От слама да е, моя къща да си е!

Пролетта дойде с по-ниски лихви по кредити, време е за нов дом
Обновена: 14 апр 2015 15:31 | 14 апр 2015 15:22, Веселина Йорданова
85
От слама да е, моя къща да си е!
Снимка: архив, БулФото

Пролетно оживление настъпва на кредитния пазар. Тенденциите са все по-отчетливи - по-ниски лихви по кредитите, активност на имотния пазар. И все пак предпазливостта не е забравена, и няма желаещи да вземат заем, за да "ваканцуват".

"Повечето кредити се теглят с цел инвестиция в съществуващ имот или за покупка на нов", обобщава Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания Кредит Център, пред Dnes.bg.

По думите му и през март, и през април се наблюдава увеличение на изтеглените потребителски кредити, ръст има и при ипотечните.

"От началото на годината виждаме доста сериозно активизиране на имотния пазар. Може би тази година ще е първата, в която ще отчетем по-сериозен ръст на ипотечните кредити с цел покупка на имот. Пазарът е доста жив, първите месеци на годината регистрираха лек ръст в цените на имотите в големите градове, което мотивира доста хора да купят имот сега“, обяснява той.

Потребителски кредити търсим основно за належащ ремонт на жилището и допълнително обзавеждане. По-високи са и сумите, които вземаме - между 20 000 и 50 000 лева. Към такъв кредит се ориентират и тези, които ще купуват имот със спестени пари, но все пак не разполагат с цялата сума.

"Предпазливостта, която наблюдавахме от 2008 година насам, започва да изчезва специално при ипотечните кредити, което се дължи не само на факта, че цените на имотите вече не падат и тръгват нагоре, но и на това, че в момента лихвите по ипотечните кредити са изключително ниски“, казва Тихомир Тошев.

По думите му напълно нетрадиционно още от началото на годината банките подобриха лихвите по ипотечните си кредити и в момента те се движат между 5.5 и 6.5%, а при преференциални оферти и по-ниски.

Той прогнозира, че по-добрите лихви и условия като цяло за отпускане на кредит, и ясно достигнатото дъно в цените на недвижимите имоти ще мотивират все повече хора до края на годината да направят инвестиция в имот, която за българина продължава да е най-достъпна и прозрачна.

Средно банките финансират в момента до 85% от стойността на имота, който се купува с кредит, като в някои оферти финансирането достига до 90%. Началните такси също са значително намалени.

"За да не се повтаря това, което се случи 2008 година, всички ще бъдат по-предпазливи - и клиентите, и банките, но има добра среда за всички разумно взети решения за покупка на имот", коментира консултантът.

Същевременно лихвите по депозитите също слизат надолу и се движат около 1%, което пък ни мотивира да търсим по-висока доходност другаде.

Дори и при тези ниски лихви обаче депозитите за момента нарастват, тоест като цяло хората продължават да са в режим на спестяване, а потреблението все още е ниско, отчитат експертите. 

Според Тихомир Тошев най-вероятно в края на годината ще можем да отчетем малко по-сериозно раздвижване на потреблението, тъй като хората искат да имат достатъчно спестени средства като буфер при евентуални проблеми.

Експертът прогнозира задържане на лихвените нива по кредитите и през лятото, а през есента още един етап на намаление, който в края на годината да се изрази в 4.75%-5.75% лихви при най-добрите оферти.

Все по-рядко се вземат кредити за плащане на сметки за ток, вода и парно. Все по-често обаче се търси кредит за обединяване на различни задължения при по-добри условия.

Винаги ще има и място за сектора на т.нар. "бързи кредити". Тихомир Тошев очаква все повече те да се доближават до основната си цел – вземане на малки суми за много кратък период, тоест 100-300 лева, които да се връщат в рамките на седмица, до месец.

Наблюденията му показват, че търсещите по-големи суми, дори от порядъка на 500-1000 лв., се ориентират към банките заради оскъпяването.

Лихвите по потребителски кредити в момента се движат между 7-11%, докато оскъпяването на годишна база продължава да е 40-60% за по-големите суми при бързите кредити и 300-400% за малките. Но и тези кредити имат своето място на пазара, както го имат в развитите икономики – ако спешно търсите малка сума и можете да я върнете бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С кредит къщата не е твоя байно. На банката е. И над 70% губят къщите си когато вече са изплатили голяма част от заема и останат без работа и не могат да плащат повече на банката. Банката взима всичко и къщата, и каквото е прибрала от погасителните вноски.
1
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не виждам надпис ПЛАТЕНА РЕКЛАМА