Горанов изчисли: Държавата разполага с 500 млн. лева

Това е свободната сума във фискалния резерв към 20 февруари
Обновена: 23 фев 2015 14:33 | 23 фев 2015 14:33,
63
Горанов изчисли: Държавата разполага с 500 млн. лева
Снимка: БТА

За пореден път министърът на финансите Владислав Горанов показа, че правителството няма да отстъпи от идеята за емитиране на облигации за 8 млрд. евро през следващите години. По думите му кабинетът трябва да си свърши работата, за да осигури необходимия ресурс за финансиране на дефицита и падежите. 


"Като сметнем какви целеви компоненти има фискалният резерв, се оказва, че оперативните разполагаеми ресурси не са чак толкова големи, колкото изглеждат. В тези 9 млрд. лв. към 31-ви декември 2014 г. не са отчетени и големите падежи, които направихме в началото на месец януари", посочи пред журналисти Горанов след заседанието на Тристранния съвет, който днес проведе първото си заседание за тази година. Припомняме, че по предложение на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) като точка от дневния ред бе включено обсъждането на намерението на МФ за теглене на заем от 8 млрд. евро.

Горанов мотивира нуждата от нов заем, като посочи, че към 31 декември 2014 г. страната има фискален резерв в размер на 9,3 млрд. лева, от който около 1,3 млрд. лева са вземания от ЕС, като има и средства от Сребърния фонд, както и от т. нар. ядрен фонд, които не могат да се използват.

В тези 9,3 млрд. лева не са отчетени и плащанията, които страната вече извърши в началото на януари тази година, поясни той. „Ако няма дефицит занапред, няма пречка дългът, който е ограничен сега до 8 млрд. евро, да бъде намален“, поясни за пореден път Горанов.

По време на самото заседание пред социалните партньори той посочи същите цифри и обясни, че като се приспаднат сумите по вземанията от ЕС, тези от Сребърния фонд и от ядрените фондове, както и депозитът на правителството от 800 млн. лева за ПИБ, излиза, че правителството разполага към 19 февруари тази година с 500 млн. лева, изчисли Горанов.

„Който предлага да не теглим дълг, нека каже откъде да плащаме“, призова финансовият министър. Той препоръча критиците на заема да бъдат последователни, защото за предишни дългове не са поставяли такива въпроси, каквито поставят сега. Той повтори, че дебатът е проведен в НС, в комисии, а сега няма място за обсъждане в НСТС.

„МФ смята, че има падежи за 12 млрд. лева и смята да ги плати“, категоричен бе Горанов. Към тази сума той прибави и нуждата от 4 млрд. лева за погасяване на дефицита в следващите две години. Лимитите за поемане на дълг ще се определят всяка година в хода на бюджетната процедура, припомни той.

Като посочи, че днешното обсъждане на заема в тристранката няма да навреди на управлението и на държавата, председателят на АИКБ Васил Велев поиска точни отговори за разходването на заема, „за да не се правят политически спекулации“.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче посочи, че тезата, че обществото няма отговори за дълга, не е вярна и допълни, че това е мнение само на АИКБ. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че представляваната от него организация подкрепя външния дълг с тези му параметри, защото "държавата има нужда от стабилност през следващите години".
 

Велев обяви още, че АИКБ е против това дефицитът за три години да бъде близо 6,5 млрд. лева. Горанов отговори, че е склонен разходите да бъдат намалени с 2 млрд. лв. и по този начин да бъде избегната една част от дефицита. "Склонен съм за това, защото не бива да задлъжняваме с това темпо", заяви Горанов. Той уточни още, че комисионната на четирите банки, която е разписана в споразумението, е най-ниската от десетки години, или по-точно 18 пъти по-ниска от 2002 година“.

„Емисията е обвързана не като номинално плащане, а като брой базисни точки спрямо обема. Ако не направим емисията, няма да дължим нищо“, каза Горанов. Той подчерта, че общият сбор на падежиращите задължения и новия дефицит през следващите две години е 9,3 милиарда евро, а правителството предлага да се емитират облигации за 8 млрд. евро.

На брифинга за журналисти след заседанието вицепремиерът Ивайло Калфин уточни, че не е редно да се поставя въпроса за подкрепа или не на този дълг от 8 милиарда евро, защото става въпрос за посредничество с четири банки, а не за теглене на заем. За тази година парламентът вече е решил какъв ще е размерът на дълга и параметрите са заложени в Закона за бюджета, добави Калфин, като поясни, че размерът на дълга ще се решава за всяка следваща година чрез Закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Владислав Горанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧЕ ТОЙ ТИКВУН ИМА ОСЕМ ПЪТИ ПОВЕЧЕ В БАНКОВАТА СИ СМЕТКА ВЕ)) ЩО НЕ ВЗЕМЕ НАПРАВО ДА КУПИ ТАЯ ДЪРЖАВА И ОФИЦИАЛНО ДА МУ Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ.
11
0
 
4
 
! Отговори
dgd kyrlezhi преди 9 години
Bal sym ti dyrzhavata az!! Vsichki politici sa za razstrel.
10
0
 
14
 
! Отговори
rustam преди 9 години
пари има пари няма а защо всичко е засекретено??? да правят одит кое правителство какво е оставило на седващото и толкова но май всички управници гладат как да клатят народа а другото е за публиката бсп говори за 8 милярда оставени после какво става и още колко глътна ктб банка и там далаверите с нея иначе другото е да разлайваме кучетата цифри и факти или на никой не му изнася
9
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Аз не разполагам и с толкова
8
0
 
31
 
! Отговори
maketo преди 9 години
делово предложение ние сме 7 милиона а имало 500500/7=71лв и кусур дайте да седнем да ги изпием и да се знае че веке нема нищотаман по 5-6 ракийки и по една мешана скара
7
4
 
30
 
! Отговори
Преди и след преди 9 години
Преди изборите Тиквич обещаваше цветя и рози, милиарди от еврофондовете, от чешмите щеше да потече мед, а камъните щяха да станат чисто злато... След изборите - 16 милиарда дълг (4 или 5 от които НОВ ДЪЛГ), празна хазна, безработица, убийства и престъпност. Сори, ама ЯВНО ГЕРБ са си некадърници и крадци. 3 месеца са на власт и от лошо, положението стана катастрофално. Като някакво природно бедствие са тези.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОК, 500 Милиона. Сега остава да разберем защо са толкова?Дали Дянков ти е обяснил защо?Само не излизай с номера "Орешарски".То е ясно че това би беше идеята със сдаването на властта, но електорате не е съставен само от ***.
5
2
 
19
 
! Отговори
а преди 9 години
Обикновено комисионата за такъв тип сделки е 1%. Познайте кой ще лапне по-голямата част от 160 - те млн., които ще се делнат архитектите на далаверата?
4
0
 
18
 
! Отговори
човек с депозит преди 9 години
Какво речи за 500млн. лв. държавни пари?А ако поще някоя банка вземе че предаде богу дух, какво правим с гарантираните с нищо депозити?
3
2
 
31
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХ преди 9 години
БАСИ ЛЪЖИТЕ, ЗАПЛАХИТЕ, ОВЪРТАНИЯТА ЗА ТОЗИ ЗАЕМ. ВИЕ СТЕ НАЙ ГОЛЕМИТЕ МОШЕНИЦИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА. НАЛИ ЩЯХТЕ ДА САНИРАРА, ПАРИ КЪМ ПЕНСИИТЕ, ПАРИ ЗА ТОВА ... А, ТО НЯМАЛО КИНТИ. ИЗЯДОХТЕ ГИ ИЗПИХТЕ ГИ И СЕГА МАЙКИТЕ СИ ЩЕ ПРОДАДЕТЕ ЗА ОЩЕ. АМА КАК ЗА 25 ГОДИНИ НЕ СЕ НАМЕРИ ЕДИН ПАРЛАМЕНТ КОЙТО ДА МИСЛИ ПОВЕЧЕ ЗА ТАЗИ ДЪРЖАВА ОТ КОЛКОТО ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ ДЖОБ. ВИЕ НЕ СТЕ БЪЛГАРИ, ВИЕ СТЕ ПРЕДАТЕЛИ И ПРОДАЖНИЦИ ВСИЧКИТЕ В ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ. ДА СЕ ЗАДАВИТЕ ДАНО
2
0
 
16
 
! Отговори
Лорд Пиперка преди 9 години
Не може ли някой да помоли чичо Бил Гейтс да ни купи и да спрем да се дракаме за някакви смешни няколко милиарда?
1
21
 
5
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
По-рано под друга статия някой беше написал за9милиарда резерв.Защо ли сега от БСП не крещят че са оставили резерв???????А мълчат и само мърморят че е противоконституционно това предложение за нов дълг

Спонсорирани публикации