Хотелите ни по морето: Пиколото – индиец, сервитьорът – украинец

Туристическият бранш иска чуждестранни работници за по-дълъг срок
29 май 2017 12:23, Анисия Иванова
229
Хотелите ни по морето: Пиколото – индиец, сервитьорът – украинец
Архив: Булфото

Туристическият бранш търси възможности за удължаване на престоя на сезонните чуждестранни работници у нас.

Засега срокът е 90 дни, а той е крайно недостатъчен, коментира председателят на Съюза на собствениците "Слънчев бряг" Елена Иванова.

"Продължителността на летния сезон по нашето Черноморие е около пет месеца - от май до септември включително. Това означава, че ако ние наемем чуждестранни граждани от началото на май, то точно в пика на сезона - юли и август - оставаме без персонал. В този смисъл отправихме към Министерството молба да предприеме стъпки към промяна на този ограничителен срок от 90 дни, като престоят бъде увеличен на пет месеца", добави Иванова.

Още по темата

Според действащата наредба чужденци от страни извън Европейския съюз могат да пребивават у нас до 90 дни като сезонни работници без разрешение за работа - само чрез регистрация в Агенцията по заетостта. Мярката беше приета през миналата година, за да компенсира недостига на работна ръка в туристическия ни сектор.

"На базата на този Закон и след консултации с ръководството на Агенцията по заетостта - Бургас, възобновихме контактите си с няколко украински университети и започнахме да работим за привличане на украински студенти на летни стажове в "Слънчев бряг". Появи се обаче поредната нормативна пречка. Оказа се, че заетостта на студенти - уредена от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност - е единствено в случаите, в които чужденците учат в български висши учебни заведения", посочи тя.

В Закона не е изрично уредено как студенти от държави извън Европейския съюз и учещи в чуждестранни висши учебни заведения биха могли да изкарат студентски стажове през летния сезон на територията на туристически обекти в България, така както е в останалите европейски държави, заяви Иванова.

Иванова посочи основните проблеми в туризма - многобройните незаконни временни обекти, проблемът със законодателните и нормативните актове, които не съответстват на реалната среда и нуждите на сектора, липсата на проекти по обновяване и поддържане на инфраструктурата в "Слънчев бряг", недостатъчната ефективна реклама на туристическия продукт и не на последно място - огромната липса на квалифицирана работна ръка в сферата на туризма.

Само преди ден Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, прогнозира, че  над 11 600 000 чуждестранни туристи се очаква да посетят България през тази година като прогнозата е за значителен ръст от 11 на сто спрямо 2016-а.

По думите му проблемът с недостига на кадри в туристическата индустрия няма да бъде решен, докато средната заплата в бранша остава 320 евро при 1400 евро в европейски страни.

Драганов допълни, че работодатели в бранша търсят работници от трети страни - Украйна, Молдова, Беларус, дори от Индия и Бангладеш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В българия робовладелците няма да плащат нормално на Българите, затова аз пък ше почивам в Гърция, обслужването и всичко останало е много над българското черноморие.Предпочитам да си дам парите на гърците от колкото на българските робовладелци с индийски работници.
59
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствените които може би ще дойдат са труженички на платената любов от бившите страни на СССР, индиец е малко вероятно да дойде, 1-во зашото образованите индиици ходят да бачкат в Англия и САЩ, а по-малко образованиете в арабските страни и едните и другите изкарват доста повече от 400 $.
58
1
 
17
 
! Отговори
До Българина преди 6 години
Затова се наложило да се провежда "Тест за интелигентност" - когато някой от нашенските индийци кандидатства за работа като сервитьор и представя диплома, карали го да напише "Три кебапчета, две филии хляб и една бира". Защото сервитьорът е длъжен да записва всяка поръчка.Ти си направи изводите на какъв хал сме, след като ги хрантутим цял живот, а не можем да ги накараме да работят дори тогава, когато има свободни работни места и спешно търсене на работна ръка!
57
2
 
7
 
! Отговори
до Тато преди 6 години
Какви македонци , те са най марзеливото племе , и само се пазари. Индийците не са от най работливите, но си стоят кротко и не мрънкат за нищо, само казват yes sir.
56
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еееееех, добре си беше при Тато...Искаш, не искаш - нашето Черноморие. Ако ще да е кофти храната, ако ще да ви набутат в някакви бунгала с дървеници, щото за такива имало карти, абе, каквото ще да е - търпиш, че друго няма. И не го мислиш, щото си знаеш - само нашето.А сега - Гърция, Испания, Италия. Толкова избор, че чак се объркваш и те боли глава :)
55
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям качамак забъркахте в тоя свят.А да видим какво ще излезе накрая.
54
5
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
Прдставям си средностатистическия соц расист бай *** да му носи куфара някой индиец.
53
1
 
21
 
! Отговори
До Българина преди 6 години
Ти си пропуснал материал, който беше публикуван неотдавна. На нашенските индийци вече е предлагана работа по курортите, но са възникнали три вида пречки:1. Част от тях просто не щат да работят.2. Други казват, че биха работили, но работодателят да не ги осигурява, за да могат паралелно със заплатата да взимат и соц.помощи. Работодателите не са съгласни, защото ги грози глоба.3. Някои роми искат да работят, но се оказва, че не могат да четат и пишат,макар да имат диплома за основно образование
52
1
 
12
 
! Отговори
Тато преди 6 години
До до Тато,Заради такива алчни *** като теб ще затрием българската семка. Заслужаваш национализация и затвор от трудово-възпитателен характер!!!!!!!!!!!!!! Жалко, че не можеш да виждаш по-далеч от грозния си нос. Ако можеше - щеше да наемаш хора от славянските народи - македонци, украинци, белоруси и т.н. А ти ще докараш поредните черни мамуни, щото си турско ***.
51
0
 
8
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 59Като си представиш и врътката с последната заплата глобите за щяло и не щяло:)))
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 61То в сънито въобще ме,а елитни хотели бре пич, всичкото е шир потреба
49
3
 
4
 
! Отговори
до Тато преди 6 години
Е тебе не те вълнува ама тато е два метра под земята, и тука ще работят индийци и ще се говори на английски защото аз имам хотел и ще си наема който аз преценя, не татоти.
48
2
 
24
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Обучете си кучета и маймуни за персонал, няма да искат пари, а само комат екмек
47
1
 
24
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 38Пишманхотелиерите са толкова задръстени че все още си мислят за Индия като за ЖунглаВ Индия има две класиЗнаещи и можещи- те ходят в Англия защото там са добре дошлиНищонеможещи- те за нищо не ставатСитуацията е: мутра сънува мокри сънища
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предтавям си как някои индиец ще даде 1000 $ за път до България та да изкарва по 400 $ на месец :)
45
1
 
18
 
! Отговори
Какво излиза? преди 6 години
Индийците от Индия биха работили в България,но индийците-български граждани отказват да работят в курортите ни,предпочитат да живеят на соц.помощи за сметка на българските данъкоплатци. Законът допуска това!
44
4
 
7
 
! Отговори
Тато преди 6 години
До до 39Нищожество, кой го вълнува Дубай? Ако ще най-богатите да са- не ни вълнуват! Тук не искаме индийци, а по-близки и европейски народи да работят! Ще ви стегна цялата нация, като взема властта пак!
43
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде вземат 320 евро бе ало, аз още 2006-та година в слънчев бряг вземах 300 евро с тогавашните цени това се равнява на 600 евро сегашни
42
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно - като е за деклариране на печалби - "сезонът в България е много къс, не повече от 2 месеца". Като е за експлоатиране на персонала - "сезонът у нас е цели 5 месеца".Без коментар.
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Луда работа, нема да положите усилия да върнете 1,5 млн българи работещи в чужбина, ще ми карате от незнам си къде персонал, това си граничи с национално предателство

Спонсорирани публикации