Родни мениджъри: Липсват квалифицирани кадри!

Това показва проучване на компания сред бизнес лидерите
Обновена: 11 мар 2016 21:13 | 11 мар 2016 20:58,
103
Родни мениджъри: Липсват квалифицирани кадри!
Снимка: БТА

Три четвърти от българските бизнес лидери възприемат липсата на квалифицирани кадри като едно от основните предизвикателства пред дейността на компаниите си, като същевременно виждат повече възможности за бизнеса си днес, отколкото преди 3 години. Това са част от изводите от резултатите за България от 19-тото ежегодно глобално проучване на консултантската компания PwC сред бизнес лидерите, представени в София през седмицата.

Геополитическата обстановка обаче притеснява най-сериозно топ мениджърите у нас. За 86% от тях това е основна заплаха. Следват свръхрегулациите (78%) и липсата на квалифицирани кадри (75%), сочат резултатите от анкетата за България, в която участват 38 изпълнителни директори, като 66% от участниците оперират в сектора на услугите и потребителските стоки, 29% във финансовия, а 5% - в сектор „Технологии и комуникации“.

„Изпълнителните директори в България споделят загрижеността на своите колеги по света по отношение на геополитическата несигурност, свръхрегулацията и наличността на ключови умения. У нас обаче се наблюдават и притеснения относно подкупността и корупцията, както и липса на доверие в бизнеса“, пише в доклада за България.

За разлика от колегите си на глобално ниво, изпълнителните директори в България са значително по-малко загрижени за повишаването на лихвените проценти, увеличаването на данъците и нестабилността на валутните курсове. Едва 39% са обезпокоени от скоростта на промените в технологиите, а 44% от промените в поведението и разходите на потребителите.

86% от българските и 75% от глобалните участници в проучването, което е направено сред над 1 400 бизнес лидери от 83 страни, считат наличието на квалифицирана, образована и адаптивна работна сила за ключов приоритет за обществото днес.

За да привличат, ангажират и задържат най-успешните си служители, бизнес лидерите се фокусират върху ефективно управление на представянето и програми за развитие на бъдещи лидери. Мениджърите смятат, че бизнесът и правителството трябва да работят заедно, за да постигнат този резултат.

В същото време 72% от тях виждат повече възможности за бизнеса си днес, отколкото преди 3 години в сравнение с едва 60% от глобалните участници в проучването.

Бизнес лидерите на глобално ниво (91%) и в България (89%) са уверени по отношение на ръста на приходите на своите компании през следващите три години. Те смятат, че технологичният напредък ще е най-важната тенденция, която ще окаже влияние на бизнеса им през следващите пет години, а най-важните технологии за бъдещото им развитие ще са приложения за анализ на данни и CRM системи.

36% от българските бизнес лидери са оптимисти по отношение на растежа на глобалната икономика. По-умерени са очакванията на колегите им от Централна и Източна Европа (25% очакват подобрение) и по света (27%).

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и в тия липса на кадри влизат и мениджърите. Повечето са селяци от класа
35
0
 
33
 
! Отговори
Ха Ха преди 8 години
Ши *** уморят тия меринджеи.....нямало кадри? Как да няма бе..ей го потока от бежанци, стотици хиляди образовани, все инженери, лекари, архитекти, учени хора, гладни и искат работа. А иначе българин специалист със висока квалификация за по малко 2000 лева стартова заплата няма как да ви работи, при положение че за същата работа в западна Европа му предлагат 3 пъти повече. Нали се сещате че тия хора който са напуснали Бг много трудно ще ги върнете тука. А тия които са тука се готвят да емигрират.
34
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А мениджърите квалифицирани ли са? Има много образовани, коректни и талантливи хора в България, които са навряни в миша дупка, докато някой менАжер се вихри, еле пък някой менАжерка, която е назначена, защото е много квалифицирана. Другата голяма грешка е че гледат само владеенето на език, но като нямаш знания, опит и интелект, един гол език не означава добро менажиране. На какво ли не съм се нагледала, има адски некадърни хора, които са на супер позиции с огромни заплати и самочувствие.
33
0
 
13
 
! Отговори
Лъжи преди 8 години
Нали видях на кариерния форум на ДааД, само за кол център кадри се търсят.
32
1
 
43
 
! Отговори
без майтап преди 8 години
В чужбина отдавна е въведена хоризонталната структура във фирмите. Шефът е първи между равните, и всеки, на всяко ниво, има право да взема, веднага, решение. В изостанала и бедна (и духом) България, още от Средновековието, все още царува вертикалната структура. В която шефа се изживява като някой феодал от 13-ти век, и взема винаги само сам решенията, най-често, според настроението си. С което целенасочено убива всяка инициатива още в зародиша и. Той гледа на персонала като на негова собственост и се смята за безпогрешен. И след това питате, защо няма развитие?
31
3
 
41
 
! Отговори
пълно безхаберие преди 8 години
Най-слабото звено в системата са така наречените Човешки ресурси. С много малки изключения, тези девойки си нямат понятие нито от човеци, нито от ресурси. Тоест от потенциала за развитие на някой кадър. И не дай си боже, да се появи някой, по-компетентен от Шефа, веднага го обявяват за свръхквалифициран и му показват вратата. Че може ли някой да превъзхожда шефа? Не, разбира се.
30
1
 
37
 
! Отговори
тука има, тука нема преди 8 години
Правилното заглавие трябва да бъде: 50 процента от кадрите не могат да си намерят свестни шефове. Когато шефът е ***, той се заобикаля само с други б-о-к-л-у-ц-и. Така му е по-комфортно.
29
1
 
35
 
! Отговори
на всеки три месеца преди 8 години
Българският работодател е влюбен в нискоквалифицираните кадри. Дава им минимална заплата и ги сменя на всеки три месеца!
28
1
 
25
 
! Отговори
Драги бизнесмени! преди 8 години
Мда Скоро "бизнесмени" ще ви фалират айдушките "фирме" и ще умирате от Глад!!!идат бежанци трябва да ги храните.... Квалифицираните работници са в Сащ Канада Англия Германия Франция и т.н.... Тука имате роме без първи клас негрумотни ни пишат ни чатат ни работят.... и само викат Дай!!! А нас Българите ни боли к...а за вашия бизнес премеснете си го в Румъния или Гърция Ама там ще плащате по 1000? заплати на работниците и данъци до 40%от Оборота Нещастници!!!
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
младите нямат никакъв интерес за образование
26
0
 
52
 
! Отговори
Бобчо преди 8 години
На 33 години съм и имам 9 години стаж като ръководител в търговски обекти на големи фирми. И за това време разбрах, че в България няма мениджъри и собственици на фирми, има омбашии и дерибеи... Целта им е да изцедят, унижат и заменят поредния служител и после новия на въртележката. Сега съм в UK и дори не мога да опиша за какви отношения става въпрос тук между служител и мениджър...
25
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не че липсват кадри а липсват хора който да работят без пари
24
0
 
56
 
! Отговори
taz преди 8 години
За бг съм неквалифициран, защото ми плащат 200-300 евро максимум месечно, като прескоча на запад ставам квалифициран с 1200-1400 евро месечно. Върна ли се в бг пак ставам неквалифициран 200-300 евро месечно. Някой бг мениджър да ми обясни как да запазя квалификацията си?
23
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо след като попаднете на качествен кадър,го правите на ***?И го карате да носи на гърба си няколко човека.....за 700лв....
22
0
 
45
 
! Отговори
cc преди 8 години
За мениджърите, ако може кадрите да са млади, не повече от 25 годишни, за да могат много да работят; да имат по 10 години стаж на позицията, за която кандидатстват и да искат не повече от минималната работна заплата.
21
14
 
4
 
! Отговори
ТОВА Е до 19 преди 8 години
Точно това искам да кажа - квалифициран работник няма гладен и изморен .
20
0
 
40
 
! Отговори
аз преди 8 години
Има доста къдърни работници в БГ ,само че:1.Измежду наетите в една фирма винаги има кадърни хора - колкото и да са малко винаги могат да се обучат и да се издигнат нагоре. Да ама не , шуробадженащината решава кой да се издигне. После нямало кадърни.2. Дори и да се намерят кадърни - заплатите им са колкото и на некадърните - тоест няма стимул за работа.След няколко месеца кадърните сменят работата.3. Горните 2 важат за 80% от фирмите в БГ , другите 20% са в IT сектора или са си оправили нещата
19
1
 
43
 
! Отговори
Орбан преди 8 години
Споко бе! Идват много квалифицирани специалисти: архитекти, инженери, ИТ-та.... само че са блокирани на гръцко-македонската границата, защото баба Меркел запълни вече свободните места и не ги иска вече.
18
0
 
33
 
! Отговори
Родни Специалисти преди 8 години
Липсват квалифицирани мениджъри!
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТОВА ЕВерно е че работа има но младото поколение е по-прагматично: подобре гладен, отколкото гладен и изморен!

Спонсорирани публикации