икономическа и социална стабилност", се хвали швейцарският клон на френската банка "Сосиете женерал".

Традиция, която обяснява защо богати еврейски семейства, но също така и бивши нацисти, са си влагали на сигурно място авоарите по време на войната, пише френският вестник.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Швейцария
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Райна преди 9 години
Швейцария винаги си е била неутрална. Не е участвала във войни, не са и бомбандирали едно поле даже, пък камо ли да се налага да гради наново цели градове. Основана от няколко фермерски кантона държава живее прекрасно от това, че държи парите на европейските, американските и пр. богаташи. Най-голямата пералня на пари от столетия насам, която никога няма да влезе в никакъв съюз или организация, чиито правила да се налага да спазва. Просто тази роля й е отредена "отгоре".
2
1
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Предполагам, защото французите не искат да спонсорират ислямизацията и негризацията на бяла и християнска Франция чрез данъците, които плащат на държавата си.
1
0
 
7
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Имат пари французите! Или са си нарязали танковете, или оборудването на военните заводи, а може да са дали за скрап оборудването на консервните заводи. Имат ли все още жп транспорт локомотивите също са от джилязо...Ако Партията им ги е раздала тези заводи ...хм..имат пари и за швейцарски банки. Аз какво да внасям там ? Голата си опашка ?....!