Русия се отказва от транзита на газ през Украйна от 2019?

Москва насочва усилията си към новите мощности
Обновена: 14 апр 2015 07:05 | 13 апр 2015 20:44, Веселина Йорданова
322
Русия се отказва от транзита на газ през Украйна от 2019?
Снимка: архив, Ройтерс

Много е вероятно Русия да се откаже напълно от транзита на природен газ през Украйна от 2019 година, когато изтича настоящият договор, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от агенция "Новости".

Според Новак Москва ще насочи всичките си усилия по изграждането на новите газопреносни мощности до границата на Турция и Гърция, което ще обезмисли продължаването на договора с Киев, допълва БНР.

По-рано директорът на руската компания Алексей Милер заяви, че "Газпром" не изключва възможността да участва в проекти за строителство на газопроводи в Европа, включително и такива, които са част от Европейския енергиен съюз.

Милер уточни, че става дума за проекти, които ще бъдат инфраструктурно продължение на "Турски поток". По думите му при строителството на "Турски поток" "Газпром" ще работи в рамките на третия енергиен пакет.
 
Взехме решение за строителството на магистрален газопровод по дъното на Черно море в направление Турция и създаването на газопреносни мощности до границата на Турция и Гърция, до границата на Европейския съюз. Всички рискове, най-вече времевите, по създаването на по-нататъшната газопреносна мрежа, са отговорност на Европейския съюз, каза той.

Ръководителят на "Газпром" говори на конференция на Валдайския клуб по европейската енергийна сигурност.

В изказването си Милер подчерта, че ако цената на руския газ бъде еднаква за всички европейски държави, то тя ще бъде с максимални стойности и прогнозира, че азиатските пазари ще се превърнат в основен фактор за ценообразуването на синьото гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
13
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До лаик 249Танкер със сгъстен или втечнен газ(при ниска температура) е забранено да минава през Босфора. Това е все същото като да вкараш малка атомна бомба по средата на 11 милионен град. Дори на срредиземноморското крайбрежие на Турция Съвместно да се построи Хъб то за това, а и за танкерите ти трябват милиарди и поне 5 години. За това време ще се пусне още една тръба до Китай или Индия с гарантирана печалба.
118
1
 
3
 
! Отговори
радио Ереван преди 9 години
До лаик Защото ще загуби кранчетата за връткане
117
1
 
1
 
! Отговори
лаик преди 9 години
защо Русия не започне да продава втечнен газ?
116
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи от където и да опитва да мине, Русия най-накрая ще стига граница на ЕС. ДАли ще е България, Румъния, Гърция, Италия или Испания - правилата са еднакви за влизането на газта. Тоест след като хвърли 50 милиарда долара, Русия трябва да е готова да отстъпи командването на тръбата и да ползва едва 1/3 от капацитета и. Това е абсурдно и няма да изплати тръбата никога, а и не виждам вариант, в който Русия да се съгласи на това. Значи ще има тръба на загуба, от където и да го гледаме.
115
7
 
2
 
! Отговори
Сметкаджия преди 9 години
Чел съм, че Украйна получава за транзита 800милиона $ .За да не им ги дават тези пари, РФ е готова да похарчи 50милиарда $. Много умно. Поздравления.
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До "БАЧКАТОР""Газопреносната мрежа на Украйна я купиха американци." Къде го пише това, дай инфо.
113
8
 
2
 
! Отговори
Емил преди 9 години
До PriestКолега, това което пишеш не знам дали е така, но звучи логично. Но все пак, проблема е, че Газпром не използва нормално ценообразуване, я някакво си друго-така може по тръбата да е по-скъпо отколкото, ако ти го доставят втечнено.Е със здраве.
112
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля си, Русия или Гурция по-рано ще фалира? Те рашките май вече са на "изкуствено дишане"
111
3
 
2
 
! Отговори
диян преди 9 години
неползвам природен газ и неговите привилегии
110
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей колко "специалисти " соросоидчета има тук.Русия е най-надеждния и коректен доставчик .И това го знае цяла Европа и целия свят.И не сравнявайте ценята на газа за Германия с тази за нас.Ами Германия учстваше в строежа на Северен поток и за това сега си получава газ на ниска цена.Такава щеше да е и за нас цената ако беше ставал ЮП.Сега като купуваме от Турция цената пак ще ни е доста висока.А за това коъ ще фалира се видя -освен американски и английски петролни фирими други за сега няма
109
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е нужно да пренасочват трасето на газопровода, а да преосмислят имперската си политика и да махнат този *** с мислене на Сталин и ленинска шизофрения. Лилипута върна Русия в годините на "студената война", само за да си гъделичка егото и да си множи банковите сметки.
108
4
 
2
 
! Отговори
Смях преди 9 години
...то тя ще бъде с максимални стойности и...Приказки за наивници.
107
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре, писна ни облъчването с *** (ядрени и газови блъфове). Кат' посторят патоците, ще видим к'во да пра'им.
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Членска карта 7И какво от това? За бг плебса цените не мърдат. Извинявам се. Мърдат, но винаги нагоре, никога надолу.
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кирилЩатите ли имаш предвид?
104
0
 
5
 
! Отговори
Priest преди 9 години
Втечненият газ е по-скъп, естествено. Нима не доловихте иронията или нещо не сте се събудили още ? Или това с иронията е твърде сложно упражнение...Не знам кой го твърди, но по интернет може да се намерят разценки. Това не е чак толкова голяма тайна. Освен това е напълно логично. Ако ти го карат с танкер, естествено, че ще е по-скъп, отколкото ако ти го пускат през тръба. Освен ако по политически причини не влияят на ценообразуването. Тогава каква е точно разликата и кой прави политика...
103
0
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Спекулирате с това, че цената на руския газ се определя по формула в която е заложена цена на нефта със 6 до 9 месечно закъснение! Върнете 7 месеца назад и вижте по каква цена все още плащаме! Тепърва цената ще пада!
102
3
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
До PriestНе ставайте смешен!Втечненият газ никога не може да бъде по-евтин от газа по тръбопроводите! Никога! Пък ако ще Илиян Василев всеки ден да го твърди по медиите.
101
7
 
1
 
! Отговори
Priest преди 9 години
Да 220: - Втечненият газ от Америка е по-евтин :)- Не се използва за политика :) - Корупция има само и единствено в Русия, при това само при Путин. Всички останали олигарси са чисти като планински извор. - Дядо Коледа е действителен човек и ти си му поръчал да ти донесе за Коледа едно БЕЕМВЕ. :/)))))))))))))))))))))
100
4
 
4
 
! Отговори
ФАКТИ преди 9 години
Ето няколко факта, на които да отговорят червените тролчета тук!- ЮП не е договор между България и Русия, а между Италия и Русия- проекта е от 2006 година. Кой е бил повече на власт оттогава до сега, и защо не го е пуснал проекта?- 2010 г. се учредява съвместно българо-руско дружество за ЮП. При правителството на ГЕРБ!- 2011 г. ЮП е обявен за обект от нацилнално значение. При правителството на ГЕРБ!- 2014 г. изграждането на ЮП е спряно от Орешарски! При правителството на БСП, ДПС и Атака!

Спонсорирани публикации