Обезкървяване: 5 хиляди емигрират всеки месец от България

Емиграцията е проблем, когато от свобода се превърне в единствен изход
Обновена: 28 юни 2017 18:04 | 28 юни 2017 18:00, Екип на Bloomberg
268
Обезкървяване: 5 хиляди емигрират всеки месец от България
Снимка: flickr

Емиграцията се превръща в проблем със сериозни социални и икономически аспекти тогава, когато от опция и въпрос на избор, се превръща в задължение, в единствен изход в търсене на по-добри условия за живот. Това каза проф. Искра Белева от БАН  пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Според прогнозата на Икономическия и социален съвет на ООН населението на България до 2020 година населението ще бъде под 7 млн., до 2040 ще бъде под 6 млн., а 2060 вече ще бъдем под 5 млн. души".​

"Сметките показват годишен отлив от около 60 хил. човека, което е около 5 хил. месечно и това никак не е малко", пресметна тя.

България се нуждае от иновативни политики и решения за борба с намаляването на работната сила, защото на фона на намаляващите трудови ресурси 1 млн. стои извън пазара на труда, допълни тя.

Може ли да се твърди, че завръщането на български емигранти от чужбина е тенденция? Кои са работещите методи за връщане на емигранти от България и спиране на емиграционната вълна? Какви са порочните кръгове в които се върти българската политика спрямо емиграцията? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
1
 
! Отговори
ес преди 6 години
До горскияГорски, стига си говорил глупости! Защо сме във валутен борд?
145
4
 
26
 
! Отговори
терминал преди 6 години
Много искам да остана,ама немам желание. Който мисли ,че ако остане тук ще просперира е *** и мазохист откачен.
144
3
 
3
 
! Отговори
до 157 преди 6 години
Те от мама и тате да се отделят до преклонна възраст и да поемат живота в свои ръце , ти ги прати в чужбина, където дупе да им е яко и да разчитат единствено и само на себе си, да не говорим ,че се изисква смелост и адаптивност ,каквито повечето от мрънкащите тук нямат.
143
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че ние сега сме не повече от 6 милиона :))) Тия и журналята ни взеха съвсем за канарчета
142
10
 
16
 
! Отговори
Teen преди 6 години
Изобщо не ми дреме дали ще ми наскачате. За мен територията българия не означава нищо. Ъъъ, освен прокълнато място на което съдбата е решила да се родя. Тия, родина, отечество ... ми, не е за мен. Отечество ще имат децата ми тепърва! Приет съм в Хелзинки. Изобщо не съм наясно дали бих се прибрал и за почивка тук. Ъъъ, казах ли ви, че не ми дреме дали ще ми наскачате?
141
0
 
18
 
! Отговори
трап преди 6 години
Срахме си на държавата и сега излизаме.Последния да пусне водата.
140
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България никой не уважава богатите и успелите, защото всички знаем как се става богат у нас. Черната завист не прощава. Докато това не се промени, бъдеще няма.
139
8
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Който смята, че в чужбина всичко е наготово, да поживее там, не само като турист, да си прави изводите. Тогава ще получи обективна преценка
138
2
 
6
 
! Отговори
СКОРО преди 6 години
Вдигнат ли заплатите до тези на Депутатите или поне на Общинските Съветници , Младите ще се върнат заедно с Децата си .
137
6
 
6
 
! Отговори
хм преди 6 години
До до ХАХАХА Да не би да твърдиш, че тези които сме останали сме глупави, прости, без образование и т.н. ? Ти какъв си ?
136
8
 
12
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
"Всеки народ си заслужава правителството". Не съм го казал аз. Само мога да допълня: "И съдбата също". За мен лично думата "народ" употребено за България не е на място.Робско племе. "Наведена глава сабя не я сече"-поговорка от българския етнос. Срам.......
135
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да наистина късно е за тези стати връщане няма, пишете там за шведите как ще ги обучават и ще работят,обпазовайте ги папа интегрирайте
134
2
 
7
 
! Отговори
PD преди 6 години
Е,Обикаляй, кой те спира. 2017 е. Но казал е мъдрия народ Български, каквото посееш, това ще пожънеш. На чужда жътва искаш. Давай! За такива има и друга поговорка. В отворена пещ, хляб не се пече. И за безплатното сиренце знаеш нали ...Нищо 2017 е, може и да минеш между капките, щото бурята иде!
133
4
 
19
 
! Отговори
горския преди 6 години
Е как така нали ГЕРБ от 8 години реформи правят-здравеопазване,полиция,пенсии,демографска криза...само за това говорят само че вече на хората им се повдига...това са много години с отново дадено доверие,но отново напразно!Печатарят Тодор ще излезе по добър в правенето от пожарникаря Бойко.
132
4
 
5
 
! Отговори
до ХАХАХА преди 6 години
Значи без умните, коректните и принципните, искащи да се образоват и да има ред и справедливост ще ти е по-добре? КАКВО СИ ТИ, БЕ?
131
7
 
9
 
! Отговори
Е.. преди 6 години
Патриоти, господари, основаване на държави..бре.Вижте календара, 2017-та година е. Това което е било преди, е минало-свършено. Изминалите години и старите времена няма да се върнат. Отидете и се разходете извън границите на България, вижте малко свят. Живота е един, после вече няма. Ще се сърдите на стари години, че пенсията е малка, жилището е за ремонт, здравето е разбито от 50-те години "бачкане". Науката и образованието са движеща сила, очертаните държавни граници на глобуса са изкуствени.
130
6
 
14
 
! Отговори
PD преди 6 години
И на малодушните да кажа! Стига сте ревали на чужд гроб. Дали ще я бъде или не България, още не е решено. На страха очите са големи. Без бой няма да се дадем. Който носи душа мъжка, той сабя точи. И чака, кога му дойде времето. Който сърце има, ще чуе зова на свободните и няма да избърза, нито закъснее. Останалите филмари! курбан ще ви правят, в чужди интереси. За умни се мислите ала акъл нямате, щом това не го разбирате. Само хитреете, но хитрата сврака ...с двата крака в батака.
129
6
 
13
 
! Отговори
PD преди 6 години
Който е роден да води дружина, и с пет юнака пак ще бъде.Който иска да служи на скъпо платена служба, ще си намери богат господар. Родения да пълзи, не може да лети. Това е от соя. А основателите на Третата Българска държава от сой бяха. Модерните времена объркаха главите на много народ, но и соя им е слаб, а вярата малко, за това воля нямат, да се преборят с проблемите. Нищо поне нож в гърба няма да ни забиват, когато ми дойде времето, са премерим сили с Изсметкярите.
128
22
 
11
 
! Отговори
Хахахаха преди 6 години
Да изчезват предателите безродни. Без тях тук ще ние по-добре. Не искаме хора с мъртви души и липса на всякакъв патриотизъм.
127
5
 
26
 
! Отговори
Обезбългаряване... преди 6 години
5000 напускат и отват да работят или да учат. На тяхно място веднага се интегрират 5000 във "Факултето","Столипиново", "Максуда" и хиляди квартали с "бъдещето на България"!Така за година 60 000 умират, 60 000 емигрират и 1/2 от новородените са от тия, които нито работят, нито учат , нито емигрират. Завладяват ни! Тази земя-не е моя земя, тази земя, простете, е чужда!Остава като жабите да прокълнем и да умрем!

Спонсорирани публикации