Жилищният пазар – окрилен! Строи се, кредитира се, купува се

Строителите се фокусират върху високия сегмент от пазара
7 фев 2017 18:45, Миглена Иванова
62
Жилищният пазар – окрилен! Строи се, кредитира се, купува се
снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Банковото кредитиране и новото строителство – това са двата основни двигателя на пазара на жилища през 2016 г., които ще продължат да действат и през 2017 г. Прогнозите за развитие на пазара са положителни най-вече за София и големите градове заради по-доброто състояние на икономиката и миграцията.

Пазарът все още е далеч от активността и сделките, които имаше в годините на бума (до 2007 г.), коментира на изпълнителният директор на Адрес Недвижими имоти Георги Павлов. Цените също нарастват плавно и умерено.

По-резкият ръст на цените в някои квартали се обяснява с бума на новото строителство и фокусът на инвеститорите в по-високия ценови сегмент. Това има реална опасност да предизвика недостиг на по-достъпни жилища за хората с по-ниски и средни доходи. 

Новото строителство освен това води и до частично забавяне на продажбите. Заради постепенното насищане на пазара вече се вижда как се забавя времето за реализация на имотите.
Повече кредити – повече сделки

Данните на агенцията показват, че през миналата година 55% от сделките с жилища са сключени с ипотечен кредит. За сравнение, делът им през 2015 г. е бил 50%, а през 2014 г. - 45%.

"Кредитирането през 2016 г. стана значително по-лесно спрямо предходните години. Сделки сключиха много купувачи, които са имали тази цел още през 2014 г., но не са получили необходимия заем", коментира Павлов.

Тенденцията се очаква да се задържи и през 2017 г. Активни са и рефинансиранията на стари ипотечни кредити, но за тях няма точни данни. Това води до разширяване на кръга купувачи и с хората със стабилни средни доходи.

Така активността на пазара на имоти в София отчита ръст от 9% през миналата година. В цялата страна увеличението достига 6-8%, показват данните на компанията.

В София цените отчитат ръст от 7-10% през 2016 г. в зависимост от квартала. Темповете на увеличение обаче са се забавили чувствително през втората половина на годината, тъй като купувачите започват да не толерират прекалено високи цени, коментира Павлов.

Същата тенденция е валидна и за останалите големи градове в страната, като увеличението, отчетено според данните на компанията, достига 4-7%.

Как се движат цените и какво се случва с новото и старото строителство вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: пазар на имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
40
 
! Отговори
До extremist преди 7 години
Еми аз като бачкам давам всеки месен пари в честно пенсионно дружество, имам 2 недвижими имота от които взимам 1 наем,имам малка инвестиция в хедж фонд и 5 декара орехи. По този начин ми се диверсифицира портфолиото. И утре ако остана без работа ще ми е все тая. Ама като взимам голямата заплата не ходя като шефче,а се живея скромно. Финансова култура ми се вика.
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 27В цяла София няма вече места за паркиране и това не е никакъв показател . А който иска да си купува в новите квартали без канализация и пътища като манастирски ливади .
24
5
 
8
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
Много си прав човек. Да държиш парите си в банка при лихва 2% и да ти ги изяжда инфлацията си е най добре. Отделно пък ако вкараме еврото тия парички ще духнат стойността си за секунди. Хората инвестират в фондве, акции, облигации, земя и апартаменти пък ние ги държим по банките. Ей затова ще сме на последно място. Парите не се завъртат.
23
1
 
11
 
! Отговори
Ром-сириец преди 7 години
Трябват ни нови сгради. Иначе как ще поберем воините на Аллахкоито прииждат всеки ден. Нека дойдат с милиони, даже държаватада им ги подарява. Все някой трябва да оправи демографията. Роми,турци и помаци не смогваме.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всичко е измами.
21
2
 
11
 
! Отговори
до extremist преди 7 години
Прави си има много бедни хора, но има такива които не искат да са бедни и какво правят.... бачкат. С плюене и седене пред телевизора не става брат. Така че ти като си беден ми е през нали ...
20
9
 
7
 
! Отговори
Сони преди 7 години
Помня, че през 2008-*** като се спука имотния балон, а и в годините след това, стотици хора по форумите коментираха как цените до няколко години щели да бъдат по 150-200 евро за квадрат. Това което се получи беше, че цените паднаха с до 20% в зависимост от имота, а пък 9 години по-късно имотите са по-скъпи и от 2008-***.
19
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има тенденция да се заменят по-малки жилища-гарсониери, с по-големи тристайни,а който няма пари и легален доход пред банката,плюе и гледа...какъв балон бе ,най-много еврото и ЕС да изчезнат ,но апартамента ,не!А вие бедняците си философствайте,балони и глупоси..
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живея в центъра и има стотици апартаменти празни . Тези поръчкови статии нищо не помагат , освен някой и друг балък да вземе заем от банка-пирамида и да се зароби за цял живот .
17
1
 
7
 
! Отговори
Haho преди 7 години
Глупости, няма такова нещо.
16
3
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Създават се условия Българи да има възможност да настани поне 3 млн. бежанци, мигранти и всякаква ***, защото не виждам след 30г кой друг ще живее в повечето жилища в България.
15
2
 
34
 
! Отговори
Вай вай преди 7 години
ПЛАТЕНО. Живея в София Младост 2. Шест етажен блок 18 апартамента. Шест апартамента са празни, в 3 живеят квартиранти. То хора няма те глупости говорят.
14
1
 
26
 
! Отговори
akud преди 7 години
хахаха най голямата пропаганда. искат да накарат хората да си изхарчат кеша. гледат как в бг банките има спестявания за 50 милиарда и само точат лигите смотаните олигарсо. духай те.......супата
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бум на ипотечни кредити на стойност четвърт милион?За срок от 30 години?Не мисля че това е разумно освен ако не сте милионери.След няколко години ще има бум на лоши кредити и неизплатени апартаменти.Не го казвам със злоба а със съжаление.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бум на строителните пирамиди.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
новото ктб
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жилищният пазар окрилен! Строи се, кредитира се, купува се-Само в София ,Бургас Варна и Пловдив останалите места са прованс и е точно обратното.
9
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи "бизнеса" има пари да строи никому ненужни сгради, а за заплати на работниците няма.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото повече намаляваме толкоз повече бум на имотите и бум на кредитите банките и народа са в разцвета си.
7
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
купувайте на кредит, когато лихвите се дигнат след няколко години и не можете да си обслужвате кредита, тогава ще продавате на загуба или ще ви бъде отнет имота и препродане на по-ниска цена, този балон ще се спука рано или късно, такива цени за такива имоти в такава държава са многократно надценени!

Спонсорирани публикации