Родни мениджъри: Липсват квалифицирани кадри!

Това показва проучване на компания сред бизнес лидерите
Обновена: 11 мар 2016 21:13 | 11 мар 2016 20:58,
103
Родни мениджъри: Липсват квалифицирани кадри!
Снимка: БТА

Три четвърти от българските бизнес лидери възприемат липсата на квалифицирани кадри като едно от основните предизвикателства пред дейността на компаниите си, като същевременно виждат повече възможности за бизнеса си днес, отколкото преди 3 години. Това са част от изводите от резултатите за България от 19-тото ежегодно глобално проучване на консултантската компания PwC сред бизнес лидерите, представени в София през седмицата.

Геополитическата обстановка обаче притеснява най-сериозно топ мениджърите у нас. За 86% от тях това е основна заплаха. Следват свръхрегулациите (78%) и липсата на квалифицирани кадри (75%), сочат резултатите от анкетата за България, в която участват 38 изпълнителни директори, като 66% от участниците оперират в сектора на услугите и потребителските стоки, 29% във финансовия, а 5% - в сектор „Технологии и комуникации“.

„Изпълнителните директори в България споделят загрижеността на своите колеги по света по отношение на геополитическата несигурност, свръхрегулацията и наличността на ключови умения. У нас обаче се наблюдават и притеснения относно подкупността и корупцията, както и липса на доверие в бизнеса“, пише в доклада за България.

За разлика от колегите си на глобално ниво, изпълнителните директори в България са значително по-малко загрижени за повишаването на лихвените проценти, увеличаването на данъците и нестабилността на валутните курсове. Едва 39% са обезпокоени от скоростта на промените в технологиите, а 44% от промените в поведението и разходите на потребителите.

86% от българските и 75% от глобалните участници в проучването, което е направено сред над 1 400 бизнес лидери от 83 страни, считат наличието на квалифицирана, образована и адаптивна работна сила за ключов приоритет за обществото днес.

За да привличат, ангажират и задържат най-успешните си служители, бизнес лидерите се фокусират върху ефективно управление на представянето и програми за развитие на бъдещи лидери. Мениджърите смятат, че бизнесът и правителството трябва да работят заедно, за да постигнат този резултат.

В същото време 72% от тях виждат повече възможности за бизнеса си днес, отколкото преди 3 години в сравнение с едва 60% от глобалните участници в проучването.

Бизнес лидерите на глобално ниво (91%) и в България (89%) са уверени по отношение на ръста на приходите на своите компании през следващите три години. Те смятат, че технологичният напредък ще е най-важната тенденция, която ще окаже влияние на бизнеса им през следващите пет години, а най-важните технологии за бъдещото им развитие ще са приложения за анализ на данни и CRM системи.

36% от българските бизнес лидери са оптимисти по отношение на растежа на глобалната икономика. По-умерени са очакванията на колегите им от Централна и Източна Европа (25% очакват подобрение) и по света (27%).

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
така наречените мениджъри смешници осигурете обучение и работа на хората и тогава ще има кадри иначе само ревете клоуни
55
1
 
49
 
! Отговори
фактите: преди 8 години
Родните чорбаджии не могат да си намерят висшисти да им работят за 200 евро
54
0
 
20
 
! Отговори
светнат преди 8 години
Абе то и мениджърите ни са пишман, ама когато начело на държавата е човек с една прочетена книга Винету какво може да се очаква от плебса.
53
9
 
4
 
! Отговори
само шопи,цигании и преди 8 години
ниско квалифицирани са останали в България за жалост
52
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми те кадърните или избягаха в чужбина, или просто няма да се хванат да работят за 500лв. при това извършвайки поне още две три дейности, освен основната (щот така редуцираме разходите, или простичко казано правим Чорбаджията по-богат). Работодателите в България (умишлено не ги наричам бизнесмени, понеже Те са всичко друго, но не и такива), веднъж за винаги трябва да проумеят, че времето на балъците постепенно изтича и за да им оцелеят и малкото останали кадърни кадри, трябва да се ПЛАЩА!!!
51
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези ми напомнят на хотелиерите през лятото. При 12 до 16 часа работен ден и без почивни дни предлагат заплата от 450 лв и реват, че не могат да намерят персонал. Ето, на предлагали работа, търсели се колко хиляди камериерки, а желаещи нямало. Същото и за меринджеите ни. Претенции големи, а насреща - мизерна заплата. Не се става специалист за 1 ден. Университета дава само базови познания, останалото трябва да се усвои от практката.
50
0
 
30
 
! Отговори
дреме ми преди 8 години
Няма вече *** за такива смешни пари .Трябва ли им квалифицирани кадри да си обучават разглезените отрочета и любовници па да ги пущат да работят ха-ха.
49
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До реалистТака е колега, за съжаление. Много трудно може да случиш на интелигентен и мотивиран шеф, който обучава и цени кадрите си и не прахосва всичко по разни кифли :) И на мен се случи нещо подобно, въпреки че завърших с отличие и имах късмет със стажа докато учех. Като дойде време за пълноценна работа, не искам да си спомням за интервютата - пълно унижение!
48
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хем искат готови кадри, хем избягват да ги обучават. Е как да стане? В моята фирма обучаваме кадрите си за 1-2 месеца, явно можело. Защо да не могат всички ? С какво са по-специални?
47
1
 
34
 
! Отговори
Един от БъГъ-то преди 8 години
Индженер у БъГъ, заплата 4800 лири годишно, а у подгизнала Англия 35 000 лири на година и при това при цени 2-3 пъти по- високи от БъГъто! Калкулирайки заплатите към цените излиза, че на мокрия остров ще живеете 2-3 пъти по- леко от тука! И нещо много важно, инженера си работи само по инженеринга, уважават го, не му крещят и никой не го ползва за общ работник, чистач или друго. Моля БГ работодателите да се обърнат към азиатския пазар на труда за работна ръка. Не може някой да ти е слуга за 500Е!
46
1
 
14
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Готвил съм на Цв.Цв. и на Евгени Минчев облизваха си чиниите.Аман от Високо поставени Личности, Жоро играе с ГЕРБ Краси с БСП ???? Държат на жълтите павета ресторант-пицария. А осигуряват работниците на минимална заплата????Ако не си съгласен не почваш работа.. Стой гладен. Хайде Цацата да го сезираме.....
45
2
 
26
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Хора, бягайте - в цяла Западна Европа има работа. Верно не е много като вкъщи, ама пък парите са добри и човек има сигурност. А със сигурността идва и спокойствието.
44
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В същото време 1/3 от родните вишисти не работят по специалността си. Хубаво беше когато имаше готови кадри до преди години и ги използвахте. За да искате кадри ще трябва да си ги обучавате, ама после и пари да им давате че няма да се задържат.
43
2
 
22
 
! Отговори
Аман преди 8 години
За тея пари - толкова !
42
3
 
10
 
! Отговори
ффф преди 8 години
за което кандидатствам. Днес получих мейл, че не съм одобрена. Ами как- явно съм *** с този тест за интелигентност и 100000 таблици, които са ми напечатали да реша за 60мин. , моите знания далеч надхвърлят теста им, който е направо унизителен за кандидати с две висши и стаж.
41
3
 
11
 
! Отговори
ффф преди 8 години
Кандидатствах в една фирма за бързи кредити за длъжност оперативен счетоводител.Отивам на теста по счетоводство , какво да видя нито госпожите се представиха , нито накрая казаха как ще бъдат класирани кандидатите. Как се оценя теста, ще има ли интервю? Връчват ми теста - за мое учудване - тест за интелигентност, въпроси свързани със ситуации нямащи нищо общо със счетоводството , изчисляване на някакви проценти от таблици / такава глупост не бях срещала никъде/ и два 7 въпроса свързани с това,
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Родните мениджъри трябва да знаят,че в условията на пазарна икономика некадърните фалират.В такава ситуация и най-големият факир -диспечер на поръчки и фондове не може да им помогне.
39
1
 
19
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Ами да започнат да отделят средства за обучения и заплати за кандидат обучаващите се и да привличат хора за обучение с големи заплати, бонуси, привилегии, по-дълги отпуски и т.н. Това е начина!
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Швеция ,ако сте с инженерно образование ви вземат,обучават,учите и езика,плащат ви през това време и след 3 години сте добре заплатен кранист.В Германия търсят електрокаристи и ви вземат със завършен курс в БГ за 2 години и език на ниско към средно ниво.За дамите:в момента към Бюрата по труда има курсове по еврофондовете за болногледачки и камериерки ПЛАЩАТ 8 ЛЕВА /ДЕН и като си платите за език сте готови да кандидатствате за работа в Германия и Англия.БГ бизнесмени да го...
37
0
 
35
 
! Отговори
до родните меринджеи преди 8 години
квалифицираните кадри според предлаганото възнаграждение:700 лв. - липсват квалифицирани кадри1000 лв. - липсват квалифицирани кадри с малки изключения1500 лв. - тук там се намират квалифицирани кадри2000 лв. - като цяло може да се каже че има квалифицирани кадри3000 лв. - чудя се кой от всички квалифицирани кадри да избера4000 лв. - изборът от кадри е практически неограничен

Спонсорирани публикации