Пекин: Няма основание за обезценяване на юана!

Централната банка в Китай понижи референтния курс с 1,1% до 6,40 юана за долар
13 авг 2015 13:00, Бойчо Попов
1
Пекин: Няма основание за обезценяване на юана!
Снимка: Reuters

В опит да успокои паникьосаните световни пазари, след като девалвирала валутата си в началото на седмицата, Китайската централна банка заяви в четвъртък, че няма основания за по-нататъшно обезценяване на юана заради силните икономически фундаменти, предава Ройтерс.

Докато юанът падна за трети пореден ден, Централната банка на Китай (People’s Bank of China, PBOC) заяви, че силната икономическа среда в страната, устойчивият търговски излишък, стабилната фискална позиция и дълбоките валутни резерви, предоставят "солидна подкрепа" за обменния курс на юана.

Централната банка понижи референтния курс с 1,1 на сто до 6,401 юана за долар. В двата предишни дни стойността на китайската валута бе понижена с 3,5 на сто, след като банката променяше надолу референтния курс.

Решението на Китай да девалвира валутата си във вторник силово чрез намаляване на своя официален референтен курс с почти два процента предизвика опасения от "валутна война" и разтърси световните финансови пазари, завличайки и други азиатски валути към мултигодишно дъно.

PBOC каза тогава, че този ход е еднократно действие, но източници, близки до процеса на вземане на решения, заявиха пред Ройтерс, че хора със силни позиции в правителството настояват юанът да бъде обезценен още по-ниско, което предполага натиск за цялостно обезценяване с почти 10%.

Заместник-управителят на PBOC И Гън отхвърли тази информация „като неоснователна“.

Корекцията на референтния курс като цяло е "приключена", заяви говорител на централната банка, цитиран от официалната агенция Xinhua News.

„Изглежда, че най-лошото приключи“, заяви пред Bloomberg Патрик Бенет, стратегически анализатор в Canadian Imperial Bank of Commerce в Хонконг. “Интервенцията на PBOC натовари пазара. Няма никакъв смисъл оншорният юан да отслабва постоянно“.

В зависимост от това дали валутата се търгува в континенталната част на Китай или извън нея, има различни обменни курсове на юана. Пазарните участници гледат повече т.нар. офшорен юан, тъй като той е по-малко повлиян от контрола на властите в Пекин. Пазарните очаквания за китайските пари не са особено благоприятни. Според експерти юанът ще отслабне до 6,4064 за долар в рамките на следващите 12 месеца, което е с 3% под сегашното ниво.

Междувременно американската рейтингова агенция Fitch заяви в четвъртък, че обезценяването на юана "подчертава по-широкия натиск върху икономиката", но също така показва, че властите остават ангажирани с пазарно ориентираната реформа - ангажимент, който мнозина поставиха под въпрос след непохватните интервенции на Пекин да спре пропадането на фондовите пазари през юни.

И Гън заяви, че Китай ще ускори отварянето на своя валутен пазар и ще привлече повече чуждестранни инвеститори, докато либерализира своите финансови пазари.

Официални източници заявиха, че PBOC е спряла "регулярната" интервенция на валутния пазар, но е заявила, че може да проведе "ефективно управление" на юана в случаи на изключителна волатилност.

Също в четвъртък PBOC заяви, че ще следи за „ненормални“ трансгранични парични потоци, защото девалвацията усилва опасенията, че инвеститори могат да издърпат капитал от Китай в очакване на по-нататъшни понижения на валутата.

Дилъри твърдят, че големите държавни банки са купували юани и са продавали долари в сряда, като са помогнали обменния курс да се възстанови рязко в края на търговията, което да повлияе на насоките за официалния курс на PBOC за следващия ден.

Темата за валутните войни можете да следите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари