Китайци искат да инвестират 300 млн. евро в БДЖ

Компанията CRRC внесе официално инвестиционно намерение
9 мар 2017 17:13,
35
Китайци искат да инвестират 300 млн. евро в БДЖ
Снимка: архив, БулФото

Китайската корпорация за железопътен подвижен състав (CRRC, China Railway Rolling Stock Corporation), която е и един от най-големите индустриални концерни в световен мащаб, предлага да инвестира 300 млн. евро в Българските държавни железници (БДЖ).

Това става ясно от официалното инвестиционно намерение на най-големия производител за железопътен подвижен състав в света, получено от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

В документа са посочени решения за стратегическо съвместно сътрудничество, включващи предоставяне на пакет от високи технологии, финансиране, инвестиции, обучение и услуги, съобщават от Министерството на транспорта.

Инвестиционното предложение включва три основни точки. Ще бъдат рефинансирани старите задължения на „Холдинг БДЖ“ ЕАД в размер на 130 млн. евро. Със 170 млн. евро ще се финансира доставката на нови електрически и дизелови мотрисни влакове.

Инвестиционното намерение включва доставка на нов подвижен състав в съответствие с европейските стандарти и българските изисквания за сертификация. Подвижният състав ще бъде доставен своевременно спрямо спешните нужди на БДЖ и с високо съотношение цена-производителност.

Ще бъде направена и инвестиция в нов завод за асемблиране на електрически и дизелови мотрисни влакове в България.

Следващата крачка в двустранните отношения е сформирането на работна група с участието на представители на Министерството на транспорта, БДЖ, CRRC и китайски финансови институции.

В съобщението не се посочва при какви условия китайската компания предлага инвестициите си, но неотдавна при посещението на нейни представители в министерството Алексиев обяви, че идеята е инвестицията да бъде изплащана с капиталовия трансфер от държавата към БДЖ. Според министъра китайските инвеститори приемат това като достатъчна гаранция, за да могат да кредитират подобна инициатива.

Преди седмица Алексиев съобщи, че китайският инвеститор обсъжда с българското правителство да рефинансира дълга на БДЖ и да изгради в страната завод за подвижен състав.

Правителството на Огнян Герджиков започна предварителни разговори за възможностите за сътрудничество с БДЖ в края на февруари.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: жп транспортБДЖCRRC
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ БРЮКСЕЛ ЩЕ ЗАБРАНЯТ СДЕЛКАТА
6
8
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Китайците още не са разбрали, че Бойко не е на власт и вече няма стабилност.Или са сигурни че ще се върне.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако китайците не "смажат" системата, няма как да потръгне. А при намерения за 300 милина, дали ще са съгласни да бутнат още поне 150 под масата?
4
2
 
31
 
! Отговори
Перачката Бети преди 7 години
Един познат ми разказваше за негов разговор с някакъв китаец за проблема с продажбата на нещо си. Онзи го пита: колко е пазара при вас? Нашия казва: 8 милиона. И онзи викал: еми що не пробваш да продаваш в друг град?
3
4
 
12
 
! Отговори
Ауслендър преди 7 години
Предизборни ала-бала...
2
9
 
18
 
! Отговори
Перачката Бети преди 7 години
По-скоро искат да ИЗНЕСАТ и ИЗПЕРАТ едни 300 милиона от Китай. Сигурно са търсили най-дребната и незабележима страна, някъде близо до Европа, и са намерили някакво неизвестно място с добра корупция и без особени изисквания, наречено България. Е, що да не пробват с дребна сума от 300 милиона да видят дали ще се получи.
1
0
 
22
 
! Отговори
Иво преди 7 години
А дано, че наще само крадът.