Клас "Прослужено време" – илюзия или реалност за доходите?

Очаква се днес бизнесът да се срещне с премиера по темата
25 юли 2017 12:15, Екип на Bulgaria On Air
90

Спорът между работодатели и синдикати да остане ли клас "прослужено време" продължава.

Очаква се днес работодателите да представят предложенията си пред премиера Бойко Борисов. Те продължават да настояват за отпадането на добавката, след като миналата седмица стана ясно, че правителството не подкрепя подобна идея, а вицепремиерът Валери Симеонов е изразил "лично мнение" в подкрепата си добавката да отпадне.

Още по темата

"Клас "прослужено време" е една от най-странните и упорити илюзии в българския пазар на труда и в оценката на доходите.

Според Кодекса на труда той увеличава заплатите на работещите с около 0.6% на година. За народните представители обаче той е 40%, а за съдиите 140%. Което означава, че това ще доведе до много неприятни последици", посочи икономистът Красен Станчев пред Bulgaria On Air.

Работодателите са на мнение, че добавката за стаж е дискриминационна спрямо младите служители. Според синдикатитес отмяната й ще се посегне на доходите.

"Младите работници не са ощетени по абсолютно никакъв начин, защото тази добавка всъщност не е за възраст, а за професионален опит. Също така се спекулира твърде много с нейния размер. 40% от доходите са на равнището на минималната работна заплата, което от своя страна по никакъв начин не натоварва работодателите", посочи Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви обаче, че в същото време това означава, че по никакъв начин административното увеличение не изпълнява функцията, с която е било въведено. А именно - да се осветли големият дял от сивата икономика и заетост в България.

Още новини четете в Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След ,като бизнеса е толкова загрижен младите да не са дискриминирани ,ами да им дадат и на тях еднаква добавка за прослужено време,колкото на по-старите.Или да премахнат плоския данък и хората с мин. раб. заплата да нямат удръжки в/у заплатата си.
56
1
 
7
 
! Отговори
До анонимен 57 преди 6 години
Точно тези чужди работодатели не плащат и знаете ли какво казват това е за държавата, това даваме и ние,а държавата спи, не ги контролира, не може да бълват производство, трисменен режим на работа 24 работни, 6 почивни и заплата 700 лв., а чувам за една такава, която от 5 години не е пипала заплати. Държавата си затваря очите, защото те са най-коректните данъкоплатци, а бг. работодателите си купуват спокойствието, все работят на минимум печалба, а работниците им са на четиричасов работен ден
55
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С премахването на тази добавка, работодателите се опитват да решат собственото си безсилие и некадЪрност като мениджъри, които управляват хора и ресурси. Мира не им дава мисълта, че всяка година, искат-не искат, трябва да начисляват поне по 0,6% в заплатата на всеки за натрупан опит. Ами тоя работодател ако не е успял да изкара от въпросния служител поне няколко процента производителност повече, що за мениджър е? Ама работели на загуба, ама имали големи разходи - *** да фалират, бе! Не стават.
54
6
 
24
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Който е луд да мисли, че сериозна професия се усвоява за година-две не е държавник. Усвоява се с десетилетия, опитът се натрупва с много работа и с нови задачи и т.н. Инженерче с 2-3 годишен опит не може да строи мостове, язовирни стени, големи сгради и т.н., защото след това те може да рухнат, ако не му е стигнал опита. Така че по-полека
53
2
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Тия от "бизнеса" в най- скоро време освен по- високи заплати, ще трябва да започнат да си плащат и данъците. Щото освен, че плащат мижави заплати на служителите си, не плащат реалните данъци на държавата. А държавата пак е закъсала за пари и има план да започне, да си събира вересиите. Няма да има вече кой да си затваря очите, че оборота бил 2 лв. на ден всички служители без шефа са на 460 лв. заплата, при положение, че реално им плащат 700-800 лв.
52
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аве май "работодателите" дърпат килимчето под Боко... Щото ако тръгне да им угажда, такива бунтове се задават...
51
3
 
23
 
! Отговори
НАРОДЕ???? преди 6 години
ВДИГАЙТЕ СЕ! ДА ГИ ЗАВРЕМ НА КУЧЕТО В Г.ЗА! ИЗЛЕЗТЕ НА ПЛОЩАДИТЕ! МНОГО БЪРЗО ЩЕ СЕ СКРИЯТ! ТЕ Са страхливци, ние сме нмого по- силни заедно!
50
1
 
24
 
! Отговори
Имам питане преди 6 години
Тази социална придобивка увеличава заплатите на работниците всяка година въпреки воплите и усилията на робовладелците извинете работодатели. Завидяха на босия за цървулите. Ако може да не давате примери със депутати и съдии. Да попитам читателите тук. Вие лично познаватели лица на трудов договор официално със заплати като на депутат или съдия?
49
1
 
2
 
! Отговори
зелена преди 6 години
До Анонименкъде видя реален пазар на труда2
48
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължение:Бяха добри специалисти и дисциплинирани работници.Но този модел се изчерпва. За двадесет години, вие- работодателите, си внушихте,че това е даденост. че, робското племе е неизчерпаемо, като безплатна работна ръка. Ще клекнете бе,пичове. Ще клекнете .И то - скоро! Или фалит,или заплати над 1500 минимум.
47
1
 
29
 
! Отговори
бай Кольо преди 6 години
Идва времето на младото поколение.Тези- родените около1990 година.Те ще ви покажат, къде зимуват раците.Техните деди, бащи и майки Ви бачкаха до изнемога,за кирливите 250- 300 лева, при липса на всякакви правила.Правеха го,за да изхранват децата си- днешното поколение.Работеха със омраза,но принудени от масовата безработица,да ви работят ангария- защото все още нямаше ЕС.
46
1
 
22
 
! Отговори
и кво преди 6 години
нямаш пари, а? айде тия вече не вървят... неналапахте се! Производителността с тая допотопна техника ни е 2 пъти под европейската, а заплатите - 10 пъти! Къде отива разликата от 5 пъти, ***? Казвай ***!
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боко,На лудия да му се покаже дебелото на тоягата!
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бизнесът залага, че тези със стаж са им в кърпа вързани и няма къде да бягат, за тва издевателстват! Но не сещат, че младите виждат кво бъдеще ги очаква на старини и въобще не се хващатна въдицата... Чорбаджиите погубиха България! както преди 1396г. Помнете ми думата! Всичко е функция от мизерните заплати - и демографската криза, и нямнето пари за нищо - за отбрана и т.н. реват няма Кадри. ами държавата отк=ъде да вземе париз а сносно обучение бе, маскари, като не внасяте данъци?
43
13
 
9
 
! Отговори
хх преди 6 години
В тази държава чорбаджиите винаги са били изедници,а всякакви хайдуци и мързеливци - национални герои.И на никой не му идва на акъла,че парите не растат по дърветата, а трябва да се заработят.При мен работят няколко умници,които ако ги накарам да уплътнят с труд повече от 4 часа на ден,треска ги втриса,макар че им давам 1000 чисто на месец.Но аз се пенсионирам през ноември и ще продам фирмата на работодател, който ще им стопи лагерите, пък ако не им харесва да вървят да мият чинии в Англия.
42
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До уравниловкатаРедно е в пенсионна възраст по-олекотена работа и по-прилична заплата!!!И не е редно младите да взимат повече от старите!!!
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ситуацията кристално показва ,ч е управия тука няма да има,з атва всеки да се спасява навън, а изедниците да си работят сами драгоценната работа! Те вместо да вдигат заплати, запаянтили се - положението с кадрите още по- лошо ще стане ако действате така! И тогава сетете се колко ще ни плащате на инженерите, без да мрънкате даже...
40
4
 
4
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 36. Ако можеше да бъдат и малко по-образовани и грамотни наред с големите им претенции щеше да е още по-добре.
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
насъскват тука троловете с опорна точка че имало държавна регулация, а на бизнесмените не им пречат ръцете, а държавата... и работниците, щот не искатда бачкат без заплати. А като гепите от държавните фондове и субсифдии и еврофондовете с помощта на държавата, тогава не ревете за регулациите, а?
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
номерът е,ч е тези със стаж не могат да бягат, а младите са на терминала - за тва така предлагат. Ама не усещат къв сигнал дават на хората. Бягайте да бягаме, хора! тук животняма да има с тия чорбаджии изедници, както е казал Ботев!