На морето, по хотелите, липсват... сервитьори, готвачи

Отчита се обаче ръст на резервациите от западни страни
Обновена: 31 май 2017 14:31 | 31 май 2017 14:30, Екип на Bloomberg
90
На морето, по хотелите, липсват... сервитьори, готвачи
Снимка: Reuters

Кадри не само липсват, но това е и един от основните проблеми на туризма в България. Това коментира председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ не само сектор туризъм, но и много други сектори също страдат от липсата на кадри.

 "Лисват най-вече нискоквалифицираните кадри. Прецедент е липсата на готвачи, помощник-готвачи, камериерки", коментира тя.  

"Цялата база в Слънчев град е подготвена и вече посреща гости. Винаги сме оптимисти в началото на сезона, а в момента има ръст на резервациите от западните страни", добави още Иванова, изразявайки надежда, че тенденцията ще се запази и за Централна Европа и Русия. 

Кои са причините за тази липса? Какви ще са средните нетни заплати на най-нискоквалифицираните кадри по морето? Атрактивен работодател ли е българският туристически сектор за чуждестранни работници? 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А такааа като се наущите да плащате тогава и персонал ще си намерите.Дотогава впрягайте жената,тъщата,лелята и т.н.;)
14
0
 
48
 
! Отговори
Нов Европеец преди 6 години
О не избягаха работниците!Едно време бай ви Тоше с мини беше опасал границата да не бягат.И сега тряббва мини и двойна ограда и излизане от ЕС иначе нема кой да ви бачка за 300Е на месец след като на 2 часа полет със самолет ти дават 2000Е на месец при едни и същи цени на ток,бензин и храни.
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво общо има снимката с нашето море, и неистовия вой в последно време на нашите "пишман" бизнесмени по лпсата на кадри ?
12
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера се спазарих. Готвач съм. 2000 лева на първо число и 4% от кухненската продукция в брой сутринта за отминалия ден. Измамят ли ме си дигам гълъбите. Пазарете се колеги , не ги жалете печелят стотици хиляди на месец през сезона.
11
2
 
12
 
! Отговори
До 7... преди 6 години
Вярно, редовно са омазани ръкохватките за нафта ама... Да чакаш 5 минути??? Гeй си, нали?
10
0
 
57
 
! Отговори
Джони Инглиш преди 6 години
Одидох на интервю за шофьор-екскурзовод-аниматор на джипове.Спане ,храна добра заплате пишеше в обявата.Спането е в пристройка до сервиз-гараж,храната е само обяд с туристите на някакъв риболовен пикник и то от собственика на язовира и то ако ти даде..Заплата 700лв....Не само че няма да отида ами и никога повече обява за бг.туризъм няма да разглеждам.В Англия карах трактор за 7 паунда на час ,е пк ще го карам.
9
0
 
55
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Що така бе??? Свършиха ли се будалите дето работят по 12 часа на ден за 325лв месечно????
8
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами *** наречени работодатели да дават нормални заплати а не да се подиграват с 2000 лева и ще имат всичко. Смачкаите им бизнеса колеги не се пазарете за по-малко от 3 бона ще ви ги дадат защото вече ивмат договори и ще потънат
7
1
 
45
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Всики ден подобна статия направо напишете една че в близкитр 20 г ще има не достиг на кадри. Като почне да има недостиг на крадци и измамници и псевдо бизнесмени тогава ще има кадри.
6
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сутринта на празна бензиностанция чакам 5 минути служител да ми зареди колата. Не, че не мога сам, но не искам ръката ми да мирише на петрол, пък и не е редно. С бавна стъпка се задава "бразилка" с униформа. Да не сте минали на самообслужване - правя опит да се пошегувам. Каво Бе ?!? кат ни моиш кулата да си заредиш, къв мъж си ти бе ?! Хайди казвай колку искаш да ти слагам....мъж бил...продължи да нарежда служителката. Да са ни честити новите кадри !!!
5
22
 
0
 
! Отговори
В. Магриотов преди 6 години
До Ф.С.В.Не бери грижа за нас чадо !
4
0
 
45
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До В. МагриотовТи имаш ли си представа от това, че Виетнам вече са на светлинни години от нас, съответно и като заплати. Иначе персонал си има, ама не за тези смешни заплати и отношение като към роби.
3
0
 
47
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Прецедент е липсата на готвачи, помощник-готвачи, камериерки", коментира тя.---Било ПРЕЦЕДЕНТ? _АХААХХА Тази направо става смешна - От коя година когато отворите интернет- Ви липсват кадри - ОТ 2007г И сега видите ли било прецедент липсата на готвачи и чистачи--Ама да правите резервации(без персонал в хотела) и да взимате милиони не е прецедент ? Сега ще стане Прецедент когато трябва да връщате парите на туристите в десеторен размер- Защото с 2 индианци- хотел с 1000 лг -НЕ МОЖЕ да се Обслужва
2
52
 
3
 
! Отговори
В. Магриотов преди 6 години
Моят персонал е от виетнамци и тайландци , за тях 6 стотака на месец са прилична заплата за разлика от българските лентяи . А и бачкат като машинки !
1
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвет към предприемачите :Изкарайте курсове за готвачи ,сервитьори и камериерки Преди сезона !

Спонсорирани публикации