Бизнесът иска: Учиш държавно, работиш в България!

АИКБ настоява да допускаме по-лесно кадри от страни извън ЕС
Обновена: 21 май 2017 16:24 | 21 май 2017 16:20, Веселина Йорданова
538
Бизнесът иска: Учиш държавно, работиш в България!
Снимка: Dnes.bg

Правителството незабавно да преосмисли държавната политика по отношение на човешките ресурси, очакват от Асоциацията на индустриалния капитал.

Бизнесът иска хората, които получават висше и средно професионално образование държавна поръчка, да имат ангажимента да работят в България или за български компании или институции за определен период от време. От АИКБ смятат, че в тази връзка е необходим нов Закон за професионалното обучение и образование.

В своя позиция по проблемите на политиката по доходите и човешките ресурси от там посочват, че за определени необходими за икономиката, но непопулярни специалности, трябва да се заделят финансови ресурси за отпускане на стипендии за учащите. Тази стипендия също да е свързана с ангажимент за работа в България.

Тук не става дума за "възстановяване на крепостното право", а за коректни взаимоотношения между потребителите на обществени финансови ресурси (учащите) и обществото като цяло, изтъкват от асоциацията.

Втората посока според тях e радикалната промяна в подхода към легалната имиграция в България на квалифицирани кадри. Според АИКБ е необходимо незабавно да се разшири обхватът на действие на "синята карта" в България и за крайно необходими за индустрията специалности.

Бизнесът настоява да искаме от Брюксел допускането на висококвалифицирани специалисти от страни, които не членуват в ЕС, да остане в компетентността на националните правителства, както и кадри да бъдат привличани с двустранни правителствени спогодби на първо време със страни с българска диаспора.

Големият проблем е, че България изостава чувствително спрямо средната за ЕС производителност на труда, но ръстът на възнагражденията у нас изпреварва ръста на производителността на труда, смята бизнесът.

Едновременно с това у нас така наречената "компенсация на заетите", включваща всички възнаграждения, бонуси и други придобивки на работещите, е 41 % от БВП. По този показател България изпреварва повечето страни от Балканите и от Централна и Източна Европа.

В позицията се посочва, че политиката на невъздържано нарастване на минималната работна заплата води до надценяване на труда на най-ниско квалифицираните работници за сметка на средно- и висококвалифицираните такива, затруднява наемането на хора с ниска или неподходяща квалификация и ги изпраща в сивия сектор или на социални помощи.

Данните от европейската практика показват, че в страните от ЕС, където няма регламентирана МРЗ, безработицата е с 40% по ниска, а средно претеглената работна заплата е 1,66 пъти по-висока от същата за групата държави с регламентирана месечна МРЗ, към които страни се отнася и България.

От АИКБ настояват час по-скоро да се отмени административното определяне на минималната работна заплата и да се премине към нейното договаряне между национално представителните организации на социалните партньори.

Според ръководството на АИКБ продължават да са актуални и въпроси, които са многократно дискутирани, като например отмяна на временно въведената през 2010 г. мярка работодателят да плаща за първите 3 дни болнични, отмяна на минималните осигурителни доходи, отмяна на "класовете" за прослужено време и др.

От асоциацията изтъкват, че по статистически данни работната сила в България е намаляла със 73 хиляди души  през 2016 спрямо 2015 година. Общият брой на хората извън работната сила вече е 2 856 300 души, а едва 239 000 от тях имат желание да работят.

По данни на МВФ България е сред най-потърпевшите страни от емиграционната вълна от изток на запад в годините на прехода. Към 2012 г. около 16 % от населението на България, Румъния, Хърватия и Албания е емигрирало на Запад, което е довело до намаляване на брутния вътрешен продукт със 7 %. Прогнозата е, че към 2020 г. БВП на страната ще намалее с още 4 %.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


538
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
367
3
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен413Приказваш малко на едро, приятелю.Минимум 4-5 години ще са необходими, да се ориентираш за какво става дума там, като техник.Най-малко разликата в стандартите е фрапираща. Ние и сега дори сме изостанали на нивото на 60-те години, като техници.Само един пример-има поне 20 системи резби в техниката, ние сме учили 4-5. Да не говорим, че са светлинни години преди нас в технологиите.Повярвай, от 20 години работя със западна техника, знам за какво става дума, не на ниво отвиване гайка.
366
1
 
12
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
До Един от СеверозападаРаботих при един бизнесмен, който нямаше вода в тоалентата и се налагаше да наливаме с кофи.Намях и трудов договорГолем наУчен корифай и академик, ама кара лъскава кола.Но пък не пропускаше да ми крещи, ако е станал накриво.Е вече не работя при него, гледам си работи сам.Крайно време е и бизнесмените да вземат диплома.
365
2
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 424Лош избор! Дори заради самият факт, че и вие пишете тук!
364
2
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До стар лекарБих го направил! И за себе си бих помислил, ако е въпрос да се повишат заплатите. Но и вие не бива да ни се сърдите, че примерно годишно ще ни трябват 150 новообучени лекари и заделяме пари да си го обучим. Вие избирайте дали да сте от тях, или ще платите на някого да ви обучи и до си ползвате свободно знанията...
363
0
 
34
 
! Отговори
Хаха... преди 6 години
Всеки, който е живял в нормална държава като си идва получава емоционален шок. Бедност, липса на здравни, образователни и културни реформи. Батки с яки бицепси, два пръста чело и кухи *** до тях, джипове и алкохолен маратон в "студентски" град. Това ни е "елита". Мани...Та какво предлага бизнеса? Онзи ден едно българче, набор 94 / Ванка за теб / току що завършило в САЩ химия започна работа със стартова заплата 8000 долара. Какво предлага българския му работодател, нещо адекватно ли? Хахаха...
362
1
 
8
 
! Отговори
неграмотен преди 6 години
до чл.к.7 л.й.о чета новини,събития,слушам бг.музика.нищо българско не ми е чуждо.по вашите коментари разбирам за развитието,пилитиката И що е в бг.
361
4
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 403Поради факта, че вече 20 години не сте в България, може би имате проблеми с възприемане на български текст. Прочетете още веднъж темата, тук не става въпрос да се ограничава миграцията(търсене на щастие му казват), а всеки да си плаща за това, което получава.... И да плаща на този от когото го е получил! Но не се засягайте, тук пишат много ентусиасти, но не могат да четат, въпреки, че живият в България!
360
0
 
16
 
! Отговори
Магистър преди 6 години
За трохите, които с клизма давате и искате мълчаливи ,послушни и глупави роби(за да изпъкнете) ще Ви работя в някой друг живот
359
0
 
32
 
! Отговори
Далече преди 6 години
Бизнесът едно кисело мляко не може да произведе, един салам без протеини или кашкавал без палмово масло, а цените- като на запад, заплатите като при бай Тошо. Кажете това не са ли крадци и измамници? Аз не искам да работя за тях и други също. Чудно ли ви е?
358
0
 
9
 
! Отговори
стар лекар преди 6 години
До Членска карта 7-------------------------------------------Имате избор-плащате ни по европейски първо и после изисквате да ви лекуваме по европейски.Или плащате по български и поемате риска-липса на линейки и лекари,и мотивирани такива и по тези причини споминали се хора!Изборът е ваш!!!
357
5
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Ами, защо ревеш тогава, като вдовица? Като не ти харесва и си кадърен-смени работодателя?Работни места-колкото искаш вече? Търси кой дава повече? Защо приказвате на ангро всичките? 20 години съм се нагледал по силатана служебните ми задължения на какво ли не. От бизнесмени със основно образование , на които държавата плаща стотици хиляди лева субсидия, "до работници, които не могат да спят, ако не окрадат днес 2 туби нафта.Знам как "дишат"и двете страни...
356
0
 
8
 
! Отговори
неграмотен преди 6 години
*** чл.к.7 бизнеса в БГ е като попа той винаги взема МНОГО МРАЗИ да дава;когато попа се даврл в реката и водата го носела по течението всички викали ДАЙ ръката,ДАЙ да те хванем той не та не един НЕГРАМОТЕН подал към него пръчка и казал ВЗЕМИ попе пръчката вземи я И го спасили.....ТЕ вземат НЕ дават.
355
3
 
27
 
! Отговори
Хаха... преди 6 години
Дъщеря ми беше студентка по ПРАВО тук, за една година. Сега е студентка по право във Великобритания, взима стипендия за отличен успех 1000 паунда. Работи в почивните си дни и получава по 100 паунда на ден, а като завърши стартовата и заплата ще е 4000 паунда на месец. Квартирата с консумативите и е около 400 паунда. За храна... Евтино! 20 пенса макарони. Вечер има промоции в "Теско" нещо като "Била" да речем и за 5-10 паунда пълни хладилника за седмица. Бизнесът ... закъсня!
354
2
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До Д-РДокторе, интелигентен човек сте, не падайте на нивото на европейските закони... Там движението е еднопосочно за всяка една стока и идея, и вярвайте ми, това няма нищо общо със законността и равноправието.
353
4
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До неграмотенДобре, джанъм! Намерил си каквото си търсил! Не искам да бъда груб, но какво търсиш във форум обсъждаш български проблеми!???
352
1
 
22
 
! Отговори
Д-Р преди 6 години
Нещо не мога да схвана, а уж съм доктор :-) Поредната комунистическа щуротия ли е или просто фалшива новина.Да се нарушават европейските закони с това *** предложение:-) особено за право на свободно придвижване....Да вземат да направят нормални условия за младите, да се инвестира в качествено образование и привличане на инвестиции, а не в бетон и асфалт....Преди 100 години младите българи са ходели да учат в Европста и са се връщали, а сега ....
351
1
 
15
 
! Отговори
неграмотен преди 6 години
до чл.к.7 правилно аз не разбирам и за това съм в чужбина от 9 години.благодарен съм децата ми завършиха колежи говорят булгарски и още 2 езика/английски и двамата и немски и френски/.другото което е при нас има мин.почасово заплащане/8.70 евро на час/.това дава гаранция че ще има за всичко.правилно неграмотен съм НО нямам стрес, нямам проблеми,децата са добре,ходят на диско,на екскурзии работят си вече по специалността.ДА НЕГРАМОТЕН СЪМ.
350
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
такива подбиващи на цени море радославе дано се затикнеш някои ден с нашите клиенти и това е бизнесмен господа ама менте
349
11
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До КОМУНИСТ А ти защо си на заплата?Дай личен пример? Стани бизнесмен, и давай голями заплати на 20-50 човека? Плащай данъци, такси,разрешителни? Държавата ще разчитана такива, като теб, и леко полеко ще се вдигне и нивото на обучение. Малко само е необходимо-да станеш бизнесмен .Ако можеш и си кадърен, де. И не искаш за разчиташ на заплатата си само. А до тогава-радвай се , че и тая я има, колкото и да е малка.Ако не искаш-границата е отворена и те чакат.
348
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то и бизнеса като държавата...все болни мозъци...