Временните обекти на плажовете с обща визия

Ангелкова иска новите правила да важат от 2018-а
8 юни 2017 08:08, Петя Славова
3
Временните обекти на плажовете с обща визия
Снимка: архив, БТА

Разработват се правила за временните обекти, които са по плажната ивица да са с обща визия. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на конгреса на Националния борд по туризъм. И уточни, че критериите ще бъдат заложени към изискванията към концесионерите и наемателите на ивиците и ще важат още от следващата линия.

Още по темата

Те се отнасят и за материала, който ще трябва да е екологичен, както и към цвета, като ще бъдат определени няколко възможни. Задължително ще предложим да няма преместваеми щендери, а цялата стока да е в магазина, каза още Ангелкова. И коментира, че това ще разшири алеите и ще промени облика на летовищата ни.

Освен това с промените в Закона за туризма ще се въведат и условия, според които ще определят националните курорти. В момента се работи по правен анализ, който трябва да очертае изискванията, пише "Монитор".

Сред тях ще са, че националния курорт няма как да е община или селище, което е административно териториална единица, обясни министърът. По думите й други признаци ще са на територията на курорти какви видове собствености може да има, къде се намира, посещаемостта му и значението му за развитие на сектора.

С промените в закона и създаването на наредба за националните курорти има идея въвеждане на например три цвята, в които трябва да са всички сгради с него, обясни още министърът. Тя посочи още, че освен това ще има и ограничение във видовете тенти, които ще могат да се използват.

Подобни критерии има в Испания и в Гърция, коментира Ангелкова. И уточни, че предстои да се обсъди дали ще важи за съществуващите или само за новоизграждащите се обекти. От друга страна работим по наредба, която да регулира обществения живот в курортите, каза още тя.

Идеята е да се приоритизират дейностите свързани с инвестиции в националните курорти. Най-тежката борба в момента е да успеем нормативно част от парите, които влизат в общините от националните курорти да се разходват обратно в тях, посочи министърът. Тя обясни, че в момента кметовете по закон нямат ангажименти към курортите на тяхната територия. Какъв процент да се разходва обратно в тях в въпрос на преговори с министерство на финансите, обясни министърът.
 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще се съберат куп андрешковци да говорят за визията на морето, а там ще си стоят все още старите незаконни постройки защото няма кой да ги бутне и всичко ще си е по старому .
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разширете пясъчните части. Така ще може да асфалтирате част от тях за парко места и да подредите заведения. Направете всичко по-лъскаво и подредено. Минават годините , а нищо не се променя . Действайте с по-големи темпове.
1
1
 
1
 
! Отговори
Stambolovo преди 3 години
Bravo, vseki den si naglejdat nezakonnoto stroitelstvo v rbg krai bregovete na moreto...da n im e napravil skorosten referendum putin i da si gi vzeme obratno v komshuluka...

Спонсорирани публикации