Обезкървяване: 5 хиляди емигрират всеки месец от България

Емиграцията е проблем, когато от свобода се превърне в единствен изход
Обновена: 28 юни 2017 18:04 | 28 юни 2017 18:00, Екип на Bloomberg
268
Обезкървяване: 5 хиляди емигрират всеки месец от България
Снимка: flickr

Емиграцията се превръща в проблем със сериозни социални и икономически аспекти тогава, когато от опция и въпрос на избор, се превръща в задължение, в единствен изход в търсене на по-добри условия за живот. Това каза проф. Искра Белева от БАН  пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Според прогнозата на Икономическия и социален съвет на ООН населението на България до 2020 година населението ще бъде под 7 млн., до 2040 ще бъде под 6 млн., а 2060 вече ще бъдем под 5 млн. души".​

"Сметките показват годишен отлив от около 60 хил. човека, което е около 5 хил. месечно и това никак не е малко", пресметна тя.

България се нуждае от иновативни политики и решения за борба с намаляването на работната сила, защото на фона на намаляващите трудови ресурси 1 млн. стои извън пазара на труда, допълни тя.

Може ли да се твърди, че завръщането на български емигранти от чужбина е тенденция? Кои са работещите методи за връщане на емигранти от България и спиране на емиграционната вълна? Какви са порочните кръгове в които се върти българската политика спрямо емиграцията? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има ли един ден, в който няма да пуснете статия на тази тема? Късно е вече либе за китка...
125
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мнениеНикой не бяга от хубавото, обаче кой да го направи това хубавото? Все едно да искаш дома ти да чист и спретнат, а да те мързи да си вдигнеш дупето от дивана. Как да стане това хубавото, с магии, заклинания, ритуали, как? Хората гласували с краката си - пълни глупости, просто ги мързи да се напъват и направят нещо стойностно, и решават да отидат в чужбина на готово, а обаче и там ги настига мизерия, защото с мързел нищо не става.
124
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
може би, това е начина, да останат другия сорт хора. Тези дето земята ще рият, но ще намеят воля, да оправят нещата.---------------------------------.Кой друг сорт, PD??? Всички кадърни, интелигентни, образовани и свестни хора отдавна се изнесоха на Запад и ще продължат да напускат. Останаха само чалгаджии и пребоядисани комунисти! Вие 3 патриотите, защо не я оправихте тази страна до сега, защо не намерихте воля, кой ви пречеше??! Тези дето се изнесоха ли?? :) Или от зяпане на просташките скечове на Сл. Трифонов не забелязахте как отвратените българи си стягат багажа? Късно е вече!
123
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука разни "кутки" от *** 20и гербаджийски троловесе плюят, а гадният народ изчезва....Остава и на Бойки любовницата (Инна Пелева) с фирмата за *** да дойде,и на Болен "врабчетата", с копейките на фашистченцето Путин,и радостта ще е пълна!
122
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето царя като спомена за чипа на българина, беше напълно прав, но онези с най- деформираните чипове пък взеха, че се много се обидиха.
121
2
 
24
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Никой не бяга от доброто, колкото и да е некачествен. Никой не бяга от доброто. ГЕРБ да си прави изводите, ако е способен на това и да знае, че с пропаганда и лъжи не може вечно да се управлява. Хората гласуват с краката си, тоест бягат.
120
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Граждани за Европейско Разтурване на България...
119
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се върнем, споко. Като си отиде електората на БСП и самата БСП. Иначе няма как да стане.
118
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещото което най-много ме дразни в нас българите е вечното мърморене, вечното някой друг ни е виновен за собствените грешки и вечно се търси някакво оправдание за да не направим нещо стойностно и градивно. Ами да няма как да стане с мърморене, пиене на бири и чакане някой нещо да направи за нас, нещо от някъде да изпадне. Малкото хора запретнали ръкави в опит да направят нещо, пък най-обикновенно са осмивани като балъци или обявявани за престъпници - ей това сме ние сбъркани хора.
117
4
 
18
 
! Отговори
Просто казано преди 6 години
Рестрикциите и корупцията на Борисов убиват България и всичко е под диктат на запада гладен за работници!
116
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Природата е хубава.И май само тя...
115
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският народ е генетчино долен и самите му гени са пркажени.Нищо не ни се получава, нито комунизмът, нито капитализмът... просто сме си такива - никакви.Няма и да ни се получи. Защото от нас и *** не става, и никога не е ставало. Няма и да стане.По-долни сме и от най-долните.
114
8
 
8
 
! Отговори
До 125 преди 6 години
Просто си *** комплексар, който си е въобразил че някъде ще го носят на ръце, докато лежиш и изпускаш газове. Най-големия проблем на България е ограниченото мислене на масата българите, дезертьорския манталитет и пословичния мързел.
113
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България отдавна приключи като страна. Но мястото е хубаво и празно няма да остане. Турция ще го прилапа след 20 години ще са 100 милиона, а ние 4-5.
112
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези които ни представляват ни предадоха и продадоха,не защитават нашите интереси а своите и се продават на всеки който плати,тези от които зависи правдата правят същото,тези които имат пари правят каквото си искат демонстрирайки на останалите,че не са хора а само служители и подчинени.В тази обстановка ако не си от горните избора е да напуснеш страната или да бъдеш мачкан от действителността и тях или да превъртиш и да пречукаш някой от тях
111
1
 
21
 
! Отговори
Иновативни политики? преди 6 години
България се нуждае от иновативни политики и решения за борба с намаляването на работната силаХахаха ще падна от смях! Кви иновативни политики бе, докато продължава геноцида над народа той ще се изнася скоростно посока запад. Кой луд ще работи за тези мизерни заплати!?
110
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
който иска да върви където си иска само като напълните затворите в чужбина не плачете защото никой няма да се интересува от вас. 80% от студентите в Англия учат : право , бизнес администрация , икономика , социология и за какво ни сте тука. имаме си достатъчно безработни такива гении.
109
0
 
16
 
! Отговори
за всичко преди 6 години
Уви, за всичко сме си виновни сами....1. На всеки избор близо милион гласуват да човек с мръсно минало, настояще оплискано с "самоубийства, изненадваща сърдечна атака.../ на хор който са му противници; 2. Неглижираме реформа над всички институциии, като казваме--да правят каквото искат. 3. Безропотно отиваме да гласуваме----със смешния аргуент---ми, то няма за кого другиго..... Държавата е такава, защото ние, българите сме такива----и допускаме "ония" да ни мачкат.
108
1
 
25
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
"България се нуждае от иновативни политики и решения за борба с намаляването на работната сила, защото на фона на намаляващите трудови ресурси 1 млн. стои извън пазара на труда, допълни тя."Ами ето ви я иновативната политика: Чувствително и трайно увеличаване на всички заплати, като се започне от минималната. Има една поговорка, че с трици маймуни не се ловят! А? Нямало пари ли? Ами ще намерите! Как? Чрез инвестиции! Като не крадете пари, а за да не крадете трябва да се борите с корупцията.
107
1
 
32
 
! Отговори
ponti преди 6 години
И женя ми стяга куфарите! Ако всичко там е ок, след година се връщам и продавам всичко - коли, лозя и тн. Ще си оставя само гарсониерата за зор заман... Тук ще се връщам само за погребения. Изгубих всякакъв сантимент към Родината.