Новият шеф на БНБ залага на професионалисти

Проф. Димитров: Банката бързо ще възстанови надзорната си функция
Обновена: 15 юли 2015 15:12 | 15 юли 2015 14:30, Анисия Иванова
5
Новият шеф на БНБ залага на професионалисти
Снимка: Bulgaria On Air

Дори да е имало политически сметки при избора на управител на БНБ избраният кандидат Димитър Радев заложи изцяло на професионалното начало. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air проф. Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата.

Вчера парламента избра Радев да поеме институцията в конкуренция с още трима претенденти за поста, с гласовете на депутатите от ГЕРБ, РБ, ДПС, БДЦ, АБВ. Веднага след гласуването новият шеф обяви, че оставя в екипа си досегашните подуправители на централната банка - Димитър Костов и Калин Христов.

Още по темата

По думите на Димитров с предложението си за подуправители Радев е целял да покаже, че не влиза в политически игри и не прави политически сметки.

"Предложи лица, които са добре познати на банковата система - двама от тях и в момента са подуправители в БНБ", допълни професорът и оцени като "добро" това решение.

Като проблем в досегашната работа на БНБ той изтъкна липсата на добра комуникация между управителния съвет и надзора. Друг проблем в централната банка е, че управителният съвет не е изисквал информация за това какво се случва с надзора на всяка една банка, особено с големите банки.

"В това отношение Законът за БНБ търпи критика", смята Димитров. Банковият надзор се провали в качеството си на „разкривател на измами“, каза още той, визирайки КТБ.

„КТБ е една мащабна, организирана схема за финансови измами“, обобщи професорът. Оказа се, че БНБ няма изградени правила, надзорна практика за разкриване на индикатори за измама.

Според него номинацията на Радев е изключително сполучлива и БНБ бързо ще възстанови надзорната си функция, защото нейната репутация като институция, прилагаща валутния борд, е добра.

Като се изключи КТБ, която е специално организирана измама, българските банки се управляват добре и успешно ще преминат през спецтестовете, смята Димитров.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Rosko преди 8 години
Изобщо не е сполучлив избор, защото този човек е пионка и на всичкото отгоре е бил част от кабинета Виденов.
2
1
 
2
 
! Отговори
KiWi преди 8 години
Че Костов и Христов ще са подуправители беше ясно, нали те му писаха програмата, ама да са мислили тези, които го избраха,че е и Радев ебил част от кабинета на Виденов и сега жална ни майка
1
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 8 години
Неграмотни журналисти - не правят разлика м/у/ СМЕТНА и Съдебна палата