Чужди вериги, но пък половината от стоките по щандовете са родни

Големият процент "имитиращи продукти" пак са наши производители
54
Чужди вериги, но пък половината от стоките по щандовете са родни
Снимка: Булфото, архив

Проучване разбива редица митове за големите "лоши" вериги хипермаркети. Например, че пренебрегват българските производители и продават предимно вносни стоки, че предлагат храни второ качество, че крият печалби и данъци, че заради тях фалират малките магазини.

Още по темата

Според анализ на Института за пазарна икономика действителната картина е съвсем друга.

Пазарът е динамичен, но не и доминиран от големите вериги, информира Bulgaria ON AIR.

Те държат 1/3 от пазара. А над половината от стоката по щандовете им е българско производство, сочи проучването.

Към края на 2015 г. преките чуждестранни инвестиции в търговията на дребно са над 2,5 милиарда лева. Освен това веригите предлагат по-добри условия за служителите си от малките магазинчета.

Средната брутната месечна заплата в големите вериги е 976 лева през 2015 г. или над два пъти по-висока от тази в най-малките фирми.

Големите фирми са ангажирали около 12% от всички заети в сектора – преди две години в тях са работили около 36 600 души. Всъщност най-много заети има във фирмите с между 1 и 9 служители.

А колкото до качеството на стоките - големият процент "имитиращи продукти" са алхимия на наши производители, не на чужди компании.

За потребителите веригите са привлекателни най-вече с разнообразието си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тренажира.....или транжира....че разликата огромнато всъщност прилика няма
30
0
 
6
 
! Отговори
дуро преди 6 години
Опсссссссс, забравих да напиша, че не е в БГ.
29
1
 
9
 
! Отговори
дуро преди 6 години
В супермаркета в който пазарувам месото се тренажира, опакова и етикира пред погледите на клиентите и се нарежда на витрините. Лошото е само, че в каймата няма "мазничко" както сме свикнали и кюфтетата не стават хубави:))
28
1
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 29Точно в тази верига на два пъти съм купувал вмирисано месо.Защо никога не ми се е случило в чужда верига нека плювачите да кажат
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е, общо взето вярна, а като сравним чуждите вериги с нашите, сравнението е в полза на чужденците. Днес, в магазин на голяма варненска верига ни прецакаха с невярна цена за бутилка вино , 4 пъти по-висока от небрежно сложения етикет(там това е практика). Не ни върнаха парите, защото сме платили с карта, нито ни дадоха възможност за размяна. Извод, нашите си остават мошеници, във всеки случай, по-големи от чужденците.P.s. Веригата е с три букви.
26
2
 
9
 
! Отговори
17 преди 6 години
До @19Отдавна живея в друга държава и определено не взимам 500-600 евро:)
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До @19,защото учителите на децата ви, лекарите ви, полицаите ви, пожарникарите ви и държавните ви служители взимат под 1000.Защото нито полицията ни е полиция, нито учителите учители и т.н.
24
3
 
9
 
! Отговори
@19 преди 6 години
Пич, ако се хвана на друга работа,очите няма да ми видите в тая държава. Нито данъците. Нито дори коментарите. Ако имахте малко акъл нямаше да заклеймявате всеки който не работи за лудите пари (500-600евро?!),защото учителите на децата ви, лекарите ви, полицаите ви, пожарникарите ви и държавните ви служители взимат под 1000.Как очаквате да имате държава, когато основните длъжности поддържащите държавността едвам свързват двата края не ми е ясно. Като опре ножа до кокала, звънете на ИПИ не на 112
23
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И според мен храните в Лидл са по-добри !Отдавна не купувам от квартални бакалийки с развалени стоки.Ако нещо не ти допане - с касовия бон и в Лидл ти връщат парите без проблем!Върнах един вентилатор след 2 год работа, защото се развали, но гаранцията беше 3 години. Директно ме уведомиха за правата ми - връщат ми парите веднага или да си взема друг нов от рафта! Никой не те размотава с ремонти.Взех си нов от тях и всичко е ОК.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Това е така, защото им излиза по-евтино. В противен случай щеше да е обратното.
21
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Не знам дали са на един собственик но според мен в Лидл нещата са по-качествени.
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лидл и Кауфланд са с един собственик, но с малко различна политика.Лидл - до 75% хранителни продукти от местни производители.Кауфланд - до 85% храни от местни производители.Такава им е политиката във всички страни в които имат магазини.
19
5
 
19
 
! Отговори
До троловете преди 6 години
Като не ви харесва така... махайте се в Русия или Северна Корея ;)Ама пък те и руснаците бягат на Запад ... значи и в Русия е гаддно... :)))
18
2
 
24
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 17Средната за бранша.Истина пишат.В големите вериги плащат по добре и спазват работно време по КТ.В малките магазини е куче влачи диря няма.Точно в тях няма никакъв контрол и дребните търгаши ще ти продадат и смляна котка за пари.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Остави троленето и се хвани на свястна работа/ако те вземат изобщо някъде/ и парите ще ти стигат.
16
1
 
39
 
! Отговори
Само за пример преди 6 години
Работя в завод, който немци купиха преди мн години в България, направиха много, плащат стабилно, условията са много по-добри от преди приватизацията.Не искам никога вече да работя за български фирми, собственици или директори!Нито ден не ми се бави заплатата, имаме бонуси, пълни осигуровки, допълнително здравно осигуряване, здравни застраховки във фонд AON, безплатни храна, дрехи, транспорт, почивки, спортни занимания.Всички заводи, купени от западни фирми работят, купените от българи - НЕ!
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е добре че бяха ИПИ да разбият митовете, че иначе не знам. Как средната заплата е 976лв и е 2 пъти по-голяма от в малките фирми, нали на всички средната заплата ни беше 1200лв според НСИ? Или не е? Моята не е за всеки случай. И какво значение има,че продуктите със заместители са български, като продукт без заместители излиза по-скъп от вносен такъв и българските производители просто няма как да отговорят на външния натиск и на натиска от ниските ни заплати.ИПИ що не вземе да анализира заплатите
14
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина сте неграмотни, но коментирате всичко ;)Плащане на данъци, лицензи, заплати, заедно с всички осигуровки - това си остава в България, какъв е проблема?!Нека българска верига стане популярна и тя ще си държи парите в чужбина за да не и ги откраднат както в многото фалирали наши банки!Западното е по-добро, затова храната я пазарувам в ЛИДЛ, там има много български храни, Но под контрола на ЛИДЛ.Българските търговци са крадци.
13
1
 
35
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 8А от печалбата на родните бизнесмени какво хващаш.Купуват си коли от чужбина ходят на почивки в чужбина.Кога ще забравите социализма и ще разберете че печалбата е за този който я е спечелил а не НАША.
12
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та тя цялата територия е една имитация какво остава за продуктите и веригите магазини. На един продукт пише пакетирано в БГ а произведено уж в Германия! Е как така стана че е произведено в Германия пък го пакетирали в БГ. Тези немци нямат ли си опаковки та мутрите го пакетират. Евати и държавата и ментета и народа еван1

Спонсорирани публикации