Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ

Очаква се срив на българите в трудоспособна възраст към 2050 г.
21 яну 2016 18:46, Надежда Бочева
260
Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ
Снимка: freeimages.com

През следващите няколко десетилетия в България населението ще застарява и намалява. Към 2050 г. значително ще се редуцира населението в трудоспособна възраст, като този срив ще е драматичен. Това коментира Виктория Левин, старши икономист в Световната банка (СБ), която представи изследване на институцията за пазара на труда в България с фокус върху значението на уменията за трудовата реализация.

Според изследователите в бъдеще следва да се реагира с мерки за повишаване на производителността.

Експертът отбеляза, че икономическият растеж в страната от близкото минало се основаваше на строителството, където се използва нискоквалифициран труд. След кризата тези работни места са безвъзвратно загубени. Търсят се висококвалифицирани работници, особено в ИКТ сектора, и това е тенденцията в бъдеще.

Напоследък вместо да се гледа образователната степен, разделяме уменията на познавателни, социално-емоционални и технически (които трябва да се развиват непрекъснато с развитието на технологиите), обясни анализаторът.

Експертът коментира, че хората с по-високо образование имат по-високи познавателни и социално-емоционални умения, но не всяко образование създава добри умения от трите типа. Освен това по-възрастните хора имат по-добри социални умения, а по-младите - по-добри когнитивни. Случва се хора с едно и също образование да имат различни доходи, в зависимост от когнитивните и социално-емоционалните умения, каза експертът.

В представения днес доклад се отбелязва, че има връзка между уменията и доходите. Например, установено е, че от особено значение в случая имат личностните черти, добросъвестността и емоционалната стабилност. Други важни социално-емоционални характеристики са доброжелателността, екстровертността, както и качества като откритост и постоянство, което води до настойчивост и отдаденост на дългосрочни цели.

В проучване на СБ (от 2013 г.) се отбелязва, че от 1985 г. населението на България на възраст между 15 и 64 г. е намаляло от около 6 млн. души на 5 млн., а след 50 г. се очаква да бъде само половината от това. Това се дължи не само на намаляване на раждаемостта, а и на миграцията.

Според проучването икономическата криза е разкрила слабостите на пазара на труда в България, като младите и нискообразованите са били засегнати най-силно. Според анализаторите неоптимално функциониращият пазар на труда затруднява адаптирането на българската икономика и потенциала й за растеж.

В доклада на организацията се отбелязва, че България трябва да инвестира за повишаване на уменията на населението. Един по-добре функциониращ пазар на труда, който усвоява изцяло своите трудови ресурси, може да помогне на страната да се адаптира към демографската промяна и да подобри дългосрочните икономически перспективи.

Анализаторите твърдят, че ниският коефициент на участие на пазара на труда, особено сред младежите и ромите, и високите равнища на безработица се свързват с растящото несъответствие между търсените и предлаганите умения. Такова несъответствие е например фактът, че търсене на труд ще генерират секторите, търсещи висококвалифицирани работници, а голям дял от работната сила в България е нискоквалифицирана.

В доклада се казва още, че коефициентите на участие на пазара на труда на най-младите (18 - 29 г.) и най-възрастните (50 - 65 г.) са много по-ниски, отколкото в други държави-членки на ЕС. И в двете групи голяма част от постоянно безработните са жени. Със застаряването на населението привличането на тези сегменти ще е от решаващо значение.

Маргинализираните роми трябва да бъдат приоритетна целева група за дейностите по развитие на умения, пише още в доклада. Там се допълва, че в България липсва култура за учене през целия живот. Едва 7% от работоспособното население участва в някакво обучение в рамките на година.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците са виновни,щото не се сещат,че обединението прави силата.Да,в СИВ може да са теглили повече от другите,но сами са слаби.Естествените съюзници ни изоставиха,вместо със зъби и нокти да се борят за нас и си пилеят силите с араби и китайци,които ще ги опраскат с кеф.Жалко!
73
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То има ли какво да се работи ???
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някакво си психожче в стил д-р Менгеле .. Не говори за хора , а за някакви способности твърде абстрактни и виртуални.. Аз имам 6-шест по математическа логика и когато кандидатствам за работа подобен негодяй ще ми дава тест за интелегентност.
71
19
 
6
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Изчезнал бил българина - 7 млн у нас и 3 млн в странство, кое ни е изчезващото?
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SAMO BRATIATA ROMI SHTE POMOGNAT ZA VAZHODA NA BALGARIA.
69
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравейте, вижте сега - аз съм на 23, работя в ит сектора на стартова позиция в София, взимам 1400 чисто и имам много възможности за растеж. Не ме притеснявят доходите ми, но се готвя да емигрирам и да уча в Германия, дори и там да взимам 2000 евро чисто стартово след данъците. Проблемът тук ми е простотията, високите цени на всичко и липсата на инфраструктура, неадекватния градски транспорт и корупцията на управлението. Парите само не могат да ме задържат тук.
68
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да сме наясно - от гражданите на България изчащият вид са българите. Другите етноси имат положителен ръст. А българите са образованата и работещата част от населението. Затова именно на изчезващия етнос трябва да му се окаже спешна помощ, за да има поколения от работещи и изплащащи външния дълг.
67
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не знае какво ще е бъдещето особено папагалите-ерудити от СБ.Така,както комунизмът не беше вечен и демокрацията няма да я бъде.Важното е България да пребъде.
66
4
 
33
 
! Отговори
ники преди 8 години
При бай Тошо нямаше такива проблеми. Излизаш от казармата и след три месеца, ако не си почнал работа ти чукат на вратата. А и римляните бачкаха.Не, че ненщо, ама......
65
3
 
41
 
! Отговори
:( преди 8 години
В Бантустана ще е страшно, ако нещо не се промени. С управници като тези от последните 20-тина години България ще изчезне без един изстрел. Съсипаха държава на 1300 години. Турците не успяха да ни избият, но Съсели, Гаргамели, Царе и Тикви успяха. Господ да ги накаже за това!
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За трите типа умения, ако т.нар. специалисти са наясно, има деление на труда! А да не забравяме че шефовете в измислените бг фирми нямат понякога никакви, а са поставени там за бройката. За трите типа умения и заплатите трябва да са по три, като се плащат и пълни осигуровки-тогава може и да се оправим!
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ROMITE SA GOTOVI DA RABOTIAT,NO SLED 2060 G.
62
3
 
11
 
! Отговори
Хората са прости преди 8 години
Великите управници вие си ги избрахте
61
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много предатели , умираме , смъртта е неизбежна...Ще дойдат изборите ще вземете пак по 50лв. и ще гласувате за окупатора геноцидера.. Надежда няма смятам да си намеря друг народ , и родина..
60
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може да си изберем всеки,стига да се организираме.Освен това след Освобождението от Турско присъствие...,сме били само 2 милиона.Всичко се прави за да ни се свие душата и мозъкът в петите,че да правят с нас каквото си искат-глобалните ***,а не си дават сметка същите,че познанията и целите им са догматични,ирационални и вредни за Човечеството,да вземат да се отворят двата океана и да ги погълнат,дано!
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Romite izbegaha!Do vchera im sabarqha kashtite na Romlqnite, a dnes iskat da gi integrirat!
58
15
 
9
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Така е като има комунисти в парламента!
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 64 ami!Dohodite v Balgariq sa po niski dori i ot Afrikanskite Darjavi kato Kongo Bomgo Barabongo!
56
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българинът изчезва, кой ще работи, чудят се от СБ......как кой, индианците, много ясно..:)
55
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оправайте се аз заминавам за Татарстан.. Ако искате си избирайте Боко престъпника , Чехьо или Рада Дълбоката ...