Оптимистично: С инвестиции откриваме 6000 работни места?

Ще се търсят инженери, оператори на машини, програмисти
Обновена: 19 фев 2017 20:52 | 19 фев 2017 20:50,
84
Оптимистично: С инвестиции откриваме 6000 работни места?
Снимка: архив Reuters

Българската Aгенция за инвестиции гледа с оптимизъм към 2017-а година и очаква 400 милиона лева инвестиции, които имат потенциал да създадат 6000 нови работни места.

Очаква се да заработят нови производства в авто индустрията край Димитровград, Хасково и Благоевград.

В Исперих, Шумен и Божурище също се очакват нови проекти. Сред най-търсените кадри ще бъдат инженерите, софтуерните специалисти и операторите на машини. Тъй като служители с подходящо образование се намират трудно, бизнесът ще търси всякакви решения.

"Привличане на кадри от централите на чуждестранните инвеститори, които пък съответно биха предоставили своите знания и ще могат да обучават работниците на място в технологичния процес”, посочва Стамен Янев от Българската агенция за инвестиции пред bTV.

Според икономистите обаче в Северозападна България, където безработицата е най-голяма,  няма да има раздвижване на пазара на труда.

"За да се случат там такива инвестиции трябва и самата държава да има по-активна политика не само  по отношение на инфраструктурното развитие, но и по линия на квалификацията на безработните”, категоричен е икономистът Явор Алексиев.

От агенцията по заетостта пък отчетоха най-ниската безработица за месец януари от 2010 година - насам - едва 8,2 на сто. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само че тези кадри където се търсят са високо образование и ще побързат да избягат в чужбина от такива като Радев, БСП и малоу,мните русофили.
19
12
 
17
 
! Отговори
Малка фирма преди 7 години
Имам 6 работника със средна заплата около 600 лв чисто. Печалбата за мен чисто е към 4000 лв месечно. Все пак не е комунизъм че да делим по равно, а рисковете да поемам само аз , нали?
18
9
 
11
 
! Отговори
Бъдете УМНИ! преди 7 години
Аз съм отличен футболист и искам веднага да вляза в направо на терена на следващия мач. Играл съм футбол от малък на улицата и след часовете. Имам много стаж като футболист. Понеже съм много можещ и знаещ искам и предварително да ми се плати, иначе протестирам и няма да играя!
17
4
 
10
 
! Отговори
Фифи преди 7 години
Аз работя в Чехия към агентура и мога да Ви кажа, че има и по-зле откъм труд и заплата от Бг.В Чехия лъжат със заплатите много повече отколкото в Бг.Законни договори без никакви осигуровки Чешки и Словашки *** колят и бесят и Урад Праце не може да направи нищо....В България подобни чудеса и при мутрите през 90те години не е имало.По-добре син ефрейтор и дъщеря *** отколкото роднина "координатор".Дано тези 6000места да не дава господ да са такива....
16
7
 
9
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Ако не бяхме в ЕС палажението щеше да е много зян. Без конкуренция на пазара на труда заплатите щяха да са още по-ниски, особено за квалифицираните работници.
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарения на ГЕРБ.
14
10
 
13
 
! Отговори
Всичко е относително преди 7 години
Като наемен работник постоянно ми се виждаше че ми плащат малко. Омръзна ми и започнах собствен бизнес Сега все ми се струва че работниците ми все искат много пари. Естествено балансирам между моите интереси и тези на работниците така че да няма много голямо текучество, но и да остава доста и за мен, все пак всичко е по моя инициатива и на мой риск.
13
11
 
14
 
! Отговори
Бъдете УМНИ! преди 7 години
Бъдете УМНИ! Изчислете няколко хода напред, преди да вземете решение. Първо почнете работа, нищо че заплатата е малка. Покажете и докажете, че сте отличен работник, който докарва пари на бизнеса и тогава искайте повишение на заплатата. Ако вие сте бизнесмен, ще хвърляте ли големи пари на недоказали се работници и служители? Работете здраво няколко месеца покажете, че печелите на собственика 400 лева на ден и тогава искайте да ви плаща по 150-200 на вас на ден. Иначе е глупаво ..
12
7
 
14
 
! Отговори
хм... преди 7 години
официалната безработица може да я умножите поне с коефициент 1.5 за да получите реалната безработица.лесно се разбира колко е, ако сутрин до към 11-12 ч се влезе в някой от големите магазини за хранителни стоки и да се види - колко и кои са посетителите. по това време на деня - работещ човек няма работа в хранителен магазин с количката...
11
3
 
16
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Чакайте къде хукнахте, другарката Нинова обещава чудеса. 500 млн за индустрията и 150 млн за млади инженери. Е младите икономисти и лекари са малко пренебрегнати, но може и те да намажат покрай другите.
10
1
 
30
 
! Отговори
хм... преди 7 години
До АнонименПРОБЛЕМА Е ОЧЕВИДЕН,КАДРИ НЯМА,.не съм съгласен.кадри има, обаче много се подбира - да е кифла, ако може до 30 г, да знае поне 3 езика, да има опит 10 г и заплата - 500-600 лв чисто.е верно , че баш такива кадри - нема, нема и да има.но иначе кадри си има...
9
4
 
26
 
! Отговори
хм... преди 7 години
От агенцията по заетостта пък отчетоха най-ниската безработица за месец януари от 2010 година - насам - едва 8,2 на сто..да, ама ако данните са от бюрото по трудаама всички ли се подписват, след като няма полза от това?
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Звучи оптимистично, НО ЗА СЕВЕРОЗАПАДНА Е МЪЛЧАНИЕ. КОЛХОЗНИЦИТЕ/АРЕНДАТОРИТЕ/ НЕ ПУСКАТ КОКАЛА. ВЪПРЕКИ ЧЕ 30 ГОДИНИ СЕ ОЯДОХА . ЧАКАТ С ТОЯГИ ДА ГИ ИЗГОНАТ.
7
0
 
25
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
До 8Особено,ако зимно време плащаш ток 300 лева.
6
5
 
15
 
! Отговори
о преди 7 години
Дрън дрън къде ще работят интересно то заводи няма кой мисли тези глупости
5
3
 
17
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
НИЕ ---НЕ РАБОТИМЕ за "БЕЗ ПАРИ"!!!!!!!ЗА "БЕЗ ПАРИ" ---ДА БАЧКАТ *** ОТ ***-20!!!ТЕ СА МИЛИОНЕРИ ---МОГАТ И БЕЗ ЗАПЛАТИ...ХА,ХА,ХАААААААААААААА
4
2
 
41
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Това е добре,но трябва да разберете,че квалифицираните кадри няма да се съгласят да работят за минимална заплата.
3
0
 
26
 
! Отговори
ЧИЙ ИНВЕСТИЦИИ ,БЕ.. преди 7 години
...И НИЕ "ГЛЕДАМЕ с ОПТИМИЗЪМ".......АМА КЪМ ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА!!НА ТИЯ "ПРИКАЗКИ НА АНГРО"--------вече НИКОЙ НЕ ВЕРВА!
2
0
 
35
 
! Отговори
Чорбаджия преди 7 години
Търси се роби със заплати колкото да покрият разходите.Големите чуждестранни компании отказват увеличение на заплатите ,Подкрепа спят ,
1
2
 
42
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Песимистично: работа има, няма кой да работи. Тези трайно безработните с основно образование просто за никакъв уи не стават. Карат си на социални помощи и бране на жица и въобще не ги интересува колко работни места са открити.