Туристи напират да почиват у нас, хотелите заети на 130%

След миналогодишния сезон, тази година хотелиери се презастраховат
30 апр 2016 07:48,
79
Туристи напират да почиват у нас, хотелите заети на 130%
Снимка: Архив Bulphoto

Летните почивки на българското черноморие се оказаха апетитна хапка. Напливът за почивки у нас бил сериозен, обясняват специалисти в туризма.

Засиленото търсене е силно още от януари до април, градира през май и ще бъде значително в активния сезон. Причините - инцидентите с руски самолети в Турция и Египет, атентатите в Турция и ситуацията в Тунис. Всичко това насочва към България около 4,6 млн. туристи от чужбина, пише "24 часа".

Към 5,5 млн. българи също ще са на почивка на родното Черноморие, прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Това е прекрасно, но крие и опасности.

Хотелиери се оплакаха, че заради спада на туристи с 8% през миналото лято, са продали при ранните записвания голяма част от легловата си база. Сега обаче напирали туристи, готови да платят по-високи цени, и вероятно от това ще се възползват малките хотели.

За миналата година най-тежък удар върху туризма нанесли руснаците - над 150 000 души не са дошли в България. За да спасят тазгодишния сезон още в края на миналото лято хотелиерите започнали да играят на сигурно. Например туроператор предплаща 40 легла в някой хотел и получава ниска цена на пакета. По този начин масово у нас ще почиват германски туристи.

Отделно предварително са договорени резервации с много повече туроператори на база заявка. При тази схема туроператорът съобщава, че продава почивки у нас, а хотелиерът му потвърждава местата.

В момента обаче имало хотели, подписали договори на 130 и дори за 160% от легловия си континент, за да се застраховат.

Още през януари 2016 г., когато се разбира за ситуацията в Турция, Египет и Тунис, тези договори са били за 100% от леглата, казва Драганов. Тогава става ясно, че 15 млн. европейски туристи няма да отидат в тези ключови дестинации. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как на 130%?30-те на покривите ли ще ги настанят?
39
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще дойдат некви мизерни руснаци дето ги изгониха от цивилизования свят да осер-т навсякъде
38
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При това положение веднага да се почне масово строителство по тротоарите на бараки , че ще изтървем келипира .
37
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да са живи и здрави атентаторите и про.стите турци дето свалиха руския изтребител..... от името на нашите хотелиери, само че ние другите в тази държава какво ни грее това?
36
5
 
3
 
! Отговори
Германците преди 8 години
Това за германците е най-умното. Вместо ол инклузив *** от Питагорсково,да вземат некой дойчо да оправи сезона.
35
1
 
4
 
! Отговори
Do 14 преди 8 години
Dobre i drugite da spiat po-kratko i po-barzo! :-):-):-):-):-) procenta oste da go vdiga!:-):-):-):-):-)
34
2
 
45
 
! Отговори
dp преди 8 години
Тоя тъпанарски БГ манталитет на хитреене винаги ме е вбесявал.Плачат, че са се минали сваляйки цените.И хич не се и сещат, че _точно_ затова се е качил интересът, какви политики каквиглупости, нито една от конкуриращите страни не е затворила за туристи.Колко поколения ще трябва да се сменят докато схванат, че сделка означава взаимноизгодноспоразумение, не измама....
33
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
zaetost 130% Евала! Тва само в Бг може да се случи. И после- олеле майкоо сезонът е слааб!
32
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първи април беше преди месец.
31
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Всяка година отначало така пишат и се хвалят "дай боже да е така" нонакрая на годината хотелиерите и остана ли те от бранша започват да се оплакват,че туристите били малко и са на загуба и дана ците им големи.
30
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много се радвам за нашите хотелиери.Тъкмо няма да ни занимават с техните глупости и брътвежи,като миналата година,където искаха работодателите да не дават цяла заплата ами купони за хотел лятото ....ахахахаха
29
3
 
6
 
! Отговори
toni преди 8 години
za narkomanite ot zapada ste nay izgodno na palatki
28
5
 
21
 
! Отговори
Виготура преди 8 години
В Турция атентати, в Гърция имигранти. Кой мало.умен турист ще дойде тук в бетона? Няма чужденци, които да са дошли и после да се върнат и ни хранят по всички форуми колко ни е зле обслужването, инфраструктурата и сигурността. Поне 20-на линка мога да постна с теми за туризЪма в България
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ако има дублиране на легла, такова недоволство ще настане, че догодина никой няма и да помисли за България. Хубава работа, ама...
26
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България персонала ненавижда туристите а в Гърция и Турция ти благодарят че си им на гости
25
2
 
15
 
! Отговори
чичо преди 8 години
една кофа лови десет килограма вода, тия взели та сипали 13. аман от бодрячески подвиквания, кой има полза от това
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не знам за т.н. "активен сезон", но от четвъртък насетне хората масово емигрират на юг и запас. Боката като напра'и 'сичките лотове и магистрали ше се ослободи доста место за турист номер один!
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За това само да съм ги чул да се оплакват от разните му там браншови съюзчета , че им е много слаба заетостта и сезона. И да не забравят че са с преференциално ДДС!
22
1
 
16
 
! Отговори
Заплатите ще скочат преди 8 години
И сега заради огромния наплив на туристи хотелиерите ще трябва да се бръкнат още по-дълбоко за персонал. Първо че търсенето на работници ще е още по-голямо, второ ще щом туристите са повече ще има и повече работа за служителите.
21
3
 
40
 
! Отговори
sceep преди 8 години
5,5 млн българи щели да са на почивка на родното черноморие....е по-голяма глупост не бях чел. Това с пенсионерите и умрелите ли? За грешките в статията не коментирам.Откакто ви купиха тимаджийте запада все повече това подобие на новинарски сайт.