Нарушение на плажа? Подайте сигнал с бутон!

Това ще става на специални открити павилиони по морето
6
Нарушение на плажа? Подайте сигнал с бутон!
Снимка: архив, БулФото

Чрез специални открити павилиони с бутон и директен денонощен телефон ще могат да се подават сигнали за нередности по време на активния туристически сезон. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗК) Димитър Маргаритов пред Радио "Фокус".

Още преди началото на сезона ще се проверяват места за настаняване и заведения, където преди са били констатирани нарушения

Още по темата

Маргаритов каза още, че най-честите нарушения в онлайн търговията са свързани с неспазване на правото на отказ и връщане на стоката в 14-дневен срок. Той посочи, че контролната дейност става все по-засилена точно в тази област.

"Наблюдавали сме случаи, в които търговците се опитват да възпрепятстват потребителите да упражнят това свое право. Тези, които го извършват, са санкционирани. Потребителите трябва да знаят, че могат спокойно да пазаруват и да упражнят правото си на отказ", обясни Димитър Маргаритов.

По думите му в интернет средата също се случва да има намаления, които не са реални, или промоции, които се оказва, че не са изгодни. Председателят на КЗП посъветва потребителите когато пазаруват в интернет, да сравняват няколко оферти за аналогични стоки, които са си избрали.

"Ние попаднахме на особено фрапиращ случай, в който търговецът, ден преди обявеното намаление, вдига рязко цената и след това приспада определен процент и тя пак остава по-висока, отколкото е била в предходната седмица. Това е безспорно нелоялна практика и санкциите за тези нарушения са едни от най-високите, които нашата комисия може да налага, а именно - до 30 000 лв. първоначално, и 50 000 лв. при повторно нарушение", уточни той.

Димитър Маргаритов добави, че промоциите и празничните намаления за Великден трябва да бъдат реални, а не да ощетяват клиента и да са свързани с нелоялни практики. Той допълни, че започват активните проверки на Комисията за защита на потребителите преди празниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: КЗП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
ник преди 7 години
Много яко по нашето черноморие-плуване с "кебапчета"!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези нормални ли са??? Какви бутони по плажа ще слагат?
2
1
 
6
 
! Отговори
Митьо Антените преди 7 години
И като се обадиш на тоя телефон отсреща ще чуеш: "Плувай, плувай, не е риба....Прецакал си се, баце"
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От цял свят медузите са се събрали в Черно море, както се казва добре дошли.