Бизнесът иска: Учиш държавно, работиш в България!

АИКБ настоява да допускаме по-лесно кадри от страни извън ЕС
Обновена: 21 май 2017 16:24 | 21 май 2017 16:20, Веселина Йорданова
538
Бизнесът иска: Учиш държавно, работиш в България!
Снимка: Dnes.bg

Правителството незабавно да преосмисли държавната политика по отношение на човешките ресурси, очакват от Асоциацията на индустриалния капитал.

Бизнесът иска хората, които получават висше и средно професионално образование държавна поръчка, да имат ангажимента да работят в България или за български компании или институции за определен период от време. От АИКБ смятат, че в тази връзка е необходим нов Закон за професионалното обучение и образование.

В своя позиция по проблемите на политиката по доходите и човешките ресурси от там посочват, че за определени необходими за икономиката, но непопулярни специалности, трябва да се заделят финансови ресурси за отпускане на стипендии за учащите. Тази стипендия също да е свързана с ангажимент за работа в България.

Тук не става дума за "възстановяване на крепостното право", а за коректни взаимоотношения между потребителите на обществени финансови ресурси (учащите) и обществото като цяло, изтъкват от асоциацията.

Втората посока според тях e радикалната промяна в подхода към легалната имиграция в България на квалифицирани кадри. Според АИКБ е необходимо незабавно да се разшири обхватът на действие на "синята карта" в България и за крайно необходими за индустрията специалности.

Бизнесът настоява да искаме от Брюксел допускането на висококвалифицирани специалисти от страни, които не членуват в ЕС, да остане в компетентността на националните правителства, както и кадри да бъдат привличани с двустранни правителствени спогодби на първо време със страни с българска диаспора.

Големият проблем е, че България изостава чувствително спрямо средната за ЕС производителност на труда, но ръстът на възнагражденията у нас изпреварва ръста на производителността на труда, смята бизнесът.

Едновременно с това у нас така наречената "компенсация на заетите", включваща всички възнаграждения, бонуси и други придобивки на работещите, е 41 % от БВП. По този показател България изпреварва повечето страни от Балканите и от Централна и Източна Европа.

В позицията се посочва, че политиката на невъздържано нарастване на минималната работна заплата води до надценяване на труда на най-ниско квалифицираните работници за сметка на средно- и висококвалифицираните такива, затруднява наемането на хора с ниска или неподходяща квалификация и ги изпраща в сивия сектор или на социални помощи.

Данните от европейската практика показват, че в страните от ЕС, където няма регламентирана МРЗ, безработицата е с 40% по ниска, а средно претеглената работна заплата е 1,66 пъти по-висока от същата за групата държави с регламентирана месечна МРЗ, към които страни се отнася и България.

От АИКБ настояват час по-скоро да се отмени административното определяне на минималната работна заплата и да се премине към нейното договаряне между национално представителните организации на социалните партньори.

Според ръководството на АИКБ продължават да са актуални и въпроси, които са многократно дискутирани, като например отмяна на временно въведената през 2010 г. мярка работодателят да плаща за първите 3 дни болнични, отмяна на минималните осигурителни доходи, отмяна на "класовете" за прослужено време и др.

От асоциацията изтъкват, че по статистически данни работната сила в България е намаляла със 73 хиляди души  през 2016 спрямо 2015 година. Общият брой на хората извън работната сила вече е 2 856 300 души, а едва 239 000 от тях имат желание да работят.

По данни на МВФ България е сред най-потърпевшите страни от емиграционната вълна от изток на запад в годините на прехода. Към 2012 г. около 16 % от населението на България, Румъния, Хърватия и Албания е емигрирало на Запад, което е довело до намаляване на брутния вътрешен продукт със 7 %. Прогнозата е, че към 2020 г. БВП на страната ще намалее с още 4 %.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


538
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
387
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вай Вай АИКБ и КРИБ като картелни организации трябва да бъдат закрити.
386
0
 
23
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
не става с 30 лв на ден заплата пичове....правете си бизнеса сами. Всички ви го казаха и показаха.
385
1
 
13
 
! Отговори
идея преди 6 години
Учиш държавно.....работиш държавна работа!
384
0
 
27
 
! Отговори
Хахаха... преди 6 години
Ревнаха, защото загубиха не само работници / РОБИ/, но и КЛИЕНТИ / потребление /. Чат ли сте? И тази тенденция ще продължи. Никой не бяга от хубавото.
383
0
 
1
 
! Отговори
mineralban k преди 6 години
Neprekasnatoto zaglushavane na vaprosite za otpadane na bg zakon za minim bg zaplata ste izbombi kato brutalen teror shok ot isliamska darjava izvednaj vsichko v bg...i savsem zaslujeno...da ne se chudite posle...
382
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бой и стриганье на лошия матрялкой не може да трае - емигрант
381
0
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
абе да питам бизнеса ,какво стана с онези три украйнки където ги чакали да бачкат по морето дали пристигнаха или още ги чакат???
380
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига, бе. Синът ми в 6 клас, откри 10 грешки в учебника по математика))Вие ли се гласите да сте му началници? РАБОТАТА МИ Е НЕГОВ РОДИТЕЛ Е ТОВА ДА НЕ СЕ СЛУЧИ.Ако трябва ще умра, но вие НЯМА ДА ГО ЕКСПЛОАТИРАТЕ.
379
1
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
436, а СИВ да върнем ли? Ние пращаме на немците консерви домати, а те на нас-по един фолксваген за палет консерви? Може и на французите нещо да пратим-среущу малко вино и коняк.Приказваш небивалици. Държавни трябва да са отраслите от национално значение-транспортна инфраструктура, БДЖ, летища, пристанища, полезни изкопаеми,болници, училища, Вуз, армия, полиция.Всичко друго-частно, на пазарен принцип.Но, да плаща справедливо данъци, а не комисионни на когото трябва . Това се казва социалдемокрац
378
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По голяма отрова нашенския мутренски капитализъм няма.
377
0
 
41
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Бизнесът да дава пари на работещите в Бг- така ще задържи кадрите, а не с безумни искания!"Бизнесмените" да инвестират в персонал, а не в черни Жипове и 600 кубикови (.)(.) за любовниците.Относно АИКБ предлагам да прекрати съществуването си, поради прекомерна (обратното на следващата дума--->) острота.
376
1
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До TДобре, патриотизъм не ***, да го сложиш на .... бурето! Щом не ви е първа, или втора необходимост, жив и здрав! Дерзайте! Казармата!? Дълга тема. Не ми се спори. Евреите казават ло роце, ло царих!
375
0
 
45
 
! Отговори
Анна преди 6 години
За кой бизнес говорим???!!!За тоя дето оспори мин.заплата от 460 лв.в съда????За тоя ли бизнес???За тоя дето в малките градове използват труда на ученици и пенсионери за да не ги осигуряват и да си играят с тях както искат?!!!За тоя ли бизнес ???Дето взима по един работник да върши работата на три и когато се разболеее да не го пуска болничен!!!Ако е за тоя да си ........Айде стига вече робство !
374
2
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До КОМУНИСТ Да разбирам ли, че искаш да върнеш старото време? Всички фирми-държавни, всички партийци, даже и най-некадърните-директори, началник цехове и бригадири, държавното обучение, договорите за разпределение след това, и Единната Щатна Таблица, според която един стругар на щат взима повече от един машинен инженер или учител? И да върнем жителството?
373
2
 
22
 
! Отговори
хахаххахах преди 6 години
ххххаххххххахха предлагам още по смешна идея на нашти бизнисмени ..учиш държавно и след това 20г да нямаш право да напускаш страната!По този начин младите няма да могат да се евакуират от кочинтъ и щът нещът като огладнеят ще бачкат за вас нс 460 лъвъ!
372
0
 
20
 
! Отговори
T преди 6 години
До Членска карта 7Правилно - всеки да си плаща за това, което получава. Следващия път при споменаване на "връщане на казармата", "дълг", "патриотизъм", "наборна служба", си припомнете това - всеки да си плаща за това, което получава, а не да дрънкате глупости. Не може държавата във всяка една сфера да е в пазарни отношения с гражданите си, а в същото време да очаква нещо безплатно, понеже било "дълг". Айде бе...
371
0
 
21
 
! Отговори
До 421 преди 6 години
Нито сме мишки,нито *** и имаме повече права в чужбина,като чужденци и задоволителен нормален живот с достойно заплащане.Само комплексарите се правят на баровци и са със самочувствие без покритие
370
9
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 417Не знам защо упорствате да ме свървате с бизнеса! Аз ви говоря за простички финансови отношения. Държавата е поела безплатно и задължително образование до 8 клас. Как се справя е друг въпрос. Във висшето образование, има специалности, без които държавност няма и затова са държавните поръчки. Завършилите в тази квота са длъжни на държавата. Какво неясно има!???
369
0
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До МунчоИменно. Усещам, че след още малко писане тук, ще сме на едно мнение и по много други въпроси.
368
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червените бизнесмени да си таковат...