"Сградна инсталация" може да намалее, а да падне?

Така било според закон – разходите да се покриват от потребителя
16 мар 2016 13:37,
72
"Сградна инсталация" може да намалее, а да падне?
Снимка: Bulphoto

Таксата за сградна инсталация за топлофицираните сгради може да намалее, но намо след решение на законодателя, коментира пред журанлисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Според законодателството разходите за сградната инсталация се покриват от потребителите, но пък процентът не е фиксиран в закона.

Иванов посочи, че по наредба с решение на общото събрание на имота може да бъде намален процентът на сградната инсталация. Той беше категоричен, че на този етап решение за намаляване на сметките за сградна инсталация е преминаването от вертикална към хоризонтална интталация. Това намалява процентът шест пъти и няма да тежи на собствениците, допълни Иванов.

Председателят на КЕВР отказа да коментира дали ще има промяна в цената на парното от 1 април. Общественият доставчик "Булгаргаз" вече поиска намаление на цената на газа с 23 на сто от второто тримесечие.

По закон при съществено намаление на енергоносителите, енергийният регулатор преразглежда цената на парното и електроенергията.

Дали ще има промяна в цената на парното и на таксата "Задължения към обществото", защото по-ниската цена ще повлияе върху разходите за комбинирано производство и съответно - ще намали преференциалната цена на електроенергията, която произвеждат когенарациите.

Иван Иванов посочи още, че изчисленията на "Булгаргаз" са много коректни по отношение на цената на газа, курса на долара и калоричността на суровината. Ако работната група на КЕВР прецени, че има разлики, това ще бъде отразено в ценовото решение, което ще стане ясно в края на месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Някои неща са пределно ясни, но крадците на парно вият, че не било така. Какво значи непоискана услуга в случая? Има услуга на Топлофикация да доставя до абонатната станция услугата си (топлото). Всичко след абонатната станция е собственост на собствениците на имоти в сградата, т.е. тръбите, където и да минават те са обща тяхна собственост, а радиаторите са си на всеки собственик. Поисканата услуга, е че в сградата има абонатна станция за парното. Ако е непоискана, няма да има парно в сградата.
24
9
 
4
 
! Отговори
парно ли ?! преди 8 години
До ФактАко имаш отчет 0, редно ли е според теб да плащаш?И втори въпрос - ако в апартамента никой не живее, няма жив човек, и апаратамента е празен и необитаем - редно ли е да плащаш ? на това безумие трябва да се сложи край: отчет 0 - нищо не плащаш! Отказал си е официално - нищо не плащаш!А при обитаем апартамент, но с изключено официално парно - топлофикация трябва да плаща транзитна такса за преминаване през жилището! Безумие е да се иска да се плаща за нещо ... което просто не ползаш
23
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 8 години
То решението винаги е било ясно - да се върне плащането според кубатурата на жилището, ама така ще отпаднат много допълнителни такси, както и няма как крадците да крадат за сметка на съседите си.
22
8
 
9
 
! Отговори
парно ли ?! преди 8 години
До инж.Освен това тръбите не са на топлофикация, а ТВОИ!!!!-----Тръбите са мои, ама "топлото" , т.е. услугата НЕ е моя и е НЕпоискана! Ясно ли е!Така, че за непоискана услуга - моля да ми се заплаща транзитна такса!Как така ще ми минаваш през апартамента с топлото си, без да съм ти разрешил, че ше искаш и да ти плащам ?! Къде се намираш ти!
21
1
 
9
 
! Отговори
Топлофикатор преди 8 години
Щом председателя на КЕВР, говори за "такса", а не за ЕНЕРГИЯ сградна инсталация, просто нямам думи! Освен това в България има ХИЛЯДИ сгради с хоризонтална инсталация и те също плащат сградна инсталация. Винаги има разлика между общия и индивидуалните топломери. Поредното стригане на прозтия народ идва! Сградна инсталация се плаща в цяла Европа в сгради с общо снабдяване, няма как да си в Етажна собственост и да не плащаш. Евродирективат не противоречи на закона. Ако блока не иска парно, няма!
20
4
 
8
 
! Отговори
инж. преди 8 години
До парно ли ?!няма такъв филм!непоискана услуга (поддържане на 17 градуса) си е не само за сметка на доставчика, ами той би трябвало да плаща транзитна такса затова, че преминава през чужда собственост!Това е точно така ако живееш в къща на полето на село!!!В Блока в ГРАДА си в Етажна собственост и си ДЛЪЖЕН да се съобразяваш с общата постановка! Ако не го разбираш, значи не си за живот в общество (града)Освен това тръбите не са на топлофикация, а ТВОИ!!!!Свещенна простота!!
19
8
 
6
 
! Отговори
парно ли ?! преди 8 години
До инж.Не е важно дали живееш в апартамента си, а това, че в него температурата е 16-17 градуса. Това е сградната инсталация!!---няма такъв филм!непоискана услуга (поддържане на 17 градуса) си е не само за сметка на доставчика, ами той би трябвало да плаща транзитна такса затова, че преминава през чужда собственост!
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Шумен вече няма топлофикация и сме изключително доволни. Иначе нямаше да можем да се издължим на тези мошеници. Оказа се , че е по-лесно да се разведеш, отколкото да се отървеш от топлофикация. А уж не сме женени за нея.
17
5
 
8
 
! Отговори
инж. преди 8 години
До РусенецРусенец, в Исспания плащаш ли сметки???Ако не плащаш ще те изхвърлят като мръсно коте под някой мост. Другия вариант да не плащаш е да живееш в каравана на някоя нива. Безплатен обяд няма. Не е важно дали живееш в апартамента си, а това, че в него температурата е 16-17 градуса. Това е сградната инсталация!!
16
7
 
17
 
! Отговори
парно ли ?! преди 8 години
Според законодателството разходите за сградната инсталация се покриват от потребителите----такааа... ако обаче потребителят не потребява парно (има отчет 0) или пък ако направо официално се е отказал от парното, какъв "потребител" е тогава? той виновен ли е, че тръбата на тец-а минава през стаята му?даже като се замисля... при отказано официално ползване на парно, топлофикация трябва да плаща транзитна такса на енергията през чужда собственост !! прав ли съм ?
15
6
 
13
 
! Отговори
бг преди 8 години
Всички много говорят когато са в опозиция,а нищо читаво не правят за народа,когато дойдат на власт!Нищоправци! Топлофикация рекетира обикновения човек
14
6
 
13
 
! Отговори
преди 8 години
Закрийте тъпата топлофЕкация!
13
7
 
16
 
! Отговори
Сграден преди 8 години
Изобщо, ама изобщо не ме интересува кой краде топлина, кой краде вода, кой краде фураж или лукчета от магазина. Интересува ме, защо ми се вземат за колосални пари за нещо, което не искам, никога не съм искал, нещо към което съм против ! Нито съм разследващ, нито оторизиран за да ловя крадци! На съседа му откраднаха колата - е да му поемам част от загубите ли ?
12
7
 
15
 
! Отговори
Русенец преди 8 години
Иван Иванов да не прави на неразбрал. Има евродиректива, която има приоритет над измислените ни закони. Иванов е наясно, че пловдивска група адвокати е изпратила запитване до ЕК. И, че рано или късно този небивал рекет ще приключи. Нещо повече - от 10 години живея в Испания. Ако се развият нещата както си мисля, топлофикация Русе ще трябва да ми върне пари достатъчни за неголяма, но прилична къща в Португалия.
11
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако отпадне такса сградна инсталация топлината ще се плаща от хората с включени радиатори . Тези , които уж са си изключили радиаторите ще продължават да крадат топлина .
10
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иван Иванов да посочи една страна в ЕС, в която се отказваш от парно а продължаваш да плащаш на доставчика? Ами няма такава. Само нашите *** я повтарят тази мантра за етажната собственост. Всеки може да осъди България за това в Страсбург ако се запаси с време и пари да мине през всички инстанции на нашия съд.
9
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червените каскети са научени от бай Тошово време само да крадат . Каквото и да стане той ще си краде. Това възпитание и морал са получили от БКП .
8
2
 
16
 
! Отговори
zdr преди 8 години
Имам съсед с "изключени"радиатори,като го питаме с какво се отоплява през зимата,като консумацията му на ток е една и съща през годината,той ни отговаря-" На газ съм-*** и се отоплявам"
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги и навсякъде има съседи, които крадат парно. Сега съм в нов блок с хоризонтална инсталация, но сумата по индивидуалните топломери е някъде около половината от общата сума. Знам за поне двама, на които топломерите им са на нула, а в тях парното бичи яко. Като им кажеш нещо, казват, а, няма такова нещо, топля се на ток.
6
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКат не искаш да плащаш отивай си на село - там мое се отопляваш както си искаш - мое си докараш и газец от боцковото хъбче!