Заплатите в транспортния ни сектор – едни от най-високите в Европа

През последните 1-2 години логистичният сектор изпитва трудности
30 мар 2017 15:23, Екип на Bloomberg
67
Заплатите в транспортния ни сектор – едни от най-високите в Европа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възнагражденията в транспортния сектор в България достигат едни от най-високите нива в Европа, изпреварвайки почти всички балкански страни по този показател. Това коментира членът на УС на КРИБ Христо Христов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Причината се крие в това, че държави като Румъния, Унгария, Полша имат възможност да назначават по бърза и облекчена процедура шофьори от Украйна, Молдова, Грузия, Армения, например. "Нормалното време да назначиш шофьор в България е между 6 и 9 месеца", обясни експертът.

Транспортно-логистичният сектор е един от секторите, които след приемането на България в ЕС се развива с доста бързи темпове. През последните 1-2 години обаче има редица проблеми, сред които е и липсата на кадри, които спъват неговото развитие и могат да доведат до влошаване на тенденциите в сектора, подчерта още той.

Има ли риск за стратегистическите транспортни проекти? На какво се дължи забавянето на процеса по стартиране на тол системата за таксуване?

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тъй де, сложи си отпред хттп://ввв.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
facebook/772309768/videos/10155404196234769/ето...Да са ти честити нещата, които научаваш от тук! Смело напред и пожелавам успех на всички!
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"резултата е диплома без реални знание приложими в практиката"Пак ти казвам... гледай клипа с "return; return;"Да не говорим, че има още много клипове изтекли от там, по различни други технологии, където хората ги учат на ГРЕШНИ НЕЩА в тия пишмaн софтуерни академии! Пък в МЕИ-то никой не ме е учил на грешни неща.И после пак ще си говорим кой на какво ме учи и какви реални или имагинерни знания ми дава и колко са приложими знанията му.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички, които са имали познания по алгоритми, са или от МЕИ или от ФМИ или от някой техникум или от някоя математическа гимназия. Но никога досега не съм срещал такива от частна софтуерна академия. На ужасно много хора им се налага да го правят в практиката. Програмирането не е само правене на сайтчета тип "визитка". Бил съм и в техникум, още там съм научил как да си правя платка. И да ти кажа не малко дъна съм разпоил и запоил после. Масите и чиновете стари, но се учиха полезни знания.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се имахме и алгоритми, колко от хората, които си препитвал по интервюта могат да сортират масив с повече от 2 метода за сортиране? А на колко реално им се налага да го правят в практиката? За платкаджиите мисля че има отделна специалност - електроника, ти като ИТ,колко платки си направил и колко елементи си запоил върху тях? Факт е, че материалната база е зле, учебния материал е зле, преподавателите са зле(повечето) и резултата е диплома без реални знание приложими в практиката.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, на мен също много ми допадаше доц. Тошко Тройката (лека му пръст) по математика, вярно тебеширите все му бяха криви и му се чупеха по време на лекция, но пък се връщаше много развеселен и с нов тебешир. Ачо Кучето също беше пич (лека му пръст и на него), добре че знаех Delphi преди той да ме учи на него, та горе долу го разбирах, какво се опитваше да ни обясни по академичен начин.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Колко от завършващите студенти днес знаят какво е ДОС, а на колко им трябва да знаят какво е това?" - От тук си проличава що за ИТ си и колко си научил. Няма смисъл да говоря за това повече."писахме и код на паскал на хартия" - Ами хората те учат на алгоритми. В Софтуни има ли някой да ти напълни главата с алгоритми? Писането на код на хартия е полезно. Кара те да правиш по-малко грешки. Научаваш се по-бързо."Правехме и платки по химия" - Имам колеги, които днес с това си вадят хляба!
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4 години академични знания в ИТ сферата, не благодаря. Колко от завършващите студенти днес знаят какво е ДОС, а на колко им трябва да знаят какво е това? Човек ако иска да учи история на ИТ, има си книжки за целта (и са доста евтини вече). А за упражненията, да измервахме земното ускорение, писахме и код на паскал на хартия, както и безсмислени протоколи. Правехме и платки по химия, че като ни се наложи да си направим дънна платка, да знаем как да си я отпечатаме..
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен всичко друго, за мен е било много кеф да ми преподават хора като Професор Лазаров, по Компютърни архитектури и по Суперкомпютри. Защото всички неща, които с всеки изминал ден излизат като НОВИНИ дори в 2017-та, че примерно някой измислил нещо и какво било станало, за мен тия неща са работи които съм учил при Лазаров. Целта е да ти се напълни главата с идеи. После на принципа "всичко ново е добре забравено и подобрено старо" е трябвало да се саморазвиеш и да дадеш принос. Но явно не. Сори!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 45А на упражнение (където виждаш нещата), аз лично в МЕИ-то съм видял почти всичко. Всичко, което ти казваш, че го е нямало. Не, имало го е. Просто явно си го проспал. Кеф ти Oracle, кеф ти Postgresql, кеф ти MySQL, кеф ти Java, кеф ти C#, кеф ти C/С++, кеф ти HTML&JavaScript, кеф ти Bash, кеф ти мрежи, ама каквито си трябва. Друг е въпроса, че и сам съм чел достатъчно много, дори без да ми го изисква МЕИ-то.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 45Не знам при кой даскал си попаднал. Имало е и кофтаци хора (признавам), но поне повечето, които съм имал щастието да ми преподават бяха хора, които знаеха за какво става реч. Университетът не е място, където ще те държат за ръка и ще те учат да натискаш бутони. Това е място, където се получават академични знания. Бил съм по програма в чужд университет - и там е така. Твоя лична работа си е да се учиш.
37
0
 
0
 
! Отговори
До 45 преди 7 години
Аз също не знам как преподавателя свързва комп.мрежи с html. Не знам и защо учебника по Бази Данни беше от 91-ва, не знам и защо 1/3 от него описваше индексиране на книги в библиотека. Голямата лъжа тук е университета, излъгах се защото дисциплините звучаха актуално напримерно "Бази Данни" и в моето младо тогава съзнание започнаха да изплуват неща като oracle, mssql, mysql, nosql и т.н., а то какво се оказа "Колеги за последния 36ти въпрос от конспекта - релационно бази от данни, нямаме време.."
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...дисциплината ръчен труд и преписваш с голяма успеваемост 3) плащаш си изпитите. Във ФКСУ канцеларията имаше свободна позиция за човек владеещ турски... Бих предпочел "измислените" и адски "скъпи" софтуерни университети, където бих се научил на реален занаят,от хора работещи това,което преподават, отколкото да си губя времето в престижен университет и да уча по книгите с български автори (преподаватели в МЕИто),преведени от някое закъсало студентче, което е превело socket като чорап...
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво е предимството ти, ако си завършил МЕИ-то, КСТ примерно? Питам, защото аз съм го завършил и не зная отговора. За да завършиш МЕИ-то има 3 начина - 1) учиш неща,които никога няма да ти потрябват в практиката (техн.електротехника 1,2, ИИ, ама не този с който се занимават от deepmind, а един по-изкуствен от изкуствения, Мрежи или по-точно писане на html for dummies, периферни устроиства като флопи, СД, перфоленти, касетки, грамофони и все съвременни неща), 2) ставаш добър в дисциплината...
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 30Ахахах!!! И кво? Нали уж си големия ИТ специалист, фукаш се тук как си взимал 4000 лева заплата, после бил напуснал заради значително повече пари. И поради тая причина твърдиш, че всички ИТ-та в България взимат 4000 лева заплата ли? Дошъл си нещо пишкaта да си мериш и да защитаваш по тоя повод тираджиите ли? Как пък от моя целия поток в МЕИ-то (а смятам знаеш колко хора са в потока) има максимум 6-7 човека с такива заплати? Всички други лaпaт трохички, колкото и да са добри.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "До 30"Но пък иначе си съгласен, че в НР се прибира предимно баласт, нали?
32
0
 
4
 
! Отговори
ь преди 7 години
Собственика на Дискордия реве че няма роби за фирмичката му.Моля не трийте коментарите ми,като е от КРИБ все едно не е ТОП измамник постоянно се пише за фирмата му по форумите.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Софтуер който ти засича времето и ти брои редовете код, а излюпените семки брои ли ти ги? Я да видим, ако ти пишеш 500 реда код за задачата Х, а аз успея да я реша за 100 реда код, по-оптимално, по-лесно за дебъгване и документиране, значи ли това, че аз съм работил 5 пъти по-малко от теб?"Някъде да видя, някой да е написал за софтуер, който ти брои редовете код? Не си видял. Това ти го казваш. Щото просто нямаш какво друго да кажеш. Хем ти се иска да си "важен" с нещо, хем си куц кон.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Проблем е, че и на младите не им се учи, завършили МЕИ-то и хайде 5000 стартова заплата. Да ама не, ИТто иска упорство и непрестанно учене, за разлика от други професии."Както вече казах... заплатите варират от 1000 до 2500. Това е. Освен това, хората завършили МЕИ-то поне са го завършили. А другите като не могат да го завършат и за тях "Университета е крив" и ходят да търсят лесното в частните софтуерни академии, където ги учат на грешни неща, но за сметка на това много хора завършват.
29
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за фалшивите обяви в джобса - сменил съм 6 работи на трудов договор до момента и за 6те съм кандидатствал от обяви именно там, без предпоръки, шуробаджанащини и т.н. Ходил съм на поне 15 интервюта и винаги съм стигал до оферта (дали ме е удовлетворявала това е друг въпрос). Така, че младежите програмисти и ИТ-та да не си чешат клавиатурите, а да учат, парите идват после.