Некачествена работна ръка – проблем пред бизнеса

Наложителна е образователна реформа и промени в пазара на труда
28 мар 2017 12:15, Екип на Bloomberg
109
Некачествена работна ръка – проблем пред бизнеса
Снимка: Bloomberg TV България

Членството на България в еврозоната е важно, като много ползи биха произтекли от едно такова евентуално членство. Това трябва да бъде основен приоритет на следващото българско правителство.

Това заяви в ефира Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов. Темата – хоризонтите на очаквания от страна на бизнеса към евентуалния нов кабинет.

"Но освен членството в еврозоната, важно е и друго членство. Новото правителство трябва поеме щафетата от служебното и да подаде документи за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това е важен български приоритет", изтъкна гостът в студиото.

"Според мен не е реалистично да очакваме приемане в еврозоната скоро. Самият механизъм ERM II предполага поне 2 години изчакване. Практиката показва, че последните страни-членки, приети в нея – Балтийските страни, са прекарали в механизма между 7 и 10 години. Приемам, че дори и да бъдем приети в чакалнята на еврозоната, ще прекараме там по-дълъг период", каза още Иванов.

Фокусът бе прехвърлен и към острата нужда от реформи в образователната система, в пазара на труда, в трудовата миграция.

"В образователната система включваме искане за реформа във висшето образование, и в професионалното такова, тъй като вече е ясно, че основният проблем на българския бизнес е липсата на качествена работна ръка. Искаме и реформи, които да подобрят бизнес средата като цяло – въвеждане на електронно управление, на мълчаливото съгласие, промяна в начина на определяне на таксата за битови отпадъци", изтъкна основните искания на бизнеса той.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
маймунска държава с маймунски работодатели и маймунски работници. жалко само, че бананите не са безплатни и слънцето не топли толкова.
30
2
 
3
 
! Отговори
Циник до 17 преди 7 години
Ако прос*тотият*а болеше - ти щеше да се споминеш в неистови гърчове!
29
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само ще ви кажа, че в англия има 2000 лв месечен необлагаем минимум, т.е. вали гърми, независимо дали имаш собствен бизнес или си работник, държавата е сметнала, че малко над 1000 евро е абсолютният минимум, за да живееш нормално. сравнете с нашите малко над 200 евро, от които ти удържат здравни и социални. отделно, там имат минимални почасови ставки според вида професия - като искаш секретарка със средно, си вадиш 1500 паунда от джоба, ако искаш инженер - вадиш минимум 2500 паунда. точка.
28
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още един, който иска с трици мaймуни да лови.Как с 500 лева заплата искате качествена работна ръка?!И това, което имате сега ви е много за тези 500 лева заплата.
27
3
 
4
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Толкова ли е трудно да се разбере от хората, които вземат решения в образованието че без проф. образоване страната не може да върви напред!? Пълнят се профилираните гимназии с ученици, които ако не продължат да учат са гарантирано безработни тъй като нямат професия.Решението е - или да се въведат ограничения в приема на профилираните гимназии или стимулиране на учениците ФИНАНСОВО учещи в профес. гимназии примерно за тежки и нежелани, но нужни професии шлосери, заварчици, ел. техници, готвачи ..
26
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези "бизнесмени" наистина ли си мислят, че държавата е длъжна да им подготвя кадри и да им ги предостави да ги експлоатират срещу 600лв./мес., като в същото време ги осигуряват на минимална работна заплата???Които иска да реши този проблем да извади минимум 2000 заплата и проблема с кадрите ИЗЧЕЗВА.
25
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*бети са в *ъзъ!!! Когато се научите да плащате, тогава ще имате претенции. Работя за чужд работодател от къщи и си ми е добре. А спечелете ме да работя за Вас!
24
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
качествените специалисти, ама наистина качествените, изкарват 300 евро за ден или два. няма как да бъдат задържани със същите пари за месец. номера с 'толкова плащаме в българия' вече не минава. между другото, дори и в гадните китайски заводи, работниците не се хващат за по-малко от 800 долара на месец, а в камерун например, заплатите са 450 долара след данъци, с 4 пъти по-ниски цени. даже и трикчетата с вкарване на емигранти от третия свят няма да проработи, защото тук е четвърти свят.
23
0
 
28
 
! Отговори
аз преди 7 години
по-скоро некачествени заплати...
22
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Некачествена работна ръка проблем пред бизнеса...англичаните имат един чудесен израз - който плаща с фъстъци, получава маймуни за работници.
21
0
 
27
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Качествена работна ръка се създава с качествен работодател в качествена държава !!! Т Е работещ парламент и добри закони !!!!
20
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къв бизнес в България. На българските "биснесмени" акъла им стига до строенето на молове и хотели. Останалите, дето се мъчат малко нещо да произведат биват притискани от чиновничество и мутри. Чат пат по някоя външна фирма, дръзнала да рискува. *** такива са малко. Голяма част от тях са просто откраднали български пари и перат като "инвестират". Показателно е, че емигрантите вкарват повече пари отколкото инвеститори.Толкова за "бизнеса" ни.
19
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Некачественият бизнес - проблем за развитието на работната ръка.
18
11
 
10
 
! Отговори
БОГАТ ГУЩЕР преди 7 години
Добре че бях зубър навремето(колкото и да ми се подиграваха) та сега си карам с 3000 лв заплата като девелопър че ми е леко, не ща отговорни постове да треперя за здравето си. Останалите съученици от класа ми продават чорапогащници....
17
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега като вдигнат парното и тока,водата и храната следизборно с по 30 % кой ще ви работи за 700 лв ? съвсем ще опустее българия.
16
9
 
3
 
! Отговори
до циничка преди 7 години
Kлоyна,ако работеше в Германия нямаше денонощно да увисваш в този сайт
15
1
 
24
 
! Отговори
Темида преди 7 години
И тези ли са "Експерти" по бизнес.....То в България се изказват само експерти, я по енергетика я по бизнес, я по финанси. Качествената работна ръка струва пари.......казвам ви го като "Експерт" по близки до акъла, очевадни, факти.
14
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този "работодател" е просто един комсомолски крадльо, който не спира да смуче държавата.
13
0
 
34
 
! Отговори
до работодателите преди 7 години
ами наемете си амуджи. нали там е пълно с нанофизици,химици,биолози....ако не ви харесват те,поканете си от германия и им плащайте по 300 евро.
12
0
 
34
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Те колко качествен персонал искат за 300 евро? 2/3 от работодателите са по-скоро робовладелци. Могат да те прекарат "пробно" да поработиш 2-3 месеца без пари, да те видят дали се справяш. Независимо от резултата след това просто наемат следващия.