Кашкавалът родно производство, по-евтин в Германия? Може!

В родните супермаркети е над 9 лева, в онлайн магазин – 7,60
5 сеп 2017 15:07,
89
Кашкавалът родно производство, по-евтин в Германия? Може!
Снимка: архив Reuters

Възможно ли е български кашкавал да струва по-малко в Мюнхен, отколкото у нас? Напълно реално е.  Оказва се, че 300 грама кашкавал от една от известните марки у нас струва 7,60 лева в онлайн магазин в Германия, докато в родните супермаркети излиза 9,50 лева.

Специализираният онлайн магазин за български продукти функционира от няколко години. От него емигрантите ни в Мюнхен пазаруват луканка, баница и други родни хранителни продукти. Цените на повечето храни в сайта са двойно по-скъпи от тези у нас, защото са в евро. Така кофичка кисело мляко струва 1 евро, луканката върви между 3,5 и 5 евро, а 10 кебапчетата или кюфтета излизат около 5 – 7 евро.

Все повече българи вече предпочитат да си купят сирене и лютеница онлайн, вместо да чакат колети от роднини. Лютеницата, купена в Мюнхен обаче, излиза 30% по-скъпа от тази у нас.

"Това е един от най-купуваните продукти, заедно с ракията и сиренето", обясни пред "Монитор" операторката в сайта Мария.

Сиренето се оказва най-купуваният продукт и в българския магазин на Десислава Мирчева край Барселона. От три седмици тя предлага и доставки на български стоки по домовете

"Има голям интерес към услугата. Заради големите разстояния тук предлагаме доставка до 40 километра. Няма долна граница на сметката, но когато българите пазаруват, рядко харчат под 30 евро", обясни Мирчева. Вече 9 години тя управлява хранителен магазин, в които скоро след отварянето решава да предлага и българска стока.

Освен сирене нашенците в Барселона пазаруват кори за баница, луканка и сладкиши. Цените на родните стоки са идентични с тези у нас. Така, без значение дали в Барселона или в София, киселото мляко излиза 1 лв., луканката – около 6 лв., кутия вафли – 3,50 лв.

"Основните ни клиенти са испанците, които харесват нашите кренвирши и кюфтета", твърди българката.

Няколко пъти в месеца Мирчева пътува до местен склад, откъдето зарежда магазина си с български стоки. Собствениците на складовете сключват договор с български производители, от които зареждат на едро. "Казвали са ми, че има български фирми, които поставят големи условия, което затруднявало доставката на продуктите и съответно отказва хората в склада да работят с тях", разказва Десислава. По думите й най-големият проблем на българските производители е, че често развалят вкуса на стоката си.

"Предлагахме козунаци, които много се харесваха на испанците. След време започнаха да се оплакват, че на опаковката пише, че има стафиди, но всъщност няма", обясни българката.

Същите оплаквания има и собственичката на българския магазин в Рим - Даниела.

"Заради развален вкус на луканка и кюфтета загубихме доста клиенти", обясни нашенката, която от година развива бизнес в италианската столица. Малкото си магазинче тя зарежда с помощта на приятели от България, които й носят продукти от родината.

"Винаги, когато пътуват с кола от България, им поръчвам да ми донесат нещо. За бързо развалящите се стоки разчитам на съпруга ми, който веднъж месечно пътува с бус за стока", твърди Даниела.

За да поддържа бизнеса си признава, че всички БГ продукти в магазина й са с 15 - 20% по-скъпи от тези в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ГАБРОВСКА РАБОТА !!!!!!!!!!!!
68
0
 
2
 
! Отговори
Чочо преди 6 години
Произвеждаме помия и ярма за българската общност в чужбина! Защото знаем от личен опит, че по-лошо от това, българин да срещне друг българин извън границите на България, няма!!!
67
0
 
2
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
Аз ако съм производител на панелната гмеш ще давам най-лошото, на най-високи цени.
66
0
 
5
 
! Отговори
Няма лошо,бе... преди 6 години
Българите всеки ден ядем евтин балкански кашкавал. Да не бъдем егоисти. Нека го опитат и бедните германци...
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз купувам българска лютеница, средната опаковка на Олинеза от руският магазин 1.70 Е.
64
3
 
1
 
! Отговори
Гол Ям Праз преди 6 години
Искам пакет тоалетна хартия, кило суджук , две кила банани. И да са увити във вчерашен български вестник.
63
0
 
4
 
! Отговори
Гол Ям Праз преди 6 години
Странно, че суджука не е най -купуваната стока.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
46 - Италианците му викат червено песто. Да, има толкова различни начини, за правене, колкото и села,но съм ял много близко, на нашата лютеница. А и нашата лютеница, не е разнородна и варира от край на край, освен ако не броиш това в супера за лютеница.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
69 - Понякога, просто ти омръзват. И аз много харесвах телешка рибица, държан 3 дена във вкум с хубаво масло, сол и розмарин, ама след 20тата, вече ми е като гума ...
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да е чувал за промоции ?
59
4
 
3
 
! Отговори
До натопорчен преди 6 години
По времето на комунистическия диктатор Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани, но сед като САЩ ни освободиха и ни дадоха демокрация вече имаме тоалетна хартия и банани. Трябва да сме благодарни на САЩ за това, че имаме тоалетна хартия и банани.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимензащо ли наши работници трябва да берат боровинки в Англия когато тук може да се развива това пр-во и ще са по-вкусни със сигурност--------------И Къде в БГ ще направиш ферми за боровинки и кой ще ти ги яде после?Да земат викаш да отзоват беращите и да гивържат в България на синджир, а?
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и аз съм забелязал при много нови продукти,че отначало са качествени и вкусни като домашните,явно за зарибявка а после стават същите като другите,това е явна глупост на производителя и ламтеж за повече печалба, вместо за повече верни клиенти,колкото и за глу пав да имат родния потребител накрая се оказва,че глупавите са те,че не държат на клиента а на парата
56
5
 
3
 
! Отговори
натопорчен преди 6 години
До 64 Тоалетната хартия и бананитеКефиш *** ! Искам да те излюбя яко!
55
0
 
7
 
! Отговори
до анонимен преди 6 години
стига с тези тоалетна хартия и банани,това ли е най важното дето сега го имаме,а това че няма сигурност,спокойствие и гарантирани доходи както едно време не го споменаваш,а че сащ са ни освободили,по-голяма глупост не бях чувал,но ако имаш предвид приватизацията и разтурянето на ткзс-тата то по скоро са ни ограбили и унищожили
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оказва се, че 300 грама кашкавал от една от известните марки у нас струва 7,60 лева в онлайн магазин в Германия, докато в родните супермаркети излиза 9,50 лева.-Джурналистката Боряна няма представа дори от елементарна математика и е писала пълни глупости. Елементарната аритметика показва, че кашкавалът в Германия струва 25.33 лв. Къде в България струва толкова?
53
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунистическия диктатор Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани, но сед като САЩ ни освободиха и ни дадоха демокрация вече имаме тоалетна хартия и банани.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 55Мама и тати знаят ли, че докато са на работа им ползваш компютъра да пишеш глупости в мрежата?
51
3
 
2
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Всъщност...това е дуализъмCremwurst besteht aus gekochtem Huhn und hat ca. 2 % Fettgehalt. Es eignet sich hervorragend zur Gewichtsreduzierung!Едното значение "kren" акцентира на Хряна...А другото на консистенцията CremЗа мен по-правилното е второто...далеч не във всички наденички има хрян
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към журналистите. Айде ако може да направите разследване, защо едно немско краве масло в Германия струва 1,29 евро или 2,55 лв., а България същото масло по магазините го продават за 6,50 лв.? И защо българското краве масло гони цени от 4 - 5 лв., при положение, че е пълно менте?