Петролът дълбае ново пазарно дъно

Американският суров петрол се продава под $31 за барел
12 яну 2016 11:14, Бойчо Попов
30
Петролът дълбае ново пазарно дъно
Снимка: Ройтерс

Петролът продължава да поевтинява във вторник, като за пореден път удари 12-годишно дъно, а мнозина анализатори предвиждат още спадове, пише WBPonline, цитиран от Investor.bg.

Към 9:37 часа американският лек суров петрол се търгува с понижение от 2,53% до 30,62 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 1,69% спад до 31,05 долара за барел. Така за първи път от края на 2003 г. насам WTI се продава под 31 долара за барел.

По-рано през сесията WTI поевтиня до най-ниското си ниво от декември 2003 г., а Брентът – до най-ниската стойност от април 2004 г. Цените обаче така и не паднаха под 30 долара за барел.  По-късно във вторник ще бъдат публикувани данни на Американския петролен институт за резервите в САЩ. По-важният доклад на правителствената Администрация за енергийна информация излиза в сряда.

„Мащабните разпродажби при суровината изглежда ща продължат в краткосрочен план, доката пазарът не намери ново равновесие“, казват от австралийската банка ANZ.

Анализаторите от Morgan Stanley допускат, че цена от 20 долара за барел може да стане скоро реалност, като по този начин се присъединяват към прогнозата на инвестиционната банка Goldman Sachs, според която през цялата 2016 г. може да се наблюдават ниски цени. “Предвид продължаващото поскъпване на долара сценарий с цена от 20-25 долара е възможен”, пишат от Morgan Stanley.

WBPonline посочва, че от началото на новата година и двата ключови сорта са поевтинели с около 17%. Според Barclays средната им цена през 2016 г. Ще бъде 37 долара за барел, което е далеч под предишните очаквания за 60 долара при Brent и 56 долара при WTI.

Най-песимистичната прогноза засега идва от Standard Chartered – 10 долара за барел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Чавес преди 8 години
Рафинерията в Бургас не работи с петрол Брент, цените на всички останали марки петрол са по-ниски - всички близкоизточни са на цени под 30 отдавна а също и на руската марка Урал. Но по бензиностанциите цените са като че ли купуват петрола по 65$.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забавно е сравнението между САЩ и Русия в каквото и да било отношение. Та това са абсолютно несравними величини.
22
1
 
0
 
! Отговори
Ала_Бала преди 8 години
до 26 Дългът на САЩ е вътрешен. Цените са много високи и производството на стоки съпо. Америка по тази причина е деиндустриализирана и може да произвежда само виртуални технологии. Много от полетата и вече не могат да се използват за селскостопанско производство, защото там дълго време са вилняли фирми като Монсанто!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 12Говориш глупости. Доларът е променил цената си в рамките на 30ст (или в порядъка около 20%) - от 1.50 до 1.80, а барел петрол - в пъти. Разликата при 100 барела на цена 100$/барел при 1,50лв/$ = 15хил. Същото количество на цена 30$/барел и 1,80лв/$ прави почти 3 пъти по-малък разход.
20
0
 
7
 
! Отговори
До ala-bala преди 8 години
Какво като имат външен дълг? Те си го обслужват регулярно! И не чакай САЩ да го закъсат, !
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който копае гроб другиму, сам пада в него. Не си мислете, че СССР се разпадна заради САЩ. Руснаците сами си го разтуриха. Ако мислите, че с Русия ще се случи същото, сте в голяма грешка. По-скоро се притеснявайте за САЩ, защото явна са много отчаяни, за да поведат война, която няма как да спечелят.
18
4
 
6
 
! Отговори
ala_bala преди 8 години
*** да не се радват, защото живота не само петрол. Ниската цена на петрола спира развитието на технологиите. Не си мислете, че като фалира Русия, животът ви ще стане по-добър. Русия няма да фалира, даже ще стане по силна. САЩ унищожават главно Европа, защото тя е техния основен конкурент. Дългът на САЩ е прекалено голям и това е основния проблем. Сега изсмукват последните ресурси, които са им останали. Палачинката вече се обърна!
17
2
 
6
 
! Отговори
празнуващ българин преди 8 години
Путеноиди,моите съболезнования. Май на ваштъ хранилка и се вижда края...ха.ха ще трябва да минавате на комбиниран фураж за преживни..ха.ха Наздраве!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До гунчо гунчевАйде хаирлия да е, и още да паднат!А у нас руската енергийна мафия на другаря Златю Валев да продължава да ни пие кръвчицата..по "братски"!Гарантирано от ГРОП и СИК !
15
9
 
10
 
! Отговори
до свидания преди 8 години
Мисля че дойде времето, в което Путин ще трябва да отиде във Вашингтон, да подпише капитулацията на Русия. След това да замине за Украйна, където да излежи доживотната си присъда. Междувременно в Кремъл, да одобрят план за арестуване на "законните" власти в Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия и Крим и да ги предадат на правосъдните системи съответно на Молдова, Грузия и Украйна. После в ООН да бъде утвърден размера на репарациите, които Русия трябва да плати на всички разсипани от нея държави!
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е, товарищи, руският президент-царь-другар не признава граници - руският нефт и рубла също. Едното дълбае,другото гони висоти...Настроение:насмешливо
13
5
 
6
 
! Отговори
Сорошилд преди 8 години
Когато говоря ме слушайте мужици !
12
0
 
3
 
! Отговори
гунчо гунчев преди 8 години
тука ще скочи не се притеснявайте
11
6
 
11
 
! Отговори
соросоиден илюминат преди 8 години
За нормалните хора, това което се случва е нещо нормално . Преди години великият Роналд Рейгън започна надпревара във въоръжаването с помощта на петрола и негово величество американския долар, което доведе до сриването на СССР . Целият свят разбра с изключение на *** и шайката му . Е, очаквам ( и не само аз ) Русия да повтори съдбата на СССР !ДОСВИДАНИЕ !!!
10
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путинистан=Северна Корея
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената на петролът пада, но тази на долара расте и това обяснява факта, че бензинът не е "рекордно" евтин. Въпреки това неминуемо ще се отрази и на неговата цена, а и на цените по магазините.
8
2
 
9
 
! Отговори
КЕФ преди 8 години
Режи Режи комрад Путин...рязане му е майката. Режи смело за да ви дойде акъла веднъж за винаги! Очаквам след сериала СССР 2.0 да има същите условия като към Северна Корея,Иран,след военна Германия! Връщане на Крим,Луганск,Донбас,Абхазия,Карелия, островите северно от Япония съпроводени с изплащане на репарации на засегнатите!
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продавам къща в Нижни с външна тоалетна. Цена 50 хил рубли.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам цените на бензина по родните бензиностанции, тази новина ще да е кьорфишек...
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 6Като част от ЕС България спада към така наречения западен свят. Мен ме интересува България и към кое семейство принадлежим ние! Твоят Путин не ме интересува и не давам пет пари нито за него, нито за Обама!