Клас "Прослужено време" – илюзия или реалност за доходите?

Очаква се днес бизнесът да се срещне с премиера по темата
25 юли 2017 12:15, Екип на Bulgaria On Air
90

Спорът между работодатели и синдикати да остане ли клас "прослужено време" продължава.

Очаква се днес работодателите да представят предложенията си пред премиера Бойко Борисов. Те продължават да настояват за отпадането на добавката, след като миналата седмица стана ясно, че правителството не подкрепя подобна идея, а вицепремиерът Валери Симеонов е изразил "лично мнение" в подкрепата си добавката да отпадне.

Още по темата

"Клас "прослужено време" е една от най-странните и упорити илюзии в българския пазар на труда и в оценката на доходите.

Според Кодекса на труда той увеличава заплатите на работещите с около 0.6% на година. За народните представители обаче той е 40%, а за съдиите 140%. Което означава, че това ще доведе до много неприятни последици", посочи икономистът Красен Станчев пред Bulgaria On Air.

Работодателите са на мнение, че добавката за стаж е дискриминационна спрямо младите служители. Според синдикатитес отмяната й ще се посегне на доходите.

"Младите работници не са ощетени по абсолютно никакъв начин, защото тази добавка всъщност не е за възраст, а за професионален опит. Също така се спекулира твърде много с нейния размер. 40% от доходите са на равнището на минималната работна заплата, което от своя страна по никакъв начин не натоварва работодателите", посочи Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви обаче, че в същото време това означава, че по никакъв начин административното увеличение не изпълнява функцията, с която е било въведено. А именно - да се осветли големият дял от сивата икономика и заетост в България.

Още новини четете в Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам един приятел дето я е "употребявал" тази женица много пъти още когато е работила в бсп и сега в профсъюзите много ми я похвали а иначе говори хубаво момичето а да видим какво ще стане. Клас прослужено време да не се маха с него е по-добре.
16
2
 
25
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
abe da napravqt 8 euro i 50 na 4as minumum kakto v Germania neka da go maxnat togava tva prislujeno vreme
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЯж си суджука и не коментира
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се чете, че като ми махнат 4,8% за 9 години във фирмата, всъщност аз ще взимам повече! Благодаря Ви, че се грижите за моите доходи.
13
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе нещо тая наперена и устата ромка много я бута напред синдикатите явно я готвят за депутат или министър нещо, това не е за първи път, има нещо.
12
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
оооо активисти на БСП, Кърнелииски поклоници, Йотовски ***.... дано намерите утеха в тез 0.6% на година.
11
0
 
41
 
! Отговори
чичо Любо преди 6 години
А ако искате да ви работим без пари, а?
10
0
 
34
 
! Отговори
работници от чужбина преди 6 години
Да си търсят работници от чужбина
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
работи
8
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напред, о роби на труда. Нагли работодатели, мързеливи служители и работници сме били, а те работим им за жълти стотинки. Какво лошо има в това да се получава добавка за прослужено време, да това е за лоялноста към сектора и фирмата, също така и за обучение на нови служители и натоварване заради тях, те в началото не са толкова производителни, а при това непрекъснато текучество какво се случва... Ще дойде време, пък и като гледам търсенето почти е дошло когато ще дават, но няма да има кой да им
7
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано всички работоспособни българи да се изнесат от тази ***. Тези вече се уливат. Махнаха отпуски, махнаха празници, сега и това искат да махнат. Тогава защо за постъпване на работа искат стаж 5 г., незнам си колко години, нали нямало значение. Непрекъснато крадат от хората които работят, до кога мислят че ще безчинстват тези гадове.
6
3
 
45
 
! Отговори
новост преди 6 години
ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ ДА СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ.
5
1
 
46
 
! Отговори
цецо преди 6 години
Всички журналисти сте работници и не знам защо пишете против добавката. Ами сами си бъркате отзад вместо да защитавате обикновените служители и работници.
4
1
 
25
 
! Отговори
маке преди 6 години
въвеждайте робовладелството кви демокраций къв комунизъм ви се привижда да има пазари за роби кой е умен ке успее
3
0
 
43
 
! Отговори
лъжнюз преди 6 години
И за съдиите е до 40 %.Проверете,преди да пишете.Лошото е,че съдии и депутати не плащат осигуровки,а ги осигуряват служебно.Това е въпроса за магданоса!
2
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Га.дни "работодатели". Дали има поне един работник който им вярва. Само гледат да махнат ограниченията за тях и гледайте каква ще стане - ще правят каквото си искат. И още... ами да дадат по-голяма заплата на новака. Да ама не искат.
1
1
 
37
 
! Отговори
чл 417 преди 6 години
А какво да кажем за банките,които не само не плащат лихви по логове,но събират такса затова,че ви държат парите.Добре ,че не отмениха кеша.

Спонсорирани публикации