Все по-малко богаташи държат все повече пари

Милионерите ще са тези, които ще спечелят най-много
8 юни 2016 19:00, Бойчо Попов
21
Все по-малко богаташи държат все повече пари
снимка: Ройтерс

Милионерите ще контролират повече от половината от световното богатство до 2020 г., сочи нов доклад, цитиран от CNBC. Според него най-богатите милионери ще спечелят най-много.

Броят на домакинствата, притежаващи милиони, в света е нараснал с 6% през 2015 г. до 18,5 милиона, сочи доклад на Boston Consulting Group Global Wealth. Ръстът обаче отбелязва забавяне спрямо 11-те процента през 2014 г.

Все пак обаче милионерите контролират 47% от богатството на света, а до 2020 г. този дял ще достигне 52%, сочи докладът. Най-богатите от богатите ще спечелят най-много, особено в САЩ. Тези с по над 20 млн. долара в САЩ ще контролират 29% от богатството на страната до 2020 г. спрямо 24% през 2015 г. и 20% през 2010 г., сочи докладът.

Броят на хората с по под 1 млн. долара ще се свие до 29% общо от 34% през 2015 г. и 40% през 2010 г.Hidden Field

Тенденцията вероятно ще се ускори през следващите пет години, тъй като се очаква най-големите печалби да отидат сред най-богатите. Американските домакинства с по над 20 млн. долара ще отчетат ръст на богатството си с повече от 7,6% през следващите пет години, се казва в доклада. В САЩ средствата на богаташите с между 1 млн. и 20 млн. долара ще се увеличат с 5,7%, докато парите на хората с по-малко от 1 млн. долара ще нараснат с 1,2%.

Най-силен растеж на глобалните милионери през 2015 г. се вижда в Азия, без Япония, където милионерите са се увеличили с 17% до 3,6 млн. домакинства. След това идва Западна Европа с 11% растеж до 3,9 милиона. Броят на милионерите в Латинска Америка пък е нараснал с 7% до 400 000.

Северна Америка отчита най-слабия растеж спрямо всички региони като броят на милионерите се е увеличил с под 1% до 8,4 милиона домакинства. За сравнение растежът през 2014 г. бе от 9%.

Въпреки това САЩ продължават да имат най-много милионери – 8 милиона души. Китай е на второ място с 2,1 милиона, следван от Япония – 1,1 милиона, и Обединеното кралство – 961 хиляди домакинства.

Страната с най-много домакинства, притежаващи милиони, на глава на населението – т.нар. гъстота на милионерите, е Лихтенщайн, където 19% от домакинствата са милионери. Швейцария е на второ място с 15%, последвана от Бахрейн – 13%, и Катар – 12,7%. САЩ са на девето място с 6,5%.

Общото частно богатство в света е нараснало с 5,2% през 2015 г. до 168 трлн. долара. Това отбелязва забавяне спрямо растежа от 7% през 2014 г.

През следващите пет години се очаква богатството да се концентрира още повече в ръцете на богатите, и дори в тези на най-най-богатите.

Макар че ръстът на богатството през 2015 г. се дължи основно на пари в кеш и депозити предвид слабите фондови пазари, богатството през следващите пет години ще се генерира от капитал, казва докладът. От почти 15 трлн. долара, които се очаква да бъдат генерирани до 2020 г., почти 14 трлн. долара ще дойдат от капитал, което формира 69% от глобалното богатство през 2020 г. спрямо 62% през 2015 г. и 54% през 2010 г.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: богатство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 7 години
Добро утро
14
2
 
1
 
! Отговори
dp преди 7 години
Не е особен проблем това, че богатите печелят повече. Би било неестествено/неработещо ако не е така.Големият проблем идва от предаването на влияние - чрез пари, имущество и т.н. - по наследство.Хората биха приели много по-лесно милионери, които с успеха си са станали такива, отколкотонаследствените такива - а не ми се и мисли какъв е процентът наследствени, нищочудно да е над 90.
13
1
 
3
 
! Отговори
манипулация преди 7 години
Абе как намирате все такива новини- та да заблуждавате българина, че той не е добре, ама и по света е така. Самоч е по-*** държава от нашата няма. Особено в Студентски град влезте в някоя дискотека- да видиите.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Представете си басейн но вместо вода има всички стоки, услуги и пари, труд. Всеки може да излее своя стока, услуга, труд или пари и да вземе друго нещо пари, стока, услуга, труд. И това е пазар. Пазара става капитализъм, когато едни изливат услуги. и стоки., но с взетите пари купуват по-малко труд. стоки,. услуги. Така в басейнът парите ще са дефицит, и ще има дефлация. Но банките правят да е възможен капитализмът, като изливат парите спечелени от капиталистите, отново в басейнът. ДЪЛГ=ПЕЧАЛБА
11
0
 
4
 
! Отговори
Иии преди 7 години
Нека не забравяме,че това само едни цифри в едни компютри,утре тия цифри може и да не значат нищо.Пример "природни катаклизми и войни" , които едва ли ще ни се разминат
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Капитализмът произвежда дефлация. И в страни и времена без банки с частичен резерв и печатане на пари, растеж на паричното предлагане, капитализъм не съществува.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в преходния период между събарянето на капитализма и окончателното въвеждане на комунистическото общество именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото общество. Целта на културната революция е именно това: сваляне им от власт
8
2
 
4
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 7 години
Абе в Китай нали управляват комунисти, какви са тези милионери?Комунистите не се ли бореха за социално равенство и братство?
7
0
 
6
 
! Отговори
Люк преди 7 години
Маркс го е казал, че така ще става. Гладстон дава доказателства. А това е доказателство, че политикономията на Адам Смит не е вярна, тоест и невидимата ръка. 83% от българите не притежават и 500 лева в банка.
6
0
 
2
 
! Отговори
От юруш народе преди 7 години
Извинявам се,допуснах грешка, в статията пише за 8,4 млн. в Северна Америка,а8 млн в САЩ.Значи останалите са в Канада.Народе,не продавай тук и не емигрирай, всичко е заето.А-а чакат обслужващ персонал(слуги,готвачи,шофьори,градинари и пр.интелигенция от Изт.Европа).
5
1
 
2
 
! Отговори
Юруш народе преди 7 години
Съдейки по статията, в САЩ има 8,4 млн. милионерски домакинства,притежаваниот 8 млн.души. Значи 0,4 млн.домакинства не са притежавани от хора.Чии са?Не са фирмени(домакинства).Не са на многоженци(мормони или маслимани)освенако нямат отделно домакинство за всяка жена(може и да има малко такива).Значи или са на роботи(изкуствен разум),или на извънземни,или са ничии(гледашбогато имение,а то празно и те чака).Юруш народе на маслините,докато ги има!
4
1
 
6
 
! Отговори
Забравиха Панама преди 7 години
След излизането на Панамските досиета бе обявено,че от 9 май ще има свободендостъп до тях.Нашите доблестни независими медии-остриета на народната съвестнещо забравиха(или не искат)да осветлят народа кои са офшорните герои отбългарски произход.Настъпи пълен мораториум по темата.Защо ли?Еми нормално-как да плюеш там,откъдето си вадиш хляба и по тези,които типодхвърлят кокалче?А и знаеш ли как ще се обърне палачинката утре...Като се знаем кои сме,поне да не хвърляме бомбастични глупотевини!
3
1
 
5
 
! Отговори
42 преди 7 години
ЗНАЧИ СКОРО ЩЕ ИМА ВОЙНА И СЪТРЕСЕНИЯ,И НОВО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КАПИТАЛИ.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
To e Qsno: SVETAT PRINADLEJI na BOGATITE, a ne na MLADITE.
1
0
 
23
 
! Отговори
ined преди 7 години
С две думи - богатите ще стават все по-богати, а бедните все по-бедни.