От слама да е, моя къща да си е!

Пролетта дойде с по-ниски лихви по кредити, време е за нов дом
Обновена: 14 апр 2015 15:31 | 14 апр 2015 15:22, Веселина Йорданова
85
От слама да е, моя къща да си е!
Снимка: архив, БулФото

Пролетно оживление настъпва на кредитния пазар. Тенденциите са все по-отчетливи - по-ниски лихви по кредитите, активност на имотния пазар. И все пак предпазливостта не е забравена, и няма желаещи да вземат заем, за да "ваканцуват".

"Повечето кредити се теглят с цел инвестиция в съществуващ имот или за покупка на нов", обобщава Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания Кредит Център, пред Dnes.bg.

По думите му и през март, и през април се наблюдава увеличение на изтеглените потребителски кредити, ръст има и при ипотечните.

"От началото на годината виждаме доста сериозно активизиране на имотния пазар. Може би тази година ще е първата, в която ще отчетем по-сериозен ръст на ипотечните кредити с цел покупка на имот. Пазарът е доста жив, първите месеци на годината регистрираха лек ръст в цените на имотите в големите градове, което мотивира доста хора да купят имот сега“, обяснява той.

Потребителски кредити търсим основно за належащ ремонт на жилището и допълнително обзавеждане. По-високи са и сумите, които вземаме - между 20 000 и 50 000 лева. Към такъв кредит се ориентират и тези, които ще купуват имот със спестени пари, но все пак не разполагат с цялата сума.

"Предпазливостта, която наблюдавахме от 2008 година насам, започва да изчезва специално при ипотечните кредити, което се дължи не само на факта, че цените на имотите вече не падат и тръгват нагоре, но и на това, че в момента лихвите по ипотечните кредити са изключително ниски“, казва Тихомир Тошев.

По думите му напълно нетрадиционно още от началото на годината банките подобриха лихвите по ипотечните си кредити и в момента те се движат между 5.5 и 6.5%, а при преференциални оферти и по-ниски.

Той прогнозира, че по-добрите лихви и условия като цяло за отпускане на кредит, и ясно достигнатото дъно в цените на недвижимите имоти ще мотивират все повече хора до края на годината да направят инвестиция в имот, която за българина продължава да е най-достъпна и прозрачна.

Средно банките финансират в момента до 85% от стойността на имота, който се купува с кредит, като в някои оферти финансирането достига до 90%. Началните такси също са значително намалени.

"За да не се повтаря това, което се случи 2008 година, всички ще бъдат по-предпазливи - и клиентите, и банките, но има добра среда за всички разумно взети решения за покупка на имот", коментира консултантът.

Същевременно лихвите по депозитите също слизат надолу и се движат около 1%, което пък ни мотивира да търсим по-висока доходност другаде.

Дори и при тези ниски лихви обаче депозитите за момента нарастват, тоест като цяло хората продължават да са в режим на спестяване, а потреблението все още е ниско, отчитат експертите. 

Според Тихомир Тошев най-вероятно в края на годината ще можем да отчетем малко по-сериозно раздвижване на потреблението, тъй като хората искат да имат достатъчно спестени средства като буфер при евентуални проблеми.

Експертът прогнозира задържане на лихвените нива по кредитите и през лятото, а през есента още един етап на намаление, който в края на годината да се изрази в 4.75%-5.75% лихви при най-добрите оферти.

Все по-рядко се вземат кредити за плащане на сметки за ток, вода и парно. Все по-често обаче се търси кредит за обединяване на различни задължения при по-добри условия.

Винаги ще има и място за сектора на т.нар. "бързи кредити". Тихомир Тошев очаква все повече те да се доближават до основната си цел – вземане на малки суми за много кратък период, тоест 100-300 лева, които да се връщат в рамките на седмица, до месец.

Наблюденията му показват, че търсещите по-големи суми, дори от порядъка на 500-1000 лв., се ориентират към банките заради оскъпяването.

Лихвите по потребителски кредити в момента се движат между 7-11%, докато оскъпяването на годишна база продължава да е 40-60% за по-големите суми при бързите кредити и 300-400% за малките. Но и тези кредити имат своето място на пазара, както го имат в развитите икономики – ако спешно търсите малка сума и можете да я върнете бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
4
 
! Отговори
до 49 преди 9 години
пенсионерите ровят в кофите за *** заради краха на комунизма!Точно демокрацията и евроатлантизма са лекарството срещу тази болест, просто не го прилагаме достатъчно.Бори се рещу болестта, не срещу лекарството!
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ниски, ниски, колко да са ниски? Едно взимаш, две, три, че и повече връщаш.
40
2
 
6
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Абе вие защо пък си мислите , че в останалата част от света всичко е цветя и рози....Никой не е казал , че всеки трябва да може да си позволи собствен дом , собствен автомобил , че даже и вила или ваканционен такъв...Много сте се разглезили в България процента на хората със собствен дом е около 90 , докато средния за Европа е около 60 ... В България всяко второ семейство има вила или друг вид собственост , а напоследък да не говорим , че автомобилите в България са 3 мнл при 5 мнл пълнолетни
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повтарям:НЕ СЕ ЗАИГРАВАЙТЕ С БАНКИТЕ.ТЕ СА ГОЛЕМИ ТАРИКАТИ И ТЕ "ЦАКАТ " С НАЙ-РАЗЛИЧНИ ТАКСИ,ЗАСТРАХОВКИ...И НАЙ-ВЕЧЕ С ИЗНЕНАДВАЩ СКОК НА ЛИХВАТА.СТРАДАНИЕТО Е ПЪЛНО И НЕОБРАТИМО.
38
6
 
5
 
! Отговори
Или или преди 9 години
До Анонимен 48Никой не ти говори за програмисти,ако ти говорех за програмисти,там заплатите средните са около 3000-4000 лева и тогава сметките щяха да са съвсем други. Ти ако мислиш,че ако останеш без работа и хазяина ще те държи без да си плащаш много се лъжеш. В момента е много по изгодно да вземеш кредит отколкото преди 7-8 години , когато цените бяха около 30% по високи и лихвите бяха над 10% , а сега са под 7% и освен това може да погасиш предсрочно без никакви допълнителни вноски.
37
6
 
5
 
! Отговори
Или или преди 9 години
Средна заплата в София 1200 лева,среден наем за двустаен в приличен квартал 600 лева .Всяка година около 7-8 хиляди ви струва живота под наем . Да си купиш подобно жилище би ти струвало около 100-120 хиляди .Ако парите които ги даваш за наем ги даваш за вноски,ще са ти необходими между 15-20 години да си изплатиш заема и да имаш собствен имот,този срок би паднал под 10 години,ако имаш до себе си равноправен партньор които гледа в една посока с теб .Всеки сам си преценява. Под наем или Заем
36
4
 
1
 
! Отговори
до 41 преди 9 години
"В България дори основните нужди не са гарантирани"Точно това казвам е хубавото, така знаеш, че не си в затвор и може да поемеш отговорност за живота си сам!Не разбрах какъв ти е проблемът с демокрацията и евроатлантизма - без тях доходите щяха да са пъти по-зле, и кредитоспособността и най-вече свободата (която е майка на всичко, което човечеството е създало досега въобще)
35
0
 
5
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
защ ода смалява??? говори ти за хора с образование ,а не за продавачите в Макдолналдс , или за обслужващ персонал в Уолмарт ,или всякакви други, които с community college или сертификат минават .Толкова са паднал идоходите в Бг всъщност ,че повечето хора смятат 700 -800 лв за добра запалта /защото рядко се дава толкова в провинцията/ ....
34
0
 
10
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
и все пак в омразните ти САШ има личен фалит ,та ако ти вземат жилището си до там ,нямаш жилище- НО не оставаш роб на банката , и можеш да започнеш от нулата .А тук в милата България те притискат до стената и после те закопават надолу ,към по дълбокото
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ми изтри кометара?Това по телевизията го даваха как в първия мандат на ГЕРБ летеше хеликоптер с данъчни и накрая събориха бунгалото на едни старци.Е това е БГ!И от слама да е ще я бутне държавата!!!!
32
0
 
3
 
! Отговори
-от друг преди 9 години
до 35моя позната за 1 година работа в ''прогнилата америка'' си купи кола ,дру приятел - след 5 години бачкане си купи апартамент /нико йне казва че са луксозни автомобил ижилище /Имат с и образование и не мият ''***'' .Въпросът обаче е ,средно статистическ и нормален човек може да си посрещне разходите,да почива и да си купи каквото желае..А не като в Бг ''вземеет кредит до заплата'' :) и невсеки в Бг може да е ''ай ти'' .Освен ако не станем страната само с ай ти специалисти в ЕС...
31
0
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
"основни нужди които дори в Северна Корея са гарантирани"В затвора основните нужди винаги са гарантирани.Това не значи, че е хубаво да лежиш в затвора.
30
1
 
6
 
! Отговори
навсякъде е така преди 9 години
До НезнайкоПознавам английско семейство което празнува изплащането на ипотеката си все едно са спечелили шестица от тотото.Тридесет години им е коствало да плащат на банката вноски за да може на 58 годишен мъж да ми сподели , че едва сега за него започва истинския живот , защото ще може да мисли само за ваканции и да обикаля света , защото има подсигурен покрив за старините си и че вече нямало да отиват половината доходи на семейството за месечни вноски по банки.
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Незнайко% от лев е едно и % от лира е друго
28
1
 
7
 
! Отговори
Незнайко преди 9 години
В англия лихвите по ипотеките почват от 3.6-3.7 (за целия период) като първоначално е 2% и после се вдига на 3.9%. Къде са 3.7% къде са 5.6 ... само казвам (от първа ръка го казвам).
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не се лъжем да вземаме кредити от банките.Пак ще ни изработят с лихвите.Трябва да разберем,че банките в България са разпасани и необуздани по отношение на методите си за изсмукване на "жизнените сокове" на населението и икономиката.НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ С КРЕДИТИ!!!!!
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз само бих искал да вметна, че действително дори богатите в САЩ и Европа плащат ипотеки. Просто така е устроена световната икономика. Кой за какво плаща и при какви лихви е друг въпрос вече. Наем се плаща до един етап, след което, ако не си способен да си купиш жилище, което да изплащаш с не повече от 15% от доходите си, по-добре да се замислиш сериозно. За пример- на годишна заплата 200000$ (средна+ класа) е нормално да се плащат по 30000$ ипотека годишно.
25
4
 
7
 
! Отговори
ДАМ преди 9 години
Има едно важно правило и то е ВСЕКИ ДА СЕ ПРОСТИРА СПОРЕД ЧЕРГАТА СИ ...Виждам , че много тук са да не се взимат заеми , но ако нямаш наследствен имот или не си крал , няма как да стане...Друго важно нещо е че човек остарява и ако е живял 30 години под наем и няма собствен дом , в един момент ще се събуди на 65 и ще се чуди с песнията си от 300 лева , дали първо да плаща наем или да си купува ядене и ще осъзнае , че е дал на наемодателя си над 100 хиляди , а е останал на улицата ..
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-добре отсега да се обесят, та да не се мъчат. Дънов хубаво си го е казал ...............Познавам доста дъновисти ... всички до един са изпаднали клошарo-подобни сектанти.Та като говорим за бесене ... пак си помисли КОЙ ТОЧНО трябва да се беси та да не се мъчи
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ниските" лихви на банките ще вдигнат само спекулативно цените на имотите. ЕС не дава помощ за закупуване на нов апартамент и ГЕРБ лъжат.

Спонсорирани публикации