Туристи напират да почиват у нас, хотелите заети на 130%

След миналогодишния сезон, тази година хотелиери се презастраховат
30 апр 2016 07:48,
79
Туристи напират да почиват у нас, хотелите заети на 130%
Снимка: Архив Bulphoto

Летните почивки на българското черноморие се оказаха апетитна хапка. Напливът за почивки у нас бил сериозен, обясняват специалисти в туризма.

Засиленото търсене е силно още от януари до април, градира през май и ще бъде значително в активния сезон. Причините - инцидентите с руски самолети в Турция и Египет, атентатите в Турция и ситуацията в Тунис. Всичко това насочва към България около 4,6 млн. туристи от чужбина, пише "24 часа".

Към 5,5 млн. българи също ще са на почивка на родното Черноморие, прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Това е прекрасно, но крие и опасности.

Хотелиери се оплакаха, че заради спада на туристи с 8% през миналото лято, са продали при ранните записвания голяма част от легловата си база. Сега обаче напирали туристи, готови да платят по-високи цени, и вероятно от това ще се възползват малките хотели.

За миналата година най-тежък удар върху туризма нанесли руснаците - над 150 000 души не са дошли в България. За да спасят тазгодишния сезон още в края на миналото лято хотелиерите започнали да играят на сигурно. Например туроператор предплаща 40 легла в някой хотел и получава ниска цена на пакета. По този начин масово у нас ще почиват германски туристи.

Отделно предварително са договорени резервации с много повече туроператори на база заявка. При тази схема туроператорът съобщава, че продава почивки у нас, а хотелиерът му потвърждава местата.

В момента обаче имало хотели, подписали договори на 130 и дори за 160% от легловия си континент, за да се застраховат.

Още през януари 2016 г., когато се разбира за ситуацията в Турция, Египет и Тунис, тези договори са били за 100% от леглата, казва Драганов. Тогава става ясно, че 15 млн. европейски туристи няма да отидат в тези ключови дестинации. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бодрум Турция 5 нощувки 4 звезди 400 лв с транспорта и храната В България няма такива оферти
19
4
 
34
 
! Отговори
.. преди 8 години
Хаха какви 5млн. българи ще почиват на черноморието ни...и той не си вярва. Никой познат няма да ходи на нашето черноморие-всички се ориентират към Гърция и тук там някой към Турция. Според НОИ има 2млн. пенсионери и 1млн. души взимат инвалидна пенсия. Много домакинства едва свързват двата края-какви 5млн. измисли този, пак е взимал нещо :)
18
2
 
29
 
! Отговори
lisa преди 8 години
хахаха...Това някаква шега ли е или платена статия :) :)
17
1
 
41
 
! Отговори
21 век преди 8 години
Абдалите свършиха, подобни новини отваряме единствено, за да се посмеем с коментарите!
16
0
 
27
 
! Отговори
пешо преди 8 години
пак наглост. и като дойдат всичките 130% къде ще ги настаняват?? или не им пука, важното е парички да падат днес, а утре като никой не им се довери втори път да реват...
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите хотелиери пак си въобразяват.
14
3
 
27
 
! Отговори
До 65 преди 8 години
Точно това щях да напиша. До сега не си спомням за година в която на края на Септември да не напишат колко лош е бил сезона. Отново ще почнат да се изреждат проблемите на черноморето и че трябва да се вземат мерки. И така до следващата година.
13
0
 
27
 
! Отговори
Маке туристо преди 8 години
Язе кат се окаже, че съм некой от тия над стоте процента, дека ке ме турат?
12
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
при 130 процента заетост определено ще има спящи по покривите и в мазетата
11
1
 
39
 
! Отговори
65 преди 8 години
Запомнете само и единствено заглавието и помнете ми думата: през октомври ще почнат да пищят колко слаб бил сезона.
10
2
 
38
 
! Отговори
А 30% преди 8 години
НАД 100 КЬДЕ ЩЕ ГИ СЛОЖИТЕ-ПО МАЗЕТАТА И ТАВАНИТЕ ЛИ?!ИНТЕРЕСНО,КОГАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЗА ДАНЪЦИ ДА СЕ ПЛАЩАТ,ОТНОВО ЛИ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ,ЧЕ ХОТЕЛИТЕ И РЕСТОРАНТИТЕ СА НА ЗАГУБА,ЗАЩОТО НЕ Е ИМАЛО ТУРИСТИ?!
9
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СоулНай краткият виц:Бай *** хотелиер!
8
8
 
10
 
! Отговори
Pane преди 8 години
Taman minavam krai mnogo zaklucheni betonni mnogoetajni bg hoteli blokove...brrr grozno, prazno....zlovesto....studeno...go fast out...
7
4
 
39
 
! Отговори
Соул преди 8 години
Ако не беше лошата международната обстановка, сега родните хотелиери щяха да *** рани и да реализират рекордно малко туристи. Но е факт, че късметът е с тях, но да видим дали ще се възползват от птичето, което е кацнали на рамото им - дали ще си намерят качествени кадри, като отпуснат нормални заплати, дали ще третират туристите като ходещи банкомати, дали ще продължат с ромите. Провалят ли се и тази година с техните мизерии, то спасение за тях вече няма.
6
1
 
20
 
! Отговори
морски преди 8 години
До Made in BGВ северозападната част на Сънито и сега се довършват затворени комплекси.Всеки квадратен метър земя ще се запълни.НЕМА ЛАБАВО!
5
4
 
27
 
! Отговори
... преди 8 години
То ще е една почивка, пригответе се за панаир !
4
0
 
32
 
! Отговори
В момента преди 8 години
Варна ври и кипи от румънци ,факт.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
5.5 mln bulgari? Ta te ostanaha po-malko ot 7mln, nima vsichki pensioneri i uchenitzi shte hodiat na more?I zchisleniata vi ne sa verni...!!!
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧугЯбите внесоха ли 130% повече данъци?
1
8
 
58
 
! Отговори
аз преди 8 години
Пак се размечтахме.Нищо не се е променило бре другари,все тая *** си е.Гърция си е Гърция,Просто бреговата ивица няма как да стане по-голяма и няма откъде да намерите персонал за хотелите.Това са нерешими проблеми.Ще събирате пияниците и социално слабите граждани както всяка година.