"Сградна инсталация" може да намалее, а да падне?

Така било според закон – разходите да се покриват от потребителя
16 мар 2016 13:37,
72
"Сградна инсталация" може да намалее, а да падне?
Снимка: Bulphoto

Таксата за сградна инсталация за топлофицираните сгради може да намалее, но намо след решение на законодателя, коментира пред журанлисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Според законодателството разходите за сградната инсталация се покриват от потребителите, но пък процентът не е фиксиран в закона.

Иванов посочи, че по наредба с решение на общото събрание на имота може да бъде намален процентът на сградната инсталация. Той беше категоричен, че на този етап решение за намаляване на сметките за сградна инсталация е преминаването от вертикална към хоризонтална интталация. Това намалява процентът шест пъти и няма да тежи на собствениците, допълни Иванов.

Председателят на КЕВР отказа да коментира дали ще има промяна в цената на парното от 1 април. Общественият доставчик "Булгаргаз" вече поиска намаление на цената на газа с 23 на сто от второто тримесечие.

По закон при съществено намаление на енергоносителите, енергийният регулатор преразглежда цената на парното и електроенергията.

Дали ще има промяна в цената на парното и на таксата "Задължения към обществото", защото по-ниската цена ще повлияе върху разходите за комбинирано производство и съответно - ще намали преференциалната цена на електроенергията, която произвеждат когенарациите.

Иван Иванов посочи още, че изчисленията на "Булгаргаз" са много коректни по отношение на цената на газа, курса на долара и калоричността на суровината. Ако работната група на КЕВР прецени, че има разлики, това ще бъде отразено в ценовото решение, което ще стане ясно в края на месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде, появиха се защитниците на сегашното положение. Повечето от тях там където живеят не плащат пукната пара за парното което ползват, те са с привилегии.
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 39 Нещата са много прости. Краде се от потребителите, като им се начисляват недължими загуби от пренос! Като имаш хоризонтална инсталация с топломер на входа е същото като с електромера. Като не си плащаш - спират топлото (или тока). Нормално е да заплащаш това, което показва този уред. Друг е въпросът, че на монтираните уреди по радиаторите им викат топломери, а те не са такива! Не е нормално и сградната инсталация да е повече от 10%. Като знам кои учат бъдещите топлофикатори...
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защитниците на такса сградна инсталация, задължения към обществото и др. измислици, стига сте лъгали и извъртали! Цялата работа е, че работещите в Топлофикация и особено посредниците, наречени топлинни счетоводители, държат със зъби и нокти размерът на заплащането им да не падне, пък каквото ще да става с хората по блоковете в София, били те нови или стари софиянци.Чудя се как още не сте измислили и такса "разстояние от централата". Ето ви идея за нови приходи.Но за градусите дума не отваряте?А?
42
6
 
5
 
! Отговори
парно ли ?! преди 8 години
до 45Има наистина огромен проблем с парното,---Така е! И то се казва - силово плащане за нещо, което не ползваш!Не е редно да има никакви такси за нещо, което не използваш и не искаш да ползваш!
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живея в нов полузаселен блок с хоризонтална инсталация и топломер на входа на парното вътре във всеки апартамент. Около 50% от потребеното в сградата е по сумата на показанията на тези топломери. Няколко топломера показват НУЛА, въпреки че парното там почти не се спира. какво правим? Аз ли да плащам за тези крадци, каквато промяна предлагат разни тук, а и не само тук? Не е ли по-добре и тези крадци да бъдат накарани да плащат? Ако се елиминират междусъседските кражби, сметките ще паднат с 20-30%
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има наистина огромен проблем с парното, но това не е Топлофикация, а съседите, които крадат "топлото" като си манипулират уредите за измерване на потребеното парно и топла вода. Хоризонталните инсталации в случая малко помагат и не са решение. Има два начина за решаване на проблема с тези кражби:1/ Плащане според кубатурата, при който отпада фирмата за дялово разпределени, както и таксите за уредите им2/ Драстично увеличаване на процента за сградна инсталация, за да намалее ефекта от кражбите
39
8
 
6
 
! Отговори
парно ли ?! преди 8 години
До Анонимен 40Стига с тия тръби, бе. Тръбите са на кооперацията и откъде ще минават или не си е работа на съкооператорите. Топлофикация няма пръст тука..---Независимо на кого са тръбите, ако те преминават през моят апартамент, без да ползвам услугата - транзитна такса да се плаща!
38
7
 
11
 
! Отговори
парно ли ?! преди 8 години
До Истинататова което казваш е престъпление ! В нотариалният акт нямам спомен да пише, че апартамента се купува с услугата "парно". Ти имаш ли спомен?Тогава "задължително" ползване на тази услуга е престъпление и е морално незаконно!* Ток мога ли да НЕ ползвам? Мога! Ше плащам ли ако НЕ ползвам ток ? няма да плащам, щото ше имам отчет 0* вода мога ли да не ползвам? Мога! ше плащам ли ако НЕ ползвам вода? Не, щото ше имам * А защо по дяволите да плащам парно, ако не го ползвам ?
37
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който не иска да си плаща за лукса да живее в сграда с парно, да си се връща на село, а не да опищява всичко наоколо как не искал да ползва парно, докато се топли със същото това парно. Процентът за сградна инсталация е лесно изчислим според потреблението в сградата и отразява относително точно реалното потребление. По-просто казано, като за току-що дошли да живеят в София, би трябвало този процент да се мени според потреблението, а не да се заковава на определена стойност.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тия тръби, бе. Тръбите са на кооперацията и откъде ще минават или не си е работа на съкооператорите. Топлофикация няма пръст тука..
35
1
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 8 години
Защо пишеш лъжи?!Независимо каква е инсталацията всичко потребено в една сграда след абонатната станция се плаща. Как точно става това плащане е друг въпрос и има варианти. При това изобщо не е задължително при хоризонтална инсталация да има топломер за всеки апартамент, както си написал. Топломерът за всяко жилище е част от някои варианти на плащане. Тук друго не разбирам. Явно не проумяваш как реално стоят нещата, но сякаш ще се пръснеш от злоба и то даже не срещу когото трябва.
34
7
 
9
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Тук има нещо много просто, ама явно на някои не им достига нещо в главата, за да го схванат. Парното е колективна услуга. т.е. услуга за всички жилища в една сграда, а не само за който "я искал". Ако не я иска услугата има само един начин - като живее в сграда без парно. С други думи или убеждава останалите съсобственици в сградата да не искат услугата парно или просто не се натиска да живее в сграда с парно, за да му е топло, а да не иска да плаща за това.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде сега пък такса "Задължения към обществото"! Чудят се какво да измислят, само да не падне сумата, която плаща всеки, макар и премахнал радиаторите си, на топлофикация. Направо са безобразници, а лобито им в парламента е силно и много сплотено. Лично аз плащам за двете тръби в банята/ нямам "лира"/ 33 лева като "имот"! Нямам нито един радиатор, изхвърлих ги преди 8 години, но плащам за този "имот" плюс сградна инсталация. В други градове на страната не е така - не ползваш, не плащаш.
32
6
 
7
 
! Отговори
парно ли ?! преди 8 години
До инж.Абе аз ти казвам, че не искам да ти ползвам *** топлина, не искам да ми минаваш през тръбите, без да си ме питал, ти ми казваш - ше плащаш такса?! Как ше плащам такса за нещо, което не ползвам и не искам да ползвам?! Това е безумие бе, пич!Ами ако апартамента е празен и необитам, пак ше твърдиш, че "ползвам топло" ?! Ше стане страш в тая държава, ей... така да знаете!
31
5
 
8
 
! Отговори
инж. преди 8 години
При хоризонтала инсталация сградната инсталация НЕ Е ЗА СМЕТКА на топлофикация, защото е влязла в Твоя блок и топли Твоя апартамент. Толкова ли е трудно да се осъзнае какво е Етажна собственост. Сигурен съм че дребните тарикати дето искат да им се плаща такса за тръбите, не си плащат нито за асансьор нито за ремонт на покрива. В кооперацията решението е общо!!! Няма смисъл да казвам че сметката ми за тристаен апартамент + вода е около 100-130лв (колко по-малка да е????) Няма да се оправим!
30
8
 
6
 
! Отговори
парно ли ?! преди 8 години
До 31---"Отказване от парно" има, ако:1. Имаш отчет 02. Апартамента е необитаем3. Официално си се отказал от парно и Топлофикация е свалила радиаторите и муфите са затапени!При един от тези три случая, или няколко едновременно, НЕ законно да се иска каквато и да е такса, а топлофикацие е редно да плаща транзитна такса за преминаване с енергията си през чужда собственост!Всичко друго е издевателство над личността!
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РеалистТова е така само за старите инсталации. Новото строителство е със хоризонтални инсталации и топломер за всеки апартамент. При тях сградната инсталация е просто част от топлоснабдителната система и разходите за нея по закон са за топлопреносното предприятие. Толкова за реализма. Другото си е прах в очите, за да скрием загубите в сметките на хората, т.е. да ги натоварим с нещо, което те НЕ ДЪЛЖАТ.
28
9
 
6
 
! Отговори
парно ли ?! преди 8 години
До РеалистНе се прави на луд! След като не ползвам парно (имам отчет 0) или снъм се отказал офхициално , означава, че преминаването на "топлото" през моите тръби вече се явява "непоискана услуга", за което е редно да има транзитна такса! Абонатна станция до блока не ме вълнува, потребителят няма отношение към нея!Изобщо ока юридически се погледнат безпристрасно нещата ... положение на Топлофиказция никак не е законно!
27
4
 
6
 
! Отговори
До 28 парно ли ?! преди 8 години
Май нищо вярно не прочетох в това, което си написал. Откъде ти хрумват такива дивотии?Ще ти дам *** пример - всички в сградата уж са се отказали от парното и не си пускат радиаторите, а реално в сградата парно се ползва и в цялата сграда е относително топло без допълнително отопление. Отказали ли са се или не са? Според теб са се отказали, според мен хитруват на дребно и разбира се ползват парно и е най-нормалното нещо е да си плащаш за ползването.
26
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РусенецМога да ти покажа решение на софийския районен съд (с малки букви), в който съдия черно на бяло пише, че тази евродиректива има само пожелателен характер и не е задъжлителна за прилагане. Затова и си отсъждат едно към гьотере според някакви вътрешни разпоредби и това е причината Топлофикация да печели толкова много дела. Просто съдиите отказват да приложат дори сегашните закони! За какво тогава си говорим?