НАП: Фирмени каси често се ползват като лични портфейли!

Коригиращите данъчни декларации са до края на септември
21 сеп 2017 12:00, Анисия Иванова
45

Фирмите често декларират суми, които не притежават. Това не е голяма изненада. Това са разходи, които управителите правят за лични нужди, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров пред Bulgaria ON AIR.

Вчера от Агенцията съобщиха, че 1289 фирми държат в касите си по над 1 милион лева в брой. Над 10 000 са дружествата с налични пари в брой до 100 000 лв.. Информацията е подадена от самите фирми към Националната агенция за приходите.

Още по темата

Данните от счетоводните баланси на множество юридически лица обаче сочат, че те не разполагат с голямата сума в брой. Инспекторите на НАП проверяват дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършвали скрито разпределение на печалба.

 "Управителите на дружества много често ползват фирмените каси като лични портфейли, но това е забранено. Въпросът е какво следва. До края на септември компаниите, които са допуснали "грешка", могат да пуснат коригираща данъчна декларация", допълни Бъчваров.

Той уточни, че ако фирма подаде такава коригираща декларация, то това действие няма да бъде разтълкувано като признание за укриване на суми, но след септември подобни "грешки" ще бъдат далеч по-строго съблюдавани.

"Нашумяла мода при компаниите е да заемат големи суми пари, за да ги покажат пред НАП по време на инспекция, но това няма да реши проблема, а само ще го задълбочи. Притежаването на милиони в касите не говори за адекватно икономически състояние", посочи говорителят на НАП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
6
 
! Отговори
Capital преди 6 години
А някой може ли да ми обясни, защо аз като краен потребител частно потребител на всичко плащам 20%ДДС ?Същевременно на фирмите им се приспада като разход ! Не говоря за преработваща промишленост.
19
0
 
0
 
! Отговори
Самотек преди 6 години
До 1 не се подава. Само ако приходите са от източник в България. Но България е с най-ниските данъци в Европа...
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата всячески се опитва да вкара всички пари в банките. Вече направиха прага за кеш-плащанията такъв, че да принуждава административно не само фирмите, но и гражданите да си държат парите в банките. Това, че вече няма да са нужни никакви усилия от финансовата олигархия да привлича парите на хората, автоматично означава почти нулеви лихви и такси, от които на човек му се завива свят. Тихомълком олигархията работи и ни изтисква. А нищо чудно и да ни спретнат поредния банков фалит и девалвация
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гарантирано от ГРОБГледай теб да не те хванат, като "обираш"!
16
17
 
12
 
! Отговори
Г преди 6 години
Тоест всички искаме всичко да е супер, но когато органите си влязат в реалните правомощия ревем, че ни обирали! Ей, да започвате да работите и да си плащате дължимото на държавата!!! Единствения начин е ВСИЧКИ да започнат да спазват законите. За тази цел трябва все от някъде да се започне! Чипа на хората трябва да се смени, чипаааа... Цвъкайте минуси сега, жалки отрепчици...
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нз, ама щом нефтохима няма пари и е на загуба, то защо търсят по бедните ЕТ-та??
14
5
 
36
 
! Отговори
Гарантирано от ГРОБ преди 6 години
Някой може ли да ми обясни, защо в България трябва да се плащат данъци?! 7 пъти ми обираха магазина, нито веднъж не ги хванаха.
13
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Андрешковско поведение на нашите пишман бизнесмени. За заплати на служителите се стискат, искат да им работят едва ли не ангария, данъкът върху дивидента е едва 5 %, но и това им се свиди да платят, за това крият разпределението на печалбата, най-обичат обаче да харчат огромни суми за коли, къщи, яхти и луксозни пътувания. Няма що, големи капиталисти!
12
3
 
26
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
А,за източеното ДДС какво правите ? Някой върна ли го? Милиони ДДС се източват от "наши" хора -Нали?те тръгнали пак да тормозят робето- ми много ясно,че фризьорката си е купила месо,ляб и прах за пране.
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не знае кога ще му кацне поредният държавен служител с желание да суровака, затова стоят парите в касите. А ако липсват, значи друг е минал преди него и собственикът още не е намерил как да го узакони.
10
2
 
24
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Адекватно икономическо състояние у нас?При тази тежка зависимост от властта това звучи като виц.
9
2
 
20
 
! Отговори
пънчо преди 6 години
Това квазимодо защо го показвате неговите глупости нямат край.този плиткоумник само мозъци ръси.това е да си държавен служител - лява китка е достойнство
8
1
 
40
 
! Отговори
wer преди 6 години
Атаката е към фирмите, пълнещи бюджета с данъци. Тези, които по документи нямат печалба никой не ги закача.
7
2
 
12
 
! Отговори
Фирмаджи преди 6 години
До АнонименМи на кой са бе льольо?!!! Юридическото лице без налично физическо е просто една адвокатска изгъзица.
6
2
 
24
 
! Отговори
ds преди 6 години
еми накарайт ги да платят 5% дивиденти и готово. Принципно този данък е поредния обир , амааа..
5
8
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
И аз мисля точно по този начин.Най-добре да ги дават към държавата,че тя да им ги пази най-добре.
4
6
 
42
 
! Отговори
Men преди 6 години
До АнонименЛъжа е че се крие печалба така. Печалбата е в касата и са платени всички данъци. НАП иска да ми вземе 5% само за да мога да си прехвърля от сметка на фирмата на моя, което е пълна идиотщина.
3
6
 
43
 
! Отговори
Men преди 6 години
Аз съм едноличен собственик, много ясно, че ще си ги ползвам парите като лични средства. На всичкото отгоре разходите ми за транспорт не са признати от нап защото не били свързани в дейността, е явно се очаква да се телепортирам безплатно от едно място на друго...
2
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бг "бизнесмените" си мислят, че като фирмата е тяхна, фирмените пари също така са техни. Голяма грешка е личните средства да се мешат с фирмените!
1
1
 
1
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Ако плащам данъци в ЕС за бизнес ,в БГ нужно ли е да се подава данъчна декларация за приходи при положение ,че те са платени в ЕС ?

Спонсорирани публикации