Горанов изчисли: Държавата разполага с 500 млн. лева

Това е свободната сума във фискалния резерв към 20 февруари
Обновена: 23 фев 2015 14:33 | 23 фев 2015 14:33,
63
Горанов изчисли: Държавата разполага с 500 млн. лева
Снимка: БТА

За пореден път министърът на финансите Владислав Горанов показа, че правителството няма да отстъпи от идеята за емитиране на облигации за 8 млрд. евро през следващите години. По думите му кабинетът трябва да си свърши работата, за да осигури необходимия ресурс за финансиране на дефицита и падежите. 


"Като сметнем какви целеви компоненти има фискалният резерв, се оказва, че оперативните разполагаеми ресурси не са чак толкова големи, колкото изглеждат. В тези 9 млрд. лв. към 31-ви декември 2014 г. не са отчетени и големите падежи, които направихме в началото на месец януари", посочи пред журналисти Горанов след заседанието на Тристранния съвет, който днес проведе първото си заседание за тази година. Припомняме, че по предложение на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) като точка от дневния ред бе включено обсъждането на намерението на МФ за теглене на заем от 8 млрд. евро.

Горанов мотивира нуждата от нов заем, като посочи, че към 31 декември 2014 г. страната има фискален резерв в размер на 9,3 млрд. лева, от който около 1,3 млрд. лева са вземания от ЕС, като има и средства от Сребърния фонд, както и от т. нар. ядрен фонд, които не могат да се използват.

В тези 9,3 млрд. лева не са отчетени и плащанията, които страната вече извърши в началото на януари тази година, поясни той. „Ако няма дефицит занапред, няма пречка дългът, който е ограничен сега до 8 млрд. евро, да бъде намален“, поясни за пореден път Горанов.

По време на самото заседание пред социалните партньори той посочи същите цифри и обясни, че като се приспаднат сумите по вземанията от ЕС, тези от Сребърния фонд и от ядрените фондове, както и депозитът на правителството от 800 млн. лева за ПИБ, излиза, че правителството разполага към 19 февруари тази година с 500 млн. лева, изчисли Горанов.

„Който предлага да не теглим дълг, нека каже откъде да плащаме“, призова финансовият министър. Той препоръча критиците на заема да бъдат последователни, защото за предишни дългове не са поставяли такива въпроси, каквито поставят сега. Той повтори, че дебатът е проведен в НС, в комисии, а сега няма място за обсъждане в НСТС.

„МФ смята, че има падежи за 12 млрд. лева и смята да ги плати“, категоричен бе Горанов. Към тази сума той прибави и нуждата от 4 млрд. лева за погасяване на дефицита в следващите две години. Лимитите за поемане на дълг ще се определят всяка година в хода на бюджетната процедура, припомни той.

Като посочи, че днешното обсъждане на заема в тристранката няма да навреди на управлението и на държавата, председателят на АИКБ Васил Велев поиска точни отговори за разходването на заема, „за да не се правят политически спекулации“.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче посочи, че тезата, че обществото няма отговори за дълга, не е вярна и допълни, че това е мнение само на АИКБ. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че представляваната от него организация подкрепя външния дълг с тези му параметри, защото "държавата има нужда от стабилност през следващите години".
 

Велев обяви още, че АИКБ е против това дефицитът за три години да бъде близо 6,5 млрд. лева. Горанов отговори, че е склонен разходите да бъдат намалени с 2 млрд. лв. и по този начин да бъде избегната една част от дефицита. "Склонен съм за това, защото не бива да задлъжняваме с това темпо", заяви Горанов. Той уточни още, че комисионната на четирите банки, която е разписана в споразумението, е най-ниската от десетки години, или по-точно 18 пъти по-ниска от 2002 година“.

„Емисията е обвързана не като номинално плащане, а като брой базисни точки спрямо обема. Ако не направим емисията, няма да дължим нищо“, каза Горанов. Той подчерта, че общият сбор на падежиращите задължения и новия дефицит през следващите две години е 9,3 милиарда евро, а правителството предлага да се емитират облигации за 8 млрд. евро.

На брифинга за журналисти след заседанието вицепремиерът Ивайло Калфин уточни, че не е редно да се поставя въпроса за подкрепа или не на този дълг от 8 милиарда евро, защото става въпрос за посредничество с четири банки, а не за теглене на заем. За тази година парламентът вече е решил какъв ще е размерът на дълга и параметрите са заложени в Закона за бюджета, добави Калфин, като поясни, че размерът на дълга ще се решава за всяка следваща година чрез Закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Владислав Горанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бягайтееее през терминал2.
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бравооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо. Къде изчезнаха милиардите които ти остави Орешарски? Егати и държавата с 500 милиона лева. Спете спете и си чукайте клавиатюрите.
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Костов имаше цялата държавна собственост за продаване. Продаде я.
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Говореха, че социализмът бил фалирал, защото затънал в дългове, а сега значи демокрацията фалира. Дългът може да се плаща вече само чрез рефинансиране. Дългът никога няма да се върне. Така каза и изкуфялия герберист професор-математик.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марокански скакалци. Всичко опоскаха.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Седим и чекам да стане като у ГЪРЦИЯ, толко лош, че пенсиите на майка ми и баща ми да станатпо 750/1500лв/евра и да спрем да бачкам за 500 лева.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За 4 месеца какво направихте че изпразнихте хазната ?????????????? Оставката не избежна.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С новите грабежи които сте ни подготвили /продажбата на паркоместа улици и сукаци / ще съберете малко парици за черни дни.
24
0
 
13
 
! Отговори
Schizz0 преди 9 години
Аре фалирайте вече, писна ми едно и също да слушам.Раздадохте си 5 млрд по Дедесарската схема, 5 милиарда от КТБ, 2 пъти фалирахте държавата ... Имам чувството че кучето си да бях вързал във финансовото министерство по-хубава политика щеше да проведе ...
23
2
 
14
 
! Отговори
25 години стигат преди 9 години
Къде сте протестъри скапани?!?Мутро-комунист държи всички служби (вкл. и ДАНС) подкрепян от неоСДС, неоБСП , неоАТАКА и неоДПС заедно в едно ПРИНЦИПНО правителство създадено да краде ...За това ли скачахте протестъри??????Стига ДЕМАГОГИЯ!Стига ДВОЙНИ стандарти!
22
1
 
18
 
! Отговори
леля Пепи преди 9 години
Преди да се изтегли дългът, да се направи финансова ревизия от български специалисти, а не от чужда одиторска фирма, за примерно последните три години и същата да се качи на сайта на финансовото министерство за информация на гражданите. Харчите като за последно и после аз трябва да плащам заеми. Хората по върховете получават достатъчно, за да не усетят заемите, които изплащаме, а ако се почувстват обидени - просто си ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ и пак не ги усещат. НА УСТНИ СПРАВКИ НЕ ВЯРВАМ ! НИКАК !!!!!!!
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хехехе, много е забавен! И да приспада и да не приспада, в сребърния фонд няма нищо, както и фонд Козлодуй е празен. И да иска от там да вземе пари, няма - Дянков го превари!!!
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де а къде ще отидат парите които трябва да върне фонда за гарантиране на депозитите.Или и тях не трябва да се връщат на държавата както казва Горанов за Първа Инвестиционна Банка.Да се изчака да се успокоят нещата , след това какво следва къде ще се върнат парите ако не в държавата ?
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде Бойкооооо, стягай куфарите. Ако сам не подадеш оставка, ние ще ти помогнем. Няма проблем.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно как 500 мил + 800 мил е= на 500 мил..Защото Днес спестява но изказването на Горанов е :"800 млн. лв. се намират в Първа инвестиционна банка. "Не е редно да оказваме натиск върху банката да ги връща. Забранил съм на *** да връщат пари на правителството. Те искат да ги върнат, но аз не искам .Нека да мине време, да се успокоят нещата", каза още Горанов. Та излиза че истината е малко друга.
17
0
 
9
 
! Отговори
Е, СПОКО ДЕ! преди 9 години
СЕГА НАЛИ "УДАРИХТЕ" ТОТО-ДЖАКПОТА! КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ ЩЕ СЕ УСПОКОЯТ И МИЛИАРДНИТЕ ЗАЕМИ ЩЕ МИНАТ ПО ВОДА. ОЩЕ МАМА ПРАСКА Е ИЗМИСЛИЛА СХЕМАТА ...
16
1
 
6
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
Ехееееееее амаще счупите мишките и клавиатурите да ми пишете минуси.Нали виебяхте написали че има 8 милиарда резерв бе какво сега слагате минуси.Пари няма още от средата намандата на Борисов 1 всичко тогава отиде по направление в сметки на технифирмиза инфраструктура и магистрали и др.Правилата са строиш Европа одобрява и тогава плаща.А сега построихме на ангро Еропейците не са амсалаци не приемат и няма даплатят за глупости.И сега парите от къде?????Хайде отговорете
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи идват ГЕРБ 2008 на власт, след това си измъкват за малко, после пак идват и викат "Ми нема пари". Ми що нема бе? То всеки може да харчи, ама нали идеята е реформа? Каде ви е реформата?
14
0
 
6
 
! Отговори
бунзен преди 9 години
сега е редно ББ да покаже какво е харчил Орешарски. все пак ББ каза, че били оставили излишъци и пр..
13
0
 
16
 
! Отговори
Rumen преди 9 години
Като слушам Лукойл може да ни купи и продаде:) Чез също :)