На морето, по хотелите, липсват... сервитьори, готвачи

Отчита се обаче ръст на резервациите от западни страни
Обновена: 31 май 2017 14:31 | 31 май 2017 14:30, Екип на Bloomberg
90
На морето, по хотелите, липсват... сервитьори, готвачи
Снимка: Reuters

Кадри не само липсват, но това е и един от основните проблеми на туризма в България. Това коментира председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ не само сектор туризъм, но и много други сектори също страдат от липсата на кадри.

 "Лисват най-вече нискоквалифицираните кадри. Прецедент е липсата на готвачи, помощник-готвачи, камериерки", коментира тя.  

"Цялата база в Слънчев град е подготвена и вече посреща гости. Винаги сме оптимисти в началото на сезона, а в момента има ръст на резервациите от западните страни", добави още Иванова, изразявайки надежда, че тенденцията ще се запази и за Централна Европа и Русия. 

Кои са причините за тази липса? Какви ще са средните нетни заплати на най-нискоквалифицираните кадри по морето? Атрактивен работодател ли е българският туристически сектор за чуждестранни работници? 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
36
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
5 000 студенти ще работят в САЩ като келнери това лято....Ама ще им ПЛАЩАТ ! А за резервациите от Западна Европа-идват алкохолиците на социална помощ от Англия...
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Голдън зораРазпускай в ромския чат! Тук все пак е за бели и грамотни !
33
0
 
20
 
! Отговори
До хотелиерите преди 6 години
Като на есен потропат от банката, ще ви потърся в имоти.бг
32
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боли ме предното трибуквие. Девета година откакто не стъпваме при тези непрокопсаници. Тази година със семейството сме в Португалия. Дано никога повече не ми се налага да почивам при нашите изедници!
31
10
 
3
 
! Отговори
Голдън зора преди 6 години
До АнонименАбе каквидо ква работа кви претенции пишем си тука за разпускане ,но все се намира некоя отличничка от пудуене да ми се праи на грамотна аре ляпай една запетая и се скрий
30
1
 
24
 
! Отговори
Туроператор преди 6 години
2015 в един хотел персонала напусна групово като разбра при какъва лъжлива мутра работят.И хотела остана без нито един персонал .Добре че 80 % бяха руснаци и си разпределиха задачите в кухнята и имаше кой да готви и мие чинии,докато им намерим друг хотел.Имаше и такива ,които искаха да останат докато имало ток и вода...
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Голдън зораМалееее, смях ! Ама ти вярно пишеш като расов ром.За да имаш претенции за каквато и да е работа е необходимо да имаш поне базова грамотност. Такава при теб очевидно липсва. Спри да "пишеш", че сериозно се излагаш.Не е проблем, че си ром. Проблема е, че си *** с претенции.
28
1
 
29
 
! Отговори
Адонис преди 6 години
Това с липсата на кадри е ПР оправдание за предстоящия внос на няколко стотин хиляди индийци и бангладеешци,щото молдовките и украинците не клъвнаха миналата година.
27
1
 
17
 
! Отговори
бачкатор преди 6 години
за по малко от 3200 от леглото не ставам. за под 3500 вратата не прекрачвам. за под 3800 колата не паля. за под 4000 на работа не ходя. но ако ми дадеш 4500 и маркуча ще ти смуча. само дето само *** мутри срещам и те са алергични към нулите...... така че сега се вайкат ама не могат да видят тази пуста нула все още. което е странно щото новата им кола за сезона има много нули. та така... седим у интернета и пишем. в леглото. :)
26
10
 
3
 
! Отговори
Голдън зора преди 6 години
До Анонимен 27Мен без пари толкова ,а ти ставаш за децка очителка щом само граматиката ,а не смисъла ти е в кухата лейка.
25
0
 
38
 
! Отговори
БОЙКОТ НА МУТРИТЕ преди 6 години
Аз на българско море няма да отида, щом не дават пари на българите, а ще викат индийци да работят, аз отказвам да ходя на бг море, отивам в гърция.
24
0
 
21
 
! Отговори
АК 47 преди 6 години
Пригответе си вазелина, че идва страшна зима! Газ +30%,Ток 20%,Вода 20%.....
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Голдън зораТвоя български е като на ромката английския !
22
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-смешното е че в наредбата за категоризация има всякакви ндомислени изисквания за категоризацията на хотелите, но няма изисквания за минимален брой персонал и се стига до парадокса хотел с 350 стаи, 4 звезди да има 10 камериерки в т.ч. и холовите, и после се чудиш че нема кой да мине да изчисти стаята
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега,ако държавните институции са си на място! :-) :-)Да минат и да проверят пишман бизнесмените ,кадрите,които са назначили имат ли тапии за извършваната работа имат ли валидни здравни книжки и т.н....
20
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за каквото плащате, това и намирате, пазарна икономика:) малко запалата, малко кандидати
19
5
 
16
 
! Отговори
Голдън зора преди 6 години
Шефа миналото лято реши да ходим целия офин заедно за седмица на хотел.Отидохме в един в Сланчев бряг(щото шефа на хотела бил съоченик на нашия) и на входа на ресторанта имаше една красива млада ромка работеща като "Връзки с обществеността" в хотела.Един агличанин и вика "Юу соу суит"-Много си сладкка.А тя го хваща за раката и го води на някаде -оня си мисли леле огря ме .Момата го завлече до района със сладките на шведската маса и му каза ; Мистър деаре дъ свуитс" Хев а найс дей!
18
2
 
11
 
! Отговори
Антрополог преди 6 години
До АнонименАбе сине мамин кой ти дава 2000лв в Бг морето не съ прай поморийски ***......
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15То нали знаеш че от спазарено, до взел има много разлика, аз на обещанията на нашите червени бизнесмени вера немам, затова и не бачкам за български фирми
16
1
 
27
 
! Отговори
Жълт сняг преди 6 години
Снимка от морски автобус от Босфора и некав турски боен катер...Поне некои бетонен хотел в стил мутро-барок от Сланчака да бехте турили или бият после а?