Некачествена работна ръка – проблем пред бизнеса

Наложителна е образователна реформа и промени в пазара на труда
28 мар 2017 12:15, Екип на Bloomberg
109
Некачествена работна ръка – проблем пред бизнеса
Снимка: Bloomberg TV България

Членството на България в еврозоната е важно, като много ползи биха произтекли от едно такова евентуално членство. Това трябва да бъде основен приоритет на следващото българско правителство.

Това заяви в ефира Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов. Темата – хоризонтите на очаквания от страна на бизнеса към евентуалния нов кабинет.

"Но освен членството в еврозоната, важно е и друго членство. Новото правителство трябва поеме щафетата от служебното и да подаде документи за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това е важен български приоритет", изтъкна гостът в студиото.

"Според мен не е реалистично да очакваме приемане в еврозоната скоро. Самият механизъм ERM II предполага поне 2 години изчакване. Практиката показва, че последните страни-членки, приети в нея – Балтийските страни, са прекарали в механизма между 7 и 10 години. Приемам, че дори и да бъдем приети в чакалнята на еврозоната, ще прекараме там по-дълъг период", каза още Иванов.

Фокусът бе прехвърлен и към острата нужда от реформи в образователната система, в пазара на труда, в трудовата миграция.

"В образователната система включваме искане за реформа във висшето образование, и в професионалното такова, тъй като вече е ясно, че основният проблем на българския бизнес е липсата на качествена работна ръка. Искаме и реформи, които да подобрят бизнес средата като цяло – въвеждане на електронно управление, на мълчаливото съгласие, промяна в начина на определяне на таксата за битови отпадъци", изтъкна основните искания на бизнеса той.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все още може да се намерят отговорни и можещи, но трябва да им се дава пачка. Трудът е скъпа стока!
50
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работодател , който си разбира от работата ще си подбере качествен работник. Може и от Европа .Но тук /работодатели или бизнесмени/ са спуснати от някоя партийна централа заедно с поръчката. И когато отиде някой качествен работник, който притежава и инструментите за работа до договор не се стига. ОТ ОПИТ.
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато работодателите станат качествени,тогава и работната ръка ще е качествена!
48
0
 
17
 
! Отговори
Тодор преди 7 години
Тия некачествени типове нали имат електорат с втори клас образование, да ги наемат тях, представяте ли си всички развити страни наемат българи и са много доволни. Абсолютно никой от който и да е континент няма да работи за такива заплати и с такива цени за живот
47
0
 
25
 
! Отговори
Аз преди 7 години
То маймуни с трици се ловят .няма нормални хора за жълти стотинки да работят щом проблема е в работната ръка не в заплащането да взимат качествени западно европейци да им бачкат
46
5
 
2
 
! Отговори
Циник до 50 преди 7 години
За повече акълчето не стига....А?Нали ти казах - евтаназия - кротко ще зананкаш..и няма да се мъчишПхахаха
45
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е публична тайна, че най-големия ни износ е млади и образовани хора! Така наречения български бизнес какво прави, за да задържи качествената работна ръка? Всяка една статия свързана с българския бизнес се говори за лоша и некачествена работна ръка. Искат там нещо, но никой от тях не казва какви условия на труд предлага. Пък и рибата се вмирисва от към главата. Не може всичко да им наред на бизнеса, а персонала да им е лош. Промяна в бизнеса също е жизнено необходима.
44
3
 
43
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Бизнеса да свиква.Това е само началото.Наборите след 1990 родени ако нещо не им хареса дори само в отношението напускат още в същия ден.В природата и живота има баланс.Процесите се регулират сами.Бизнеса не плаща и експлоатира.Отговора вече е налице.
43
1
 
25
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Е да де то старите качествени измрЕха или се пенсионираха, а младите качествени избраха терминал-2 останаха едни "качествени" дето са на социални та направо е цЕло чудо как все още нещо мърда на тази измислена територия.
42
5
 
2
 
! Отговори
Циник до 42 преди 7 години
Потърсих...казаха ми, че за теб вече е прекалено късно!Обърни се към ветеринар - помоли за евтаназия!Няма да се мъчиш!:-)
41
1
 
23
 
! Отговори
England - Essex преди 7 години
Тълковен речник : БГ работодател - престъпник , мутра , робовладелец , измамник , изедник , примитив .......... Намерени са още 8347 резултата
40
2
 
6
 
! Отговори
до циничка преди 7 години
Потърси помощ -СПЕШНО Е
39
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнесмени в България станаха разни криминални престъпници и новоизлюпени демократи, бивши некадърници. Много рядко има някой между тях, който става за бизнесмен.
38
3
 
19
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Скоро четох мечтата на 32 годишен афганистанец - да работи инженер в BMWНяма проблеми - 13 години с гимназията 6 следване 2 год. Стаж-практика . .и на 53 може да се ориентира за пенсиониране! Да си "внесат" от Афганистан...квалифицирани производители на опиумен мак!
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е банани да има, нали за банани едни подрипваха и ревяха по площадите в първите години на демокрацията и пазарната икономика. Сега и заплати искате...е, то не може всичко наведнъж.
36
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крадливите комунисти и герберасти не разбраха, че тая работа е като оная - с пари!
35
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато се явих пред работодателя си и му казах, че са ме приели в университета, той ме уволни на момента. Какви качествени кадри искате тогава, бе?
34
1
 
43
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 7 години
АЛО, БИЗНЕСМЕНИТЕ. Основният проблем на българския бизнес не е липсата на качествена работна ръка, А ЛИПСАТА НА КАЧЕСТВЕНИ И ОБРАЗОВАНИ БИЗНЕСМЕНИ У НАС. ТОВА Е ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИЯ.
33
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още един червенушко,дето е учил за робовладелец!И чака държавата да го оправя!
32
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извинете, когато през 90-те и след 2000 г. качествените кадри търсеха работа, точно бизнесът се подиграваше с тях - много работа за малко пари и кофти работни условия, без никакви договори и никаква сигурност, можеха да те изгонят по всяко време с или без повод. Тия кадри отлетяха навън или се пенсионираха. Никой не щеше да учи професия, че не беше перспективно. Сега ревете. Що ревете, бе?

Спонсорирани публикации