Бизнесът: Доходите растат с едни от най-бързите темпове

Липсата на кадри обаче задържа икономиката
252
Бизнесът: Доходите растат с едни от най-бързите темпове
Васил Велев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доходите в България растат с едни от най-бързите темпове. За последните 10 години средната заплата е нараснала 2,5 пъти. Реалната производителност на труда за отработен час в България е едва 15% от средноевропейската, докато средната заплата - 21% от средноевропейската.

Това коментира председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на "В развитие" с Делян Петришки.  

По думите му доходите растат повече, отколкото е икономически обосновано поради факта, че има недостиг на кадри.
 
"Задържащият фактор се явяват не толкова сравнително ниските доходи, колкото липсата на подготвени за нуждите на бизнеса кадри. Това, което е нужно днес като извънредни мерки, е в посока осигуряване на човешки ресурс за икономиката", подчерта председателят на АИКБ. 
 
Велев коментира и исканото от АИКБ премахване на минималната работна заплата в страната и развиване на колективното трудово договаряне по икономически дейности.
 
"Средната работна заплата в страните, където няма административно определяна от правителството минимална работна заплата, е с 66% по-висока от тази в държавите, в които правителството административно определя нейния размер", обясни експертът.  
 
"В страните, където няма административно определена минимална работна заплата, безработицата е с 40% по-ниска от тези, в които се определя такава", коментира още той. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
С много по-голяма скорост обаче расте броя на краката в едната посока на Терминалите!
198
1
 
14
 
! Отговори
Вбесен преди 6 години
На това *** Васил Велев няма ли кой да му затвори устата ! До кога ще търпим неговите безочливи брътвежи !
197
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БизнесменТакива са повечето "биснесмени" (разбирай алъш-вериш-бей) в България! Ти си представителна извадка за българският "бизнес" (разбирай алъш-вериш)!
196
5
 
4
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До АнонименНа мен ми трябват работници, които работята без пари, но за съжаление аз не определям заплатите, работника определя заплатата. Аз само прдлагам, работника се съгласява и работи за мен, ако не му харесва да ходи другаде на по висока заплата и тогава съм принуден да вдигна заплатите. Така че ако не ви харесва заплатата не работете или ходете на по-висока заплата да работите.
195
0
 
22
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 6 години
Правилното заглавие трябва да бъде: 50 процента от кадрите не могат да си намерят свестни шефове. Когато шефът е посредствен, той се заобикаля само с други посредствени. Така му е по-комфортно.
194
0
 
21
 
! Отговори
защо няма развитие? преди 6 години
Най-слабото звено в системата са така наречените Човешки ресурси. С много малки изключения, тези девойки си нямат понятие нито от човеци, нито от ресурси. Тоест от потенциала за развитие на някой кадър. И не дай си боже, да се появи някой, по-компетентен от Шефа, веднага го обявяват за свръхквалифициран и му показват вратата. Че може ли някой да превъзхожда шефа? Не, разбира се. И след това питате, защо няма развитие?
193
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докарахте ми будистки прозрения-разликата между малко и достатъчнои чисто нашенското Баба знае 2 и 200Останалото е суета и алчност.
192
0
 
18
 
! Отговори
на три месеца преди 6 години
Българският работодател е влюбен в нискоквалифицираните кадри. Дава им минимална заплата и ги сменя на всеки три месеца!
191
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесменстигнахме ли до пазарна икономика, сега да ти обясня, търсенето и предлагането са движещи сили тук, на теб ти трябва работник без образование такива бол, обаче там дето трябват високвалифицирани е проблем и когато опреш до нуждите на висококвалифицираните, които в голямата си част са вече в чужбина, тогава вече ще говорим на един език, защото ще се чудиш как и какви пари трябва да плащаш на персонал, с който не спиш.
190
9
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До АнонименМи работете за колкото искате бе, работете за 500, за 1000, за 10 000 хиляди. Всеки взима различна заплата, а ако не ви харесва заплатата не работете. Щом всички взимате по 3 000 заплати много се радвам за вас, искайте и повече, това е пазарната икономика, а ако взимате 600 напуснете и работете другаде за 3 000 лева заплата.
189
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесменгениални сте искам само още нещо да ме светнете, ако съм ошушкал всичко с какво да си платя таксито? Дали да му остъргам и на него парче злато?
188
8
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До АнонименМи няма проблем, кой говори за проблеми. Искай да ти плащат заплатата в грамове злато, взимаш едно такси, отиваш в борсовия офис на ТАВЕКС, продаваш златото, взимамаш парите, таксито те чака долу и те кара в мола да ги харчиш в магазините. НЯМА ПРОБЛЕМ!
187
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесменти продължаваш да си убеден, че с всички, които си пишеш тук, работят за 500 лв и ни става все по трудно да ти обясним, че поради интерес към манталитета и интелкта на част от българския бизнес почваме да си губим иначе ценното време. Поне да сме сигурни, че наистина що-годе може да се наречеш бизнесмен.
186
13
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До Един българинМи заминавайте в САЩ и Австрия да работите като инженери за 3500 евро (7 хил лева), или работете в България като инженери за 4 хиляди лева плюс лаптоп, служебен автомобил и смартфон както си му е реда! Защо работите за 500 лева и се оплаквата, работете като инженери за 4 хиляди лева плюс лаптоп, служебен автомобил и смартфон както си му е реда?
185
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесменако не си разбрал, че има инженери дето изкарват повече, наистина сме от различни светове, за физици в бг се съмнявам даима такива, библиотекари също няма, освен ако не говорим за издателски бизнес, търговия с автроско право и т.н., но те вече са бизнесмени.
184
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимендо бизнесмен и няма да те питам от къде са все пак ПАРИТЕ, които ни се дават като заеми и защо ние не можем да си печатаме пари и да даваме заеми , а други могат да си печатаj и да ги дават на заем, за да си правят"истински" пари верно от въздухаРазмерът има значение))
183
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесмене най-после се разбрахме, сега разбирам и защо си се кръстил бизнесмен.Ок, от мен нямаш повече минуси.
182
6
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До АнонименМи работи като инженер или физик, или библиотекар и изработи 7 хил за месец, защо трябва да работиш като компаньонка?
181
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименостави го, не виждаш ли, че си мисли, че само компаньонка може да изкара 7 хиляди лева за месец, т.е. само със сексуални услуги, интересно преди да го "назначат" за бизнемсен,какво ли е работил? То може да го питаш и за монетарна политика, за влаутен борд, за еврозона, но нали наистина не очакваш някакъв адекватен отговор? Всичко е ирония и то някой трябва д аму преведе последната дума.
180
7
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До АнонименМи искай да ти платят заплатата с няколко грама злато или диаманти и после отиди да си платиш сметките за парното ли да пазаруваш в мола със злато. Няма пари, има заеми. 98% от парите са заеми които трябва да се изработят. Частичния резерв на банките обикновено е 10%, в България е 12%, другото е от въздуха. Така че работете здраво да превърнете този въздух в пари и да реалсизират бизнесмените печалби и не се оплаквайте, иначе много ви здраве.