От слама да е, моя къща да си е!

Пролетта дойде с по-ниски лихви по кредити, време е за нов дом
Обновена: 14 апр 2015 15:31 | 14 апр 2015 15:22, Веселина Йорданова
85
От слама да е, моя къща да си е!
Снимка: архив, БулФото

Пролетно оживление настъпва на кредитния пазар. Тенденциите са все по-отчетливи - по-ниски лихви по кредитите, активност на имотния пазар. И все пак предпазливостта не е забравена, и няма желаещи да вземат заем, за да "ваканцуват".

"Повечето кредити се теглят с цел инвестиция в съществуващ имот или за покупка на нов", обобщава Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания Кредит Център, пред Dnes.bg.

По думите му и през март, и през април се наблюдава увеличение на изтеглените потребителски кредити, ръст има и при ипотечните.

"От началото на годината виждаме доста сериозно активизиране на имотния пазар. Може би тази година ще е първата, в която ще отчетем по-сериозен ръст на ипотечните кредити с цел покупка на имот. Пазарът е доста жив, първите месеци на годината регистрираха лек ръст в цените на имотите в големите градове, което мотивира доста хора да купят имот сега“, обяснява той.

Потребителски кредити търсим основно за належащ ремонт на жилището и допълнително обзавеждане. По-високи са и сумите, които вземаме - между 20 000 и 50 000 лева. Към такъв кредит се ориентират и тези, които ще купуват имот със спестени пари, но все пак не разполагат с цялата сума.

"Предпазливостта, която наблюдавахме от 2008 година насам, започва да изчезва специално при ипотечните кредити, което се дължи не само на факта, че цените на имотите вече не падат и тръгват нагоре, но и на това, че в момента лихвите по ипотечните кредити са изключително ниски“, казва Тихомир Тошев.

По думите му напълно нетрадиционно още от началото на годината банките подобриха лихвите по ипотечните си кредити и в момента те се движат между 5.5 и 6.5%, а при преференциални оферти и по-ниски.

Той прогнозира, че по-добрите лихви и условия като цяло за отпускане на кредит, и ясно достигнатото дъно в цените на недвижимите имоти ще мотивират все повече хора до края на годината да направят инвестиция в имот, която за българина продължава да е най-достъпна и прозрачна.

Средно банките финансират в момента до 85% от стойността на имота, който се купува с кредит, като в някои оферти финансирането достига до 90%. Началните такси също са значително намалени.

"За да не се повтаря това, което се случи 2008 година, всички ще бъдат по-предпазливи - и клиентите, и банките, но има добра среда за всички разумно взети решения за покупка на имот", коментира консултантът.

Същевременно лихвите по депозитите също слизат надолу и се движат около 1%, което пък ни мотивира да търсим по-висока доходност другаде.

Дори и при тези ниски лихви обаче депозитите за момента нарастват, тоест като цяло хората продължават да са в режим на спестяване, а потреблението все още е ниско, отчитат експертите. 

Според Тихомир Тошев най-вероятно в края на годината ще можем да отчетем малко по-сериозно раздвижване на потреблението, тъй като хората искат да имат достатъчно спестени средства като буфер при евентуални проблеми.

Експертът прогнозира задържане на лихвените нива по кредитите и през лятото, а през есента още един етап на намаление, който в края на годината да се изрази в 4.75%-5.75% лихви при най-добрите оферти.

Все по-рядко се вземат кредити за плащане на сметки за ток, вода и парно. Все по-често обаче се търси кредит за обединяване на различни задължения при по-добри условия.

Винаги ще има и място за сектора на т.нар. "бързи кредити". Тихомир Тошев очаква все повече те да се доближават до основната си цел – вземане на малки суми за много кратък период, тоест 100-300 лева, които да се връщат в рамките на седмица, до месец.

Наблюденията му показват, че търсещите по-големи суми, дори от порядъка на 500-1000 лв., се ориентират към банките заради оскъпяването.

Лихвите по потребителски кредити в момента се движат между 7-11%, докато оскъпяването на годишна база продължава да е 40-60% за по-големите суми при бързите кредити и 300-400% за малките. Но и тези кредити имат своето място на пазара, както го имат в развитите икономики – ако спешно търсите малка сума и можете да я върнете бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
15
 
! Отговори
До 21 преди 9 години
И като се обърнат назад и виждат, че животът им е изсмукан от банката и работата, а те на стари години косят моравка. Най-хубавите им години са откраднати и пропиляни. Все едно не са живяли. По-добре отсега да се обесят, та да не се мъчат. Дънов хубаво си го е казал, че на тоя свят има много хора, които още на 24 години са мъртви. Виждаш ги, че ходят, дишат и плюскат, но душата им отдавна е мъртва и животът си е отишъл. Ходещи мъртъвци.
21
1
 
4
 
! Отговори
ДС преди 9 години
Ей продажна държава. Аз взимам заеми от приятели.
20
0
 
9
 
! Отговори
прасчо преди 9 години
Да ама като дойде Кумчо Вълчо и като духне едно силно, тая сламена къщичка ще литне. И после беж прасчо в банката за кредит, за да си купиш панелка.
19
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И отново коментарите показват едно. На българина му дай да мрънка. Давам *** пример- в САЩ една сносна къща за средната класа в приятен район на Сан Франциско струва 1,1-1,3 милиона долара. Сестра ми е адвокат там, мъжът й- лекар. Купиха къща за 1,1 милиона. Ще я изплащат, докато станат на 62, след което- ще й косят моравката. Това е американската мечта, цял живот работиш за дома си. Тук не е по-различно с тази разлика, че високите слоеве на средната класа могат да си купят къща.
18
0
 
12
 
! Отговори
Точно!!! преди 9 години
От слама да е, моя къща да си е!Най_добрата антиреклама срещу кредитите за жилища
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тука на Запад, ако бачкаш и си сериозен - банките ти дават кредит дори без да те питат искаш или не. Трябва обаче да си сериозен и да бачкаш, което пък изисква определени качества.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
проблемчето е Бг ето -че всек ииска от един път да забогатее ,банките се оляха с лихвите ,мобилните оператори -с таксите при договорите,та сега всички си спомнят с умиление 2008 2010 ,когато грабиха с пълни шепи,:) и искат пак . Сега трудно се хващат клиенти,като се има предвид и ,че много млади българи, които не живеят и/ или не работят в Бг ползват такива услуги от новите си държави -направо да съжали горките банки човек.Не чак толкова че да взема кредит от бг банка -по добре да е гръмна :)
15
1
 
19
 
! Отговори
bebok преди 9 години
Zemam kredit na 30 godini.Kupuvam 2M v panelka,Lulin.Shte sym na 63 i shte sym gord pritezatel na apartamenta!Tova e zivot!
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Пролетта дойде с по-ниски лихви по кредити, време е за нов дом"...................хайде пак почнаха с платените статии
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лихви само 5-6% .. много ниски няма що, по западните банки са по 1-2%изобщо се чудя остана ли някой да тегли заеми от български банки откакто има евродиректива за това как всеки гражданин на ЕС може да тегли кредити от която си иска банка в съюза.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по думите на мазни банкерчета и брокерчета ,че ''койта искал кредит- взел'' и ''кредита не се взема насила'' :),моля само да се публикуват условията по кредитчетата ,а не да се започва пак с баламосването и разточването на локуми ,че видите ли''сега е времето кога ако не сега ,всичко е розово,лихвите са ниски ,айде бе офцеее'' .Но нормално -повечето кредити се раздадоха 2007-2008 , банките взеха каквото имаха да вземат ,съдраха кожите на кредитополучателите и им трябват нови офце ,т.е. клиенти
11
0
 
36
 
! Отговори
Дилянчо Пеевски преди 9 години
Аз по-малко от милиард кредит не вземам. После фалирам банката.
10
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вземи кредит за жилище и после работи като вол и скланяй глава пред чорбаджията, щото останеш ли без работа и не плащаш вноските банката ти взима апартамента и оставаш на улицита, а това което си платил досега си остава за банката. Но щом има шарани да се хващат на това доброволно, нека го правят. Работодателите и банките печелят.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
опа ,потребителски кредит към банка за 10 год, -10 000 лв ,лихвата от 10 % я вдигнаха на 22 % / по собствена ''преценка'' защото дойде криза -ама не за тях ,нали /,плюс такси + просрочие,станаха 30 000/защото от 280 -300 лв да тивдигнат вноската на към 500 лв на месец -нали не е проблем ..за банката/Та -след като си върнах кредитчето предварително-за 3 години ,не за 10/ и вече не живея и не работя в Бг ето , предполагам е време да се върна бе , ида вземам нов кредит ,този път Ипотечен :)))
8
0
 
16
 
! Отговори
макето преди 9 години
закъснели сте я си направих плетена колиба със покрив от ланска шума излезна ми горе доле къде 60 стотинки хи хи хи
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само през 2012г. 200 хил. българи са останали без домНад 2 млн. българи имат ПОВЕЧЕ от един кредит към банкова институция
6
1
 
21
 
! Отговори
читател преди 9 години
"банките подобриха лихвите по ипотечните си кредити и в момента те се движат между 5.5 и 6.5%" - ей тука яко послъгаха - много бърз поглед в 'моите пари' показва че най ниската лихва е 6% и то при доста специфични условия... Падане до 4.75% е в розовите мечти на разни недорасли брокерчета
5
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
банките са наи големия враг на народа , дано всички фалират
4
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хаха , време е за вечно робство , питаите мен аз ще ви кажа , как платих за апартамен които струваше 60 000лв а дадох на банката 120 000 , сега се оказа че имам още 70 да дължа , бях си добре на общинско жилище с 50 лв наем и живот си живеех а сега 1700 лв на месец а и останах без работа
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все по-рядко се вземат кредити за плащане на сметки за ток, вода и парно. Все по-често обаче се търси кредит за обединяване на различни задължения при по-добри условия....Тоест взимат се кредити да се плащат сметки за ток, вода и парно. Да ви се не види и евроинтеграцията и демокрацията. За основни нужди които дори в Северна Корея са гарантирани на всеки тук се взимат кредити и задлъжняваш на лихварите и банките.

Спонсорирани публикации