Свалянето на цените в туризма е грешка, криза няма да има

"Цените лесно се свалят, трудно се качват нагоре", коментира експерт
24 май 2015 10:39,
94
Свалянето на цените в туризма е грешка, криза няма да има
Снимка: архив, Булфото

"Прогнозираната тежката криза в туризма през това лято няма да се случи. Ето защо драстичното понижаване на цените на услугите не беше правилен ход”. Това заяви в ефира Нова телевизия в предаването "Събуди се” председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

"Цените лесно се свалят, трудно се качват нагоре”, коментира експертът. И обясни понижението на цените по Черноморието тази година с поевтиняването на горивата, а от там и на транспортните услуги. По думите му хотелиери са намалили цените за предстоящия сезон заради икономически причини, а не толкова заради очакван спад на руски туристи, както се коментира.

По-ниските цени означават и по-ниско качество на услугите, напомни Драганов. Това ще се отрази най-вече по отношение на храната и общото обслужване, смята експертът.

Той беше категоричен, че няма да има отлив на руски туристи и цялостната картина в туризма през предстоящия сезон ще изглежда доста добре на фона на миналогодишната.

Около 8,5 милиона туристи ще бъдат посрещнати тази година по Българското Черноморие, над 3 милиона души ще пристигнат по въздух, където цените също паднаха, каза Драганов.

"Сривът на еврото прави България много атрактивна дестинация”, коментира още Драганов. Този срив направи още по-евтин туристическият продукт в дестинации като Турция, Израел.

Дори луксозните бази на първа линия са свили цените, стана ясно преди дни.

На "Златни пясъци" цените на почивките са понижени, потвърди председателят на Съюза на хотелиерите в курорта Георги Щерев. "В различните обекти поевтиняването е различно, но най-общо варира от 10 до 20%. На "Слънчев бряг" отстъпките са само за оферти last minute. Те стигат до 25% от редовната цена на пакетите.

"Още от зимата някои колеги рязко смъкнаха цените, а и вече масово увеличават възрастта за безплатно настаняване на деца от 11-12 до 14-15 г., за да са конкурентни на офертите от Гърция и Турция, коментира Илко Запрянов, търговски директор на "Св. Св. Константин и Елена" АД.

Лято с достатъчно туристи, но с минимум или нулева печалба очакват хотелиерите по Северното Черноморие.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е че в Гърция излиза като цена същото като в България това е със пътя до там със кола.А атмосферата и и спокойствието са много по добр, няма ги : заградените плажове (има но мн мн мн по - малко) няма да ти искат такси за дето дишаш там и така на татък.
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Страна която Инфраструктури и Обслужване са като в Кения цените в Хотелиерството не могат да бъдат както в Маями И нещо друго на България тепърва и предстой да губи средства от Българските туристи с повишаването на Жизненият стандарт на Българинът изискванията ще стават все повече Единственото което може да се направи в случаят е Държавата да направи така че туризмът в България да стане по Конкурентно способен и да привлича туристи ако не с нещо друго поне с прилични цени
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цените трябва да са като за Българи Според жизненият Стандарт на Българина и Възможностите на Страната Неможе състоянието на страната да е като в Камбоджа след войната пък Цените като в Норвегия Туристите са хора също който се разпростират върху чергата си Добрите Печалби идват с времето и с налагането на добреизграденото име на пазара Чувалите с Парите се пълнят от един ден за друг Единствено в Банката и то по не много Легалният Начин пример КТБ
11
0
 
24
 
! Отговори
Боко Плювналиев преди 8 години
Кой каквото си е надробил, това ще сърба.
10
2
 
5
 
! Отговори
rhododendron pink преди 8 години
mmmm agean see s lavraki na skara i bira vergina mmmm kali oreksi mana mou!:-)
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
паниката е лош съветник; особено в бизнеса припряността е пагубна; там е както в покера, трябват здрави нерви и акъл, естествено;
8
0
 
14
 
! Отговори
bistro more преди 8 години
chestit praznik, na vsichki pojelavam veselo pluvane v moretata krai Turkiye i Greece :-)
7
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И без пари да е по нашето море, вече не стъпвам - на море се ходи заради морето а то море вече няма - *** локва заобиколена от бетон и асвалт. Успех на т.нар. български хотелиери, не се научиха няма и да се научат, то вече нама за кога.40081
6
1
 
30
 
! Отговори
Ойлариоо преди 8 години
Щом като няма отлив на туристи и криза в туризма, значи няма никакви основания да се правят отстъпки и да се оказва помощ от страна на държавата.Туристическите "услуги" у нас са на толкова ниско ниво и на толкова високи цени, че родните туристически деятели има много да догонват колегите си от близките страни.Българските туристи, предпочитащи да почиват в Гърция, Турция и др. отправят много ясно послание към нашите хотелиери: Любете си майката!
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цените лесно се сваляли хххххххх кой Цени господин Експерт на Петрола или на Хранителните продуктиАман от тъкива Експерти като ТояПИШМЯН ЕКСПЕРИМЕНТИ КОЛКО ЩЕШ
4
1
 
27
 
! Отговори
RedNeck преди 8 години
Да бе да точно в БГ! Я вижте цените на горивата! Лъжат ни съвсем добронамерено и ние си траем!
3
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то цените трудно се вдигат после , което не сме забелязали в България , но по-трудно се връщат туристите , ако избягат заради високи цени и лошо обслужване
2
4
 
54
 
! Отговори
fsf преди 8 години
ЩЕ НАМАЛЯТЕ И ЩЕ СМЪКВАТЕ НЕ, АМИ ПУШЕК ЩЕ СЕ ВДИГА ЕЙ! ***! НЕ СТИГА, ЧЕ ИЗГОНИХТЕ БЪЛГАРИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ, АМИ ГИ ИЗГОНИХТЕ И ОТ ТОВА, КОЕТО НАСЛЕДСТВЕНО И ЗАКОННО ИМ ПРИНАДЛЕЖИ - ЧЕРНОМОРСКИТЕ ИМ КУРОРТИ! МУТРИ ДОЛНИ! ЩЕ СМЪКВАТЕ ТОЛКОВА, ЧЕ ДА НЕ МУ ИЗЛИЗА НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИСТ ПО-ЕВТИНО ДА ХОДИ В ГЪРЦИЯ, *** ГНУСНИ!
1
4
 
47
 
! Отговори
експерт преди 8 години
Цените са нереално завишени по Морето! А услугите не са на ниво, с който съм говорил е решил тази година да почива в съседните държави! Защо, не че там е много по-евтино! Туризмът ни тръгна в тотално грешна посока

Спонсорирани публикации